Saturday, November 6, 2010 | By: sapphire

takde kerja lain...

11 :15PM


Kekadang we found dat our life is so bored..dan kebiasaannya kita akan mengeluh..mengadu dan akan kerap menggunakan perkataan 'kalau la..'  patutnya kita bersyukur sbb biarpun kekadang bosan atau boring..ataupun stress over our life..kita masih lagi bernafas..berduit..sempurna anggota badan..cuma kurang guna otak sket jer kan..hehehe..
bila aku sorang2 duduk di umah..lepas abis suma channel tv di scan ..aku akan beralih plak ngan laptop aku..plugin my precious darling Xternal Harddisk..(hehehe..) tengok tajuk2 drama korea @ jepun @ taiwan..yang menarik untuk aku tonton semula untuk ke.....kalinya..hahaha..ada jg drama korea/jepun yang dah berbelas kali marathon aku tgk..kalu dikira ngan larian..rasanya dah bule bakar lemak aku sebyk 10 kilo..huhu..kalu dah bosan sangat..aku akan surf internet..buka sana sini..tanpa halatuju..tu pasal la kekadang laptop aku bengang..dah la kena serang virus (..mujur antivirus tahan serangan ganas..hehe) pastu tuan dia nie plak nak cepat aje..mana tak jammed!!! huhu..sifat tamak biar sebesar zarah sekalipun tetap ada dalam diri manusia kan..cuma terpulang ngan diri kita jer..nak gunakan sifat tu camna..& nak kontrol tu camna..orang kuat iman rasanya takde bermasalah sangat nak handle sifat nie..sbb sifat tamak tu akan lebih cenderung kepada mencari keredhaan Allah SWT..
aku sebenarnya ada banyak kerja yang bertimbun atas meja nie..xpecially tugasan IPG tak setel2 lagi..tgsn skb aku dah mula buat..tp otak aku tetiba plak crammed..so aku stop jap and here i am.. melalut about this n that..tulis jer apa yang terlintas kat dalam fikiran aku sekarang nie..tgsn skb nie kena tulis tangan..tpi tulisan tangan aku buruk sket..pasal tu aku jarang menulis esei ker..cerpen ker..n etc..aku lebih suka menaip..cepat & mudah..hehehe
petang semalam aku menjalankan operasi membersihkan kawasan halaman rumah sewa kami nie..so ngan semangat yang berkobar-kobar aku pun melakukan pembakaran terbuka..( kalu tak bakar..takde tempat lain nak buang dahan2 pokok yang ditebang tu..) tu aje caranya..tpi memandangkan kami tinggal  di kawasan perumahan so..sblm berlaku apa2 kejadian yang tak diingini berlaku..aku sediakan sebaldi air kat tepi..mana la tau kan kot2 api tetiba merebak plak..nak panggil pakcik bomba 1 hal..tu tak termasuk lagi kekecohan yang bakal berlaku..dah cantik2 dahan2 pokok kering tu terbakar..tetiiba plak angin kuat..kus semangat..aku jadi panik sekejap..apatah lagi bila jiran sebelah menyebelah tgk aku ngan pandangan yang tajam..huhu..so untuk menunjukkan 'everything-is-under-control'..aku pun tunjuk mula slumber..angkat baldi penuh ngan air tu..pi siram sket beberapa bahagian supaya api takde la trus marak sangat..hehehe..bijak..bijak..

midnight snack...burger???

Hampir pukul 8 malam..aku dikejutkan ngan kepulangan hsemate aku ngan 2 orang anak buah dia..well..memang dia ada mention yang dia akan balik hari jumaat tpi memandangkan public holiday..so i tot dia nak balik kg until sunday..but its orait..at least aku takde la sunyi sangat kat umah nie sepanjang cuti 3 hari nie..anak buah dia rajin sangat buat burger..memandangkan aku dah makan malam..so burger tu jdi midnite snack la jawabnya..lagipun aku nak stay up untuk buat tugasan IPG..aku takde banyak masa lagi..cuma tinggal 2 minggu aje lagi..mujur juga kerja2 kat sekolah awal lagi aku dah setel kan..
malam nie..sama juga seperti semalam..midnite snack..BURGER AYAM..hehe..tdi dorang sibuk masak kek coklat kukus kat dapur tu..hahaha..sedap jg kek buatan hsemate aku nie..cuma terlalu creamy..tpi apapun memang i liiiiiiiiiiike d cake!!! hehe..

Petang tdi aku ke supermarket milimewa..plan asal nak beli oxcy n snack ringan..tpi teringat plak freezer dah kosong..so aku beli la apa2 yang patut..masa aku kat kaunter..aku agak terkejut ngan sorang surirumah yang berbaris selepas aku..dia beli 2 pek kaki ayam..well tu perkara biasa la kan..tpi sebenarnya apa yg mengejutkan aku..tetiba ngan slumber jer dia pi amik kotak condom tu..n put it on d counter..and her son..berulangkali pegang kotak tu..tgk..pandangan dia tak ubah like..'what-kind-of-gula2 - is -this..'..
hahaha..aku pelik mak dia bule buat tak tau jer anak dia pi belek kotak condom tu cam dia belek kotak gula2..cashier tu pun aku tgk dah naik segan...well, aku rasa the mother patut bertimbang rasa sket ngan situasi sekeliling kalu nak beli benda2 sensitif camtu..w/pun benda tu di pamerkan di tempat terbuka..tpi rasanya tak patut dia beli ngan sikap yg terlalu 'open' camtu sekali..aku plak yang segan..hahahaaha...apapun nie cuma pendapat aku jer..tak tau plak bagi orang lain..

aku rasa anak buah hsemate aku nie memang ganas sket orangnya..dah banyak kali dia jatuhkan barang kat dapur tu..dah tu kuar msuk bilik..tiapkali mesti aku urut jantung..terkejut!!! asal tutup pintu jer..aduhai..tersentak uraat jantung gue dibuatnya..jiran sebelah pun bule dengar bunyi pintu tu..huhu..nasib..nasib..
ok la..dah abis aku melalut kat sini..aku nak sambung buat keja plak..tpi sebelum tu aku nak buat Nescafe dlu..hehe...buat penyegar mata n badan untuk terus buat keja..esok masi lagi hari cuti..so rasanya tak kisah la kalu nak bangun lambat pun..kih...kih..kih..chao..

2 comments:

Watashiwa:- FID DESU said...

sapp....

happy marking.. cuti ni kena masuk maktab balik ke??aku mungkin ke kk utk ambil org keja kilang..tp blom cfm lg.. nti cfm ku calling2 kau

sapphire said...

waaaa....jangan lupa inform awal tau..harap2 bkn waktu persekolahan...kalu tak alamat tak berjumpa la kita..

Post a Comment

Saturday, November 6, 2010

takde kerja lain...

Posted by sapphire at 9:13 AM
11 :15PM


Kekadang we found dat our life is so bored..dan kebiasaannya kita akan mengeluh..mengadu dan akan kerap menggunakan perkataan 'kalau la..'  patutnya kita bersyukur sbb biarpun kekadang bosan atau boring..ataupun stress over our life..kita masih lagi bernafas..berduit..sempurna anggota badan..cuma kurang guna otak sket jer kan..hehehe..
bila aku sorang2 duduk di umah..lepas abis suma channel tv di scan ..aku akan beralih plak ngan laptop aku..plugin my precious darling Xternal Harddisk..(hehehe..) tengok tajuk2 drama korea @ jepun @ taiwan..yang menarik untuk aku tonton semula untuk ke.....kalinya..hahaha..ada jg drama korea/jepun yang dah berbelas kali marathon aku tgk..kalu dikira ngan larian..rasanya dah bule bakar lemak aku sebyk 10 kilo..huhu..kalu dah bosan sangat..aku akan surf internet..buka sana sini..tanpa halatuju..tu pasal la kekadang laptop aku bengang..dah la kena serang virus (..mujur antivirus tahan serangan ganas..hehe) pastu tuan dia nie plak nak cepat aje..mana tak jammed!!! huhu..sifat tamak biar sebesar zarah sekalipun tetap ada dalam diri manusia kan..cuma terpulang ngan diri kita jer..nak gunakan sifat tu camna..& nak kontrol tu camna..orang kuat iman rasanya takde bermasalah sangat nak handle sifat nie..sbb sifat tamak tu akan lebih cenderung kepada mencari keredhaan Allah SWT..
aku sebenarnya ada banyak kerja yang bertimbun atas meja nie..xpecially tugasan IPG tak setel2 lagi..tgsn skb aku dah mula buat..tp otak aku tetiba plak crammed..so aku stop jap and here i am.. melalut about this n that..tulis jer apa yang terlintas kat dalam fikiran aku sekarang nie..tgsn skb nie kena tulis tangan..tpi tulisan tangan aku buruk sket..pasal tu aku jarang menulis esei ker..cerpen ker..n etc..aku lebih suka menaip..cepat & mudah..hehehe
petang semalam aku menjalankan operasi membersihkan kawasan halaman rumah sewa kami nie..so ngan semangat yang berkobar-kobar aku pun melakukan pembakaran terbuka..( kalu tak bakar..takde tempat lain nak buang dahan2 pokok yang ditebang tu..) tu aje caranya..tpi memandangkan kami tinggal  di kawasan perumahan so..sblm berlaku apa2 kejadian yang tak diingini berlaku..aku sediakan sebaldi air kat tepi..mana la tau kan kot2 api tetiba merebak plak..nak panggil pakcik bomba 1 hal..tu tak termasuk lagi kekecohan yang bakal berlaku..dah cantik2 dahan2 pokok kering tu terbakar..tetiiba plak angin kuat..kus semangat..aku jadi panik sekejap..apatah lagi bila jiran sebelah menyebelah tgk aku ngan pandangan yang tajam..huhu..so untuk menunjukkan 'everything-is-under-control'..aku pun tunjuk mula slumber..angkat baldi penuh ngan air tu..pi siram sket beberapa bahagian supaya api takde la trus marak sangat..hehehe..bijak..bijak..

midnight snack...burger???

Hampir pukul 8 malam..aku dikejutkan ngan kepulangan hsemate aku ngan 2 orang anak buah dia..well..memang dia ada mention yang dia akan balik hari jumaat tpi memandangkan public holiday..so i tot dia nak balik kg until sunday..but its orait..at least aku takde la sunyi sangat kat umah nie sepanjang cuti 3 hari nie..anak buah dia rajin sangat buat burger..memandangkan aku dah makan malam..so burger tu jdi midnite snack la jawabnya..lagipun aku nak stay up untuk buat tugasan IPG..aku takde banyak masa lagi..cuma tinggal 2 minggu aje lagi..mujur juga kerja2 kat sekolah awal lagi aku dah setel kan..
malam nie..sama juga seperti semalam..midnite snack..BURGER AYAM..hehe..tdi dorang sibuk masak kek coklat kukus kat dapur tu..hahaha..sedap jg kek buatan hsemate aku nie..cuma terlalu creamy..tpi apapun memang i liiiiiiiiiiike d cake!!! hehe..

Petang tdi aku ke supermarket milimewa..plan asal nak beli oxcy n snack ringan..tpi teringat plak freezer dah kosong..so aku beli la apa2 yang patut..masa aku kat kaunter..aku agak terkejut ngan sorang surirumah yang berbaris selepas aku..dia beli 2 pek kaki ayam..well tu perkara biasa la kan..tpi sebenarnya apa yg mengejutkan aku..tetiba ngan slumber jer dia pi amik kotak condom tu..n put it on d counter..and her son..berulangkali pegang kotak tu..tgk..pandangan dia tak ubah like..'what-kind-of-gula2 - is -this..'..
hahaha..aku pelik mak dia bule buat tak tau jer anak dia pi belek kotak condom tu cam dia belek kotak gula2..cashier tu pun aku tgk dah naik segan...well, aku rasa the mother patut bertimbang rasa sket ngan situasi sekeliling kalu nak beli benda2 sensitif camtu..w/pun benda tu di pamerkan di tempat terbuka..tpi rasanya tak patut dia beli ngan sikap yg terlalu 'open' camtu sekali..aku plak yang segan..hahahaaha...apapun nie cuma pendapat aku jer..tak tau plak bagi orang lain..

aku rasa anak buah hsemate aku nie memang ganas sket orangnya..dah banyak kali dia jatuhkan barang kat dapur tu..dah tu kuar msuk bilik..tiapkali mesti aku urut jantung..terkejut!!! asal tutup pintu jer..aduhai..tersentak uraat jantung gue dibuatnya..jiran sebelah pun bule dengar bunyi pintu tu..huhu..nasib..nasib..
ok la..dah abis aku melalut kat sini..aku nak sambung buat keja plak..tpi sebelum tu aku nak buat Nescafe dlu..hehe...buat penyegar mata n badan untuk terus buat keja..esok masi lagi hari cuti..so rasanya tak kisah la kalu nak bangun lambat pun..kih...kih..kih..chao..

2 comments on "takde kerja lain..."

Watashiwa:- FID DESU on November 20, 2010 at 11:22 PM said...

sapp....

happy marking.. cuti ni kena masuk maktab balik ke??aku mungkin ke kk utk ambil org keja kilang..tp blom cfm lg.. nti cfm ku calling2 kau

sapphire on December 16, 2010 at 5:15 AM said...

waaaa....jangan lupa inform awal tau..harap2 bkn waktu persekolahan...kalu tak alamat tak berjumpa la kita..

Post a Comment