Thursday, February 18, 2010 | By: sapphire
Friday, February 19

10.03am

Petang nie aku akan balik kampung..insyaallah..harap2 suma urusan hari nie berjalan ngan lancar. esok aku akan turun kk amik laptop br aku di digital wise. laptop yang aku tgh pakai sekarang nie akan di hantar ke kota samarahan.
semalam aku tidur awal dari biasa. Lepas maghrib..ingatkan nak bangun tgh malam pastu buat keja..sebab masa tu jer yang aku rasa tenang dan relax kalu nak buat keja..takde orang nak ganggu..
mulai next week aku kna struggle sket sebab tarikh hantar assignment tinggal seminggu jer lagi. 13hb mac kami kena lapor diri di IPG..kuliah akan bermula lagi..arghhh..rasa malas nak pegi kelas tpi dalam masa yang sama best plak sebab dapat pegi jauh dari daerah nie..toksah pening kepala bila berdepan ngan orang2 kat umah nie.
Alhamdulillah, akhirnya jodoh abang sul sampai juga..hari valentine tu dorang bersanding, kalau cinta dah datang..biar 20 tahun beza umur sekalipun takkan jadi soal..hahaha..
sepanjang cuti CNY aku habiskan masa nonton dvd drama korea..kali nie citer Shining inheritance & Woman of The Sun.

Women Of The Sun...
Shin Do Young is an announcer who instigates the jealously of all women around her b'coz of her superior looks, great abilities, and great background. But Do Young has a deep, dark secret. She was actually abandoned at an orphanage when she was young but luckily she was adopted by a nice couple. The couple were unable to have their own children but were suprised when their biological daughter was born. Do Young, afraid that her parents would no longer love her anymore abandoned her 5 year old little sister at a train station. Years have passed and Do Young meets a joyful girl, Sa Weol, who becomes her personal shopper.
what happens when Do Young's terrible misdeed is revealed and that Sa Weol is actually the sister she abandoned at the train station all those years ago?

Bila start tgk drama..it is quite boring..tpi bila dah sampai part dia dapat tau Sa Weol tu adik pompuan yang dia buang 20 tahun yang lalu..br la rasanya drama nie menarik..tpi banyak part yang sedih..sorang struggle sembunyikan perbuatan dia semata2 dia takut akan dibuang oleh family dia..yang sorang plak struggle untuk buktikan identiti dia..sepanjang tgk drama nie..aku kesian gak ngan Do Young..tpi dalam masa yg sama sakit hati juga sebab dia kejam sangat ngan adik dia..pastu dua2 lelaki tu pun dia nak simpan untuk diri dia..selfish cam watak Park Ki Ja dalam drama STYLE..dah la tak tau nak ngaku salah..orang dah tau pun masi juga nak cover!!

8.42PM

Alhamdulillah, aku dah selamat sampai di kota belud. nampaknya kali nie aku berjaya memendekkan jangka masa pemanduan dari 2 jam ke 1 jam 40 minit..haha..mujur sempat sampai sebelum matahari terbenam..jalanraya bermula dr checkpoint Ulu Kukut kurang selamat sket sebab masi banyak part jalan yang masi dalam pembinaan dan baik pulih..dah la teda lampu jalan..nak harapkan lampu kereta jer..aduhai..bahaya..bahaya..silap site bule zuuuuusssssss..blum tentu bule survive lepas jatuh bawah...hish..Nauzubillah..

sebelum balik tadi, sempat lagi singgah kat restoran Tanjung Puteri..bungkus burger special 1..hahaha, kononnya buat bekal..mana tau lapar dalam perjalanan..tpi memandangkan hari dah semakin gelap..so, aku pun buat2 tak dgr perutku yang dah mula berlagu keroncong..hahaha..

aku rasa cam dah kena virus selesema la..asyik bersin jer dari tadi..pastu sorethroat lagi..selama 3 hari 2 malam nie aku minum susu aje ngan Nestum..

malam nie aku nak tgk dvd drama korea lagi..hehe..esok aku nak gi round kedai jual dvd..manatau ada yang menarik minat untuk dibeli..ekeke..
okay..caucincau..daaaaa
Tuesday, February 9, 2010 | By: sapphire

My Critical Moment

2.10pm..

Jadual aku sekarang nie masuk ke kelas tahun 6..ari nie subjek sirah, salah satu subjek kegemaran aku..selain tajweed..
semalam aku dah plan apa aku nak ajar hari nie..tpi nampaknya plan tu tak dapat dijalankan sekarang nie sebab murid2 tak ramai yang datang. kebanyakkan mereka terlibat ngan aktiviti ko-kum dan sukan kat sekolah melayu. aku bagi dorang masa untuk membaca tajuk baru yang bakal aku ajar petang nie sementara menunggu murid2 yang lain sampai. tak kisah la dorang lambat masuk kelas, sebab setahu aku kekadang kereta sewa dorang lambat jemput..dah memang jadi adat kat sini..kul 3pm pun masi ada lagi yang baru sampai ke sekolah..

Sejak semalam lagi aku dah fikir pasal hal laptop tu..takde cara lain selain daripada loan br..tpi kali nie aku minta pertolongan Mel untuk bagi cadangan..adik aku kata ACER tak boleh pakai sekarang nie..banyak problem..so aku fikir aku akan ikut jak apa yang dikatakan terbaik..
pagi tadi, lepas discuss ngan Mel..akhirnya aku buat keputusan untuk amik Toshiba..tgk kat website orait gak..specs cam memuaskan ati..hehehe

3.28pm

aku sambung semula menulis blog kat bilik guru..sekarang nie masa free aku..ingatkan nak siapkan saki baki jadual induk tu petang nie, tpi lupa plak bilik GB berkunci..dia takde ari nie..printer kna letak dalam bilik dia selama nie..takpe la..

sebelum masuk kelas tadi, aku dah bagitau ngan kak yati aku nak mohon EL esok..aku nak uruskan loan..nie citer btul!!! takde unsur2 tipu punya..hehehe..aku dah bincang ngan kak damia..malam nanti aku akan kol GB..bagitau dia pasal masalah aku nie..hopefully dia akan beri aku kebenaran..
bila loan dah approve..nampaknya aku kena btul2 buat budget perbelanjaan aku bermula ngan bulan Mac nie sehingg Mac tahun depan kalau nak survive..dah takde cara lain lagi..sebagai anak sulung sekarang nie..aku kna buat somting untuk tlg adik2 aku..tak boleh nak berharap sangat lagi ngan parents..dorang pun dah bersara..

3.35pm

dah hampir 48 jam aku memikirkan tindakan yang bakal aku lakukan bsuk..btul ker apa yang aku buat nie?? aku pasti ramai yang tak puas hati ngan tindakan aku..dan mungkin ada yang akan mengumpat kat belakang..tpi dorang tak faham masalah aku sekarang nie..dan aku pun takde sebarang nie atau keinginan pun untuk membuatkan dorang faham..tipu la kalau aku cakap aku langsung tak kisah tentang pendapat dorang..tpi kalau aku kisahkan pandangan orang lain pun tak bule menyelesaikan masalah aku nie..
Sunday, February 7, 2010 | By: sapphire

My 7th February..

Maldo Obshi - Park Shin Hye

hajimalgeol keuraesse

moreunchog haeborilgeol
anboineun gotcheorom bolsuobneun gotcheorom
neol aye bojimalgeol keuraetnabwa

domangchilgeol keuraesseo motdeureunchok geurolgol
deudjido mothaneunchok deureul su obneun gotcheorom aye
ne sarang deudji anheulgol

maldo obshi sarangeul algehago
maldo obshi sarangeul naege jugo
sumgyeor hanajocha neol damke
haenohgo irohge domangganikka

maldo obshi sarangi nareul ddona
maldo obshi sarangi nareul boryeo
museun mareul halji dameun ibi honjaseo nollangot gata
maldo obshi waso

wae irohge apeunji wae jakkuman apeunji
neol bolsu obdaneungo nega obdaneungo malgo
modu yejongwa ddokgateungonde

maldo obshi sarangeul algehago
maldo obshi sarangeul naege jugo
sumgyeor hanajocha neol damke haenohgo irohge domangganikka

maldo obshi sarangi nareul ddona
maldo obshi sarangi nareul boryeo
museun mareul halji dameun ibi honjaseo nollangot gata

maldo obshi nunmuri heullonaeryo
maldo obshi gaseumi munojyoga

maldo obneun sarangeul gidarigo
maldo obneun sarangeul apahago
nokshi nagaboryeo baboga dweboryeo haneulman bogo unikka

maldo obshi ibyeori nareul chaja
maldo obshi ibyeori naege waso
junbido mothago neol bonaeyahaneun nae nami
nollangot gata
maldo obshi waso

maldo obshi watdaga
maldo obshi ddonaneun
jinagan yeolbyeong cheorom jamshi apeumyon dwenabwa jakku hyungteoman namgedwenikka

Lagu ' Maldo Obshi' (Without words) antara lagu yang paling aku suka kebelakangan nie..lagu nie dinyanyikan oleh Park Shin hye (Go Mi Nam ) dalam drama You're Beautiful..kekuatan vokal PSH masa part chorus tu btul2 mantap!! hurmm..bila hayati btul2 lagu nie..maknanya agak mendalam..dan perasaan yang cuba dibendung melalui lagu nie bule terasa..hehe..dats wat i felt tiapkali aku dgr lagu nie..
i'll post the MV of tis song lainkali..

Sepanjang hari nie aku spent my whole day tgk drama korea STYLE..mula2 tgk memang boring and jalan citer too complicated!! aku tak sangka plak dat Chef Seo Woo Jin suka ngan Park ki Ja..pompuan yang selalu kena kutuk sebab terlalu angkuh dan sombong..haha, i wish dia akan couple ngan Lee Seo Jung..tpi kan dah namanya drama kan..tgk aje la..setakat nie aku dah tgk sampai episode 7 out of 16 episodes..

Well, aku agak suprised dalam episode 6 ada part yang mentioned pasal Kota Kinabalu,Sabah!!! hahaha..ingatkan aku silap dengar dan baca subtittle..sampaikan aku rewind balik part tu..dan memang btul pun pompuan tu sebut kota kinabalu. hahahah...dalam byk2 tpt percutian kat dunia nie tak sangka btul dia akan sebut 'went to Kota Kinabalu with her boyfriend??' hahaha...penulis skrip drama nie mesti pernah bercuti kat sabah ataupun mungkin berminat nak bercuti kat sabah..pasal tu dia bule mention nama kota kinabalu dalam skrip drama dia..
kalau dengar nama kuala lumpur,Malaysia di sebut dalam drama/movie Hong Kong ker..Taiwan ker..Bollywood ker atau Hollywood..aku tak rasa pelik sangat..sebab benda tu aku dah biasa dengar..tpi bila Kota kinabalu,Sabah di sebut dalam dialog drama korea..hahahah it is kinda weird!! mungkin sebab aku tak pernah dgr dalam mana2 drama/movie korea sblm nie..pasal tu la kot..

nie la makanan kegemaran aku..akhirnya pencarian aku petang tadi berhasil..aku jumpa cocopie dia Economi Marketing..hahahah..alahai senangnya dalam hati!!! i love it!!!..
Aku ingat mo makan burger special hari nie for my lunch tpi unfortunately..gerai burger tu tak buka plak masa aku pegi tadi..Kak Rubi sms aku 3 jam kemudian..dia kata gerai burger tu dah buka..tpi aku dah malas nak kuar lagi..lagipun tuan rumah nie ngan family dia kuar bersiar2..so aku tak nak terserempak ngan dorang kat luar..
kalau terserempak mesti pakcik akan tegur..'lebih baik buat burger sendiri kat umah lagi berbaloi daripada buang duit beli burger kat luar'..bukan sekali aje aku pernah dgr ayat nie..masalahnya bukan aku malas nak masak burger sendiri..tpi aku nak rasa buatan orang lain..kalau aku nak makan burger buatan sendiri takdelah aku nak menyusahkan diri beratur tunggu giliran beli burger..!! hurmmm..okay la..dah pukul 10 malam nie..aku nak tidur awal..esok pagi aku nak kuar ke pej.pos..byar bil elektrik,.dengar khabar esok gaji akan masuk..i hope so!!

oyasuminasai...
Saturday, February 6, 2010 | By: sapphire

Tell Me dat story...

bila aku bangun pagi nie..perasaan rindu ngan family di kampung tiba2 jer muncul..mungkin sebab dah 2 minggu aku tak balik..biasanya setiap minggu aku akan balik kampung..cuma kebelakangan nie ekonomi merosot sket...jadi emosi pun turut terganggu menyebabkan minda selalu berfikir..'penat la 2 jam drive balik KB'..tu otak aku yang cakap..kalau ikutkan hati, mau saja aku balik..

dalam minggu nie..asal waktu malam aje mesti internet down..tak pun slow!!! asyik nak putus aje..malam nie takde pulak berangin cam semalam..menakutkan aje..huhu
petang tadi, aku ke sekolah..memandangkan aku kena latih candidates untuk pertandingan bercerita bulan mac nanti..well, dari apa yang aku tengok bebudak nie masih perlu banyak berlatih..corak penceritaan tak banyak berbeza ngan cara dorang membaca teks dalam kelas..lontaran gaya dan intonasi masih lemah..ceh!! macam hakim pro la plak..hahahahha ;p
bila Nabila berdiri di depan dan menunjukkan hasil latihannya..dalam hati aku 'wow!! that is it the one i'm looking for'.. tpi aku tak bule la cakap straight forward camtu..kesian plak ngan bebudak lagi..kemain beria-ia lagi dorang nak berlatih..
so, sebelum sesi latihan tdi berakhir..aku bg sedikit pendapat aku tentang hasil latihan dorang..aku bagi dorang tempoh seminggu lagi untuk memperbaiki kelemahan dorang pada hari nie..and i'm expecting more than today on next week..

aku tak tau nak cakap apa tentang kehidupan aku hari nie..boring tu takde la level dewa sangat..sebab bila siang internet langsung takde problem..so aku dapat tgk drama jepun 'Mei-chan no shitsuji sampai ke final episode..hahahaha,, aku tak sangka sebenarnya plot final episode tu bule kelakar camtu..xpecially Kintaro oyaji-sama..!! sepanjang episode 1-9 kemain serius lagi..suma orang pun takutkan dia..tpi masa last episode tu..bule plak buat lawak bodoh ngan assistant dia yang kembar tu..drama nie aku bagi 7 bintang out of 10..sebab bila aku tgk citer nie..perasaan ingin tahu apa yang bakal berlaku dalam episode seterusnya takde la melonjak sangat..affection tu not strong enough omputih cakap..hahaha tpi apapun drama nie memang okay..
sekarang nie aku tgh tgk drama korea 'STYLE'..watak heroin dalam citer nie memang aku suka..lakonan dia dalam citer epik The Legend bergandingan ngan Bae Jung Yoon tu memang mantap..tpi dalam drama Beethoven virus tu aku tak suka sangat watak dia..sebab dia suka ngan lelaki tua..dia tolak cinta JGS sebab dia suka ngan seongsannim dia..
dalam drama STYLE nie plak dia bergandingan ngan Ryu Shi Won..tak tau la mantap ker tak lakonannya kat sini..aku baru aje start tgk..blum masuk pun episode 2..
ekekeke..suka bebenor ati engko mengomen yer!!! hahahaha..dah takde keja lain nak buat..
Plan asal aku nak tgk 'shining inheritance' memandangkan rating yang agak tinggi kat korea..tpi asal click aje videonya..mesti error..link yang lagi satu plak under VEOh..which is kat Malaysia memang dah kena block..2 tahun lepas Malaysia masih bule guna VEOH tpi tak tau pa kes..tetiba tak bule buka la plak..hanya terhad kepada beberapa negara asia aje..
dulu dgr kata..pasal ada orang Malaysia yang salah guna VEOH sampaikan kena block camni..hurrmm tak tau la sejauh mana kebenarannya..
Kat Youtube plak drama nie tak bule upload sebab under licenced..(btul ker ejaan aku tu?? hikhikhikhik..) akhirnya aku give up..pasal tula aku end up ngan drama STYLE nie..rkmax kata dia akan pinjamkan aku dvd citer shining inheritance tu bila kazen dia dah kembalikan ngan dia..tpi aku kata, bior la aku cari dlu hjung minggu depan nie..kebetulan aku turun kk nak cari beg laptop..so bule la gi survey dvd korea kat Speedy..npa la takde citer drama jepun yang best2 sket masuk pasaran kat sini..
tdi Fid sms, katanya citer DOWN TO LOVE..lakonan Jerry Yan ngan Ella (SHE) best..mungkin lepas abis tgk Autumn's Concerto nanti aku start tgk citer nie...kat channel Min, lepas dia setel ngan AC, dia kata akan sambung ngan Down To Love..can't wait!! hehe...
hurmm..okay la..aku nak sambung tgk drama STYLE..annyeong^^



Friday, February 5, 2010 | By: sapphire

Friday Evening....

Alhamdulillah, akhirnya jadual waktu induk dah 90% siap..tinggal nak letak satu benda aje lagi kat board tu..tadi, sekali lagi aku diingatkan oleh GB pasal latihan ko-kurikulum petang esok..aku bagitau dia, ada parents yang nakkan surat pemberitahuan daripada sekolah pasal latihan esok..tpi jawapan yang aku terima membuatkan aku btul2 terkejut..'kamurang buat la tu surat!!!' sebagai seorang GB..i dont think so dat is the proper answer..rite?? jawapan tu bule membuatkan subordinate akan rasa annoying..sepatutnya dia kena jawab yang dia akan let the person in-charge for co-curriculum do d letter..bukankah sepatutnya camtu?? kalau ikut prosedur pun..sesapa pun yang mengetuai ko-kurikulum dia yang sepatutnya mengeluarkan surat makluman tersebut dan dia yang menandatanganinya.Takkan itu pun nak kena bagitau..nak kena ajar??
sebelum nie aku diajar untuk tahu bertanggungjawab atas tugas sendiri dan tidak bertindak melepaskan batuk di tangga..jadi bila aku berada dalam situasi camni, aku btul2 rasa irritating ngan orang2 yang suka mengejar jawatan tinggi tapi tak tau camna nak handle keja sendiri..

lagi satu hal...dah pupus ker suma guru lelaki kat sekolah tu sampaikan nak arah aku handle perhimpunan?? alasannya?? 'dorang tu tak boleh diharap!!!' omigosh..adakah dia bule komen camtu...aku dah cakap dalam meeting last month..dont jump into a conclusion before u've done it!! seingat aku..masa tu aku cakap bahasa melayu..they should've clearly understood pa maksud kata-kata tu..
memandangkan petang tadi aku busy nak siapkan jadual induk tu so aku minta tolong ngan salah seorang guru lelaki kat situ untuk ganti aku handle perhimpunan..and without hesitate..he's agreed!! naaaa kan aku dah kata..kalau kita cakap baik2 mesti dorang setuju laaa..kalau camni baik aku aje yang jadi GB...wakakakakaka
eeeeeeehhhh...!!! hahahaha just kidding..tak terfikir pun!! tak nak aku jadi GB..tak terpikul tanggungjawab tu nanti..cukup la ngan jwtn yang aku pegang sekarang nie..tu pun aku dah rasa payah nak pikul..nie kan nak tambah level lagi..ish..ish..ish..
balik umahh air paip plak takde..tapi masi ada air kat bilik mandi, so bule juga la mandi ngan berwuduk..tu aje yang penting sebenarnya,..masa aku ke dapur, isteri tuan rumah baru lepas buat kuih untuk minum petang..tpi perut aku tak berapa berminat nak makan..sebab aku lapar nasi..
masuk hari nie dah dua minggu berturut2 dorang tanya aku 'napa tak balik kampung'? aiks..dah fed-up ker tgk muka aku kat umah nie 2 minggu berturut2?..tu br 2 minggu..blum lagi sebulan..ala jan risau la..next week konfem aku balik..and aku takkan bagitau korang bila aku nak balik...hahahaha..(devil torn dah up!!!) i dun care!!

uwaaaa....ari nie aku cari chocopie lagi..tapi dah 3 kedai aku masuk..chocopie TAKDE!!!! tapi nie la kan..bila dah namanya masuk supermarket..kalu tak bawa beg plastic berisi fastfood memang tak sah rasanya..aduiii...tpi takpe la..at least masa aku terperuk kat dalam bilik nie..takde la aku kebulur..ada juga makanan..hehehe

dulu masa mula2 bertugas kat sekolah tu..aku selalu simpan stok makanan kat dalam laci meja.tpi cik Ti selalu sangat curi..abis kucar kacir meja aku dibuatnya..dah la makan makanan aku..lepas tu dorang kotorkan lagi tempat aku..tak senonoh btul cik Ti nie..sejak tu aku tak nak lagi simpan makanan kat situ. dah serik!!! hehe

dah pukul 11.14pm..internet asyik putus aje..mungkin sebab keadaan kat luar agak berangin..hurmm..masa balik tadi,ada orang bagitau kat laut berhampiran perairan tpt nie ada lanun yang tgh cari tebusan..setakat nie dah 4 orang nelayan jadi tawanan..dan dorang minta RM1,000,000.00 sebagai wang tebusan..dgr khabar lagi sekarang nie orang ramai tidak dibenarkan untuk keluar memancing pada waktu malam bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini..hurmm..nampaknya lanun buat kacau lagi..aku tak tau la citer yang details sangat pasal aku nie jarang sangat dapat tgk tv..dan yang paling menyedihkan aku nie pemalas nak buka akhbar online..hahahahaha kalu tgk drama online tu memang rajin sesangat!!!

okay la, ada masa lagi nanti aku membebel lagi kat sini..daaaaa..
Thursday, February 4, 2010 | By: sapphire

Nowadays....




Hari nie kepala otak aku blurr lagi..tpi mujur aku masih boleh mengajar..,kebetulan tajuk yang aku ajar hari nie agak mudah dan aku sda agak mahir ngan tiap kaedahnya..jadi tak susah nak terangkan pada murid2 ku..fiuhh!!!

aku singgah ke milimewa hari nie, ingatkan nak beli Chocopie (chocolate pie with marshmallow) lagi sebab stock aku kat umah dah abis...sejak 2 minggu yang lalu aku mula ketagih ngan makanan yang satu nie..sedap!! aku bule habiskan 1 kotak in one go!! hahaha...

dah lama aku tak update blog nie, tpi malam nie aku semangat sket nak update memandangkan blog aku dah berubah wajah..hehehe, thanx By..pasal dah recommend kan barang cun ngan aku!!

sementara tunggu video Mei-chan no shitsuji loading, bule la aku menulis kejap kat sini, walaupun sebenarnya aku masi tak tau nak tulis apa..wakakaka..memang btul2 blurr nie..
o ya..sekarang nie aku tgh minat sangat ngan drama korea 'you're beautiful' nie..JGS ngan Park Shin Hye, Lee Hong Ki dan Shin woo (lupa plak real name shin woo oppa nie)..drama nie boleh dikatakan tgh hangat kat pasaran..hehe, ranking pun tinggi..tpi semalam aku terbaca satu artikel kat satu laman web nie..dgr khabar drama Shining Inheritance (Brilliant Legacy) lebih mendapat sambutan dan telah mengalahkan ranking penonton You're beautiful..aku tak tau la nak komen apa memandangkan aku tak tgk lagi drama shining inheritance nie..kalau You're beautiful tu memang best!! tak kering gusi dibuatnya..aku btul2 tak sngka penyanyi cam Lee Hong Ki tu bule bawa watak Jeremy tu..tabik spring aku ngan dia nie..
mula2..bila dengar jer park shin hye jadi heroin drama nie..memang aku tak minat sangat nak tgk walaupun aku memang minat giler ngan JGS..sbb aku masi ingat watak budak pompuan nie dalam drama Goong S tu...tak berkenan aku..tpi tulah kan..orang kata 'don't judge the book by its cover..' hujung minggu lepas aku start tgk drama nie..Fulamak!! memang lakonan Park Shin Hye btul2 outstanding..
bila dah abis tgk drama nie...aku tgk video behind the scene plak..hahaha JGS ngan PSH memang pasangan yg hebat..dan dgr khabar dorang nie tgh dating..dan mendapat restu dari ramai pihak memandangkan chemistry antara dorang pun bukan sket jer..hurrmm..whatever la yang penting bahagia!! hahahaha
watak heroin kat dalam drama Shining Legacy nie..memang aku minat sejak tgk drama dia 'spring waltz'...tpi bagi aku kan..dia lebih nampak cantik ngan rambut panjang..kat dlm drama baru nie dia rambut pendek..hehe apapun senyuman dia memang sweet!! aku ingat nak cari dvd drama nie kalau dah ada kat pasaran..citer pasal cinderalela di zaman moden..lepas tgk drama nie nanti baru bule komen lagi...hehe

nampaknya malam nie internet tak berapa okay..sloooooooooooooooooow & asyik putus aje..dah berapakali aku kna refresh window video Mei-chan no shitsuji tu..kopi pun dah sejuk...aduii...

beberapa hari nie aku tak bule nak tidur selagi belum pukul 3am..nak kata aku kna anemia, lepas pkul 3am bule plak mata aku terlelap..minum susu suam pun tak berkesan..cirit birit aje yang aku dapat..lat week aku tak balik kampung, bertapa aje kat sini..buat assignment dan nota yang berlambak..napa la kami kena masuk IPG bulan mac nie..kata bulan Mei..nasip baik blum beli tiket ke mana-mana, kalu tak memang jadi cam kes tahun lepas..tiket ke kuching tu burned camtu aje..frust!!!!!!!!!!!!!! sumanya gara-gara kna masuk IPG..mujur jugak aku fikir pasal masa depan..kalau ikutkan otak bengong aku nie..memang dah lama aku masuk kapal masa tu..isk..isk..isk..

memang internet connection malam nie btul2 menyakitkan hati..leeeeeeeeeeeeeeeeeembap!!!
baik aku gi tidur dlu sebelum tahap kegeraman aku melepasi tahap dewa!!!

daaaaa...oyasuminasai




















Friday Morning

Seperti biasa..menu bekfes aku mesti Hot Nescafe..tak kira la Nescafe 3 in 1 (red).@.Nescafe (menu : Neslo).@.Nescafe Body Partner 3 in 1 with Hi-Calcium Milk.@.Nescafe (menu : Teh Tarik) asalkan namanya nescafe..and yang penting packet..aku nie jenis pemalas sket nak buat manual..letak gula, then creamer..pastu nescafe..kalau boleh nak yg expresso jer..haha 3 in 1..tuang dalam cawan then masukkan hot water..done!! take a sip while its hot!! perasaan tu memang ada umpph..hahaha cam buat iklan la plak..
memandangkan chocopie aku dah abis..jadi hari nie bekfes ngan mister potato (original flavour) aje..mesti korang heran kan..'budak nie takde makanan lain ker nak makan??'
well, normally bila aku bangun aje..aku akan buat air aku pastu masuk bilik..sambil surf sambil bekfes..2 in 1..haha, kekadang pakcik aku bising juga sebenarnya..aku buat apa terperuk pagi petang kat dalam bilik..honestly, aku tak selesa duduk kat luar sebenarnya..sebab kekadang walaupun aku ada kat situ tpi cam tak wujud langsung..perbualan dorang suami isteri lebih kepada cerita pasal hal dorang aje ataupun pasal member2 dorang which is aku langsung tak boleh mencelah ataupun join sekali dalam perbualan dorang..so daripada aku dok jadi cam tunggul mati kat situ..y not aku masuk dalam bilik then buka internet..rasanya berfaedah lagi kan..
nak tgk tv pagi2 pun bukanya bule tgk benda lain..asyik cartoon jer..sama sekali tak menarik minat aku..lain la kalu channel animax..semangat juga nak tgk!! nie channel Ceria!! adedeh..

Cuaca pagi nie agak mendung, rasanya petang nanti hujan kot..agak berangin juga..takpe la asalkan bukan puting beliung dah la..hehehehe..ingatkan nak pegi sekolah awal pagi tadi siapkan jadual induk kat bilik guru tu, tapi bila aku fikir2 balik..tak nak pegi la..petang aje aku buat..sebab kalu aku muncul pagi nie kat sekolah..GB mesti ada kat sana..pastu mesti dia minta tolong buat itu ini dan in d end..keja aku yang terbengkalai...aku dah masak sangat ngan perangai GB..pantang nampak muka aku...ada saja benda dia nak suruh..
so...daripada aku stress kat sana..ada baiknya aku duduk aje kat umah dan update blog aku nie..hehehe baguskan idea aku!! wahuahuahua...

ishh..npa plak post yang aku tulis semalam tak kuar2 lagi nie..masi juga scheduled...dah lepas doblas jam..boring..boring, bunyi mesin pengaul simen kat bawah tu memang mencemarkan suasana btul la..bising aje dari pagi tadi..tak aman btul!!

tak terasa masa berlalu ngan bgitu cepat..rasanya cam baru aje ari isnin..tup2 hari nie dah hari jumaat..esok dah sabtu, tpi aku tak balik kampung lagi minggu nie..aku nak siapkan suma rancangan mengajar aku..lagipun esok petang kul 2, GB suruh latih budak2 untuk pertandingan bercerita tu..
aku rasa aku dah makin jahat la..y? sebab aku for d 1st time decline permintaan GB untuk bawa budak2 pegi studio MARA..tpi aku ada reason tau buat camtu..sapa suru dorang suka ati aje..
pandai buat appoinment..urus la sendiri..aku dah la tak kenal orang tu..studio tu aku tak tau kat mana..well, 2 benda nie bukan alasan kukuh sebenarnya..kalau nak bukan susah nak cari pun..tpi yang aku tak puas ati, dah buat janji ngan orang tu..teruskan ajelah napa nak suru aku take over plak..aku bukan tahu pun butir2 persetujuan @ perbincangan antara dorang..
aku paling pantang orang buat keja sekerat jalan aje..bila dah ada masalah trus tarik diri pastu pandai plak pass keja tu ngan orang lain..alasannya..takde kereta???? wth...??? ada ramai lagi yang ada keta kat sekolah tu..napa nak pilih aku??? well..lepas aje kak yati bagitau aku pesanan S/U ko-kurikulum tu..aku declined sekeras2nya..by hook or by crook..aku tak nak!! i dont care..kali nie suru dorang selesaikan sendiri masalah yang dorang dah buat..aku tak nak masuk campur daaa..
pastu semalam aku dibagitau GB sendiri yang bawa bebudak tu ke Studio..hahahaha..good...good..,ngam la tu, korang punya idea..korang la yang laksanakan..jangan tau plan aje..tpi nak orang lain yang handle on behalf..bila tak okay..trus blame..not fair la camtu..aku tau la korang nak jadi guru contoh..hehehe

arghhh!! internet slow lagi...hurmm..semalam bil elektrik dah sampai, tak banyak mana pun..syukur la..o ya nie lagi satu benda aku nak ngadu nie..aku faham sesangat yang aku cuma freeloader kat umah nie..tpi bukan sembangan freeloader tau..pasal aku byr bil elektrik ngan bil air..n sometimes aku beli groceries juga..well dat case doesnt count la..coz aku nie bukan suka sangat memasak memandangkan selera masakan kami yang agak jauh berbeza..so i rather shopping d groceries than cooking..hahaha aku paling pantang bila dah suru aku masak pastu suka plak banding2kan masakan aku ngan orang lain..yang tu bukan komen membina tapi komen yang buat orang feel down jer..
satu benda yang aku tak puas hati btul..aku byr bil elektrik tpi aku tak dapat nak tgk tv!!! satu2nya entertainment yang aku ada sekarang nie cuma laptop aku nie aje..mujur juga aku ada broadband..kalu tak memang mati akal aku dibuatnya..
asal dorang balik ke kampung ataupun kemana2..dorang akan bawa astro smartcard tu..abis tu camna aku nak tgk tv..adil ker camtu? dahlah kalu dorang ada kat umah nie..asyik kena ikut tgk channel dorang aje..pasal tu aku dah malas nak tgk tv ngan dorang..selera tak sama..ingatkan bila dorang takde kat umah nie bule la aku amik kesempatan tgk tv..tpi tau2 astro smart card pun kna angkut sekali..taaaaaaaaaaaaak adil btul!!!!
last year masa aku balik bercuti sepanjang bulan disember..baru balik bulan januari..ada ker patut dorang tak bayar bil elektrik,nak juga tunggu aku balik..sampaikan dah kena surat warning pun bule lagi buat 'dono' jer..weii..patutnya korang la yang bayar kan..sebab selama sebulan tu aku langsung takde pun pakai elektrik sebab aku takde pun kat umah tu..tpi akhirnya aku juga yg kna suru byr!!! adil ker camtu??
nasib baik la aku blum jahat sangat!! kalau tak, aku biarkan aje rumah nie takde elektriik..aku nak tgk camna korang nak tgk tv..pasang washing machine tu..buat itu ini..haaaa..
ish...tpi apakan daya aku cuma bule luahkan rasa tak adil tu kat sini aje..tak sampai ati plak aku nak terus terang ngan dorang..huhu

Thursday, February 18, 2010

Posted by sapphire at 6:02 PM 0 comments
Friday, February 19

10.03am

Petang nie aku akan balik kampung..insyaallah..harap2 suma urusan hari nie berjalan ngan lancar. esok aku akan turun kk amik laptop br aku di digital wise. laptop yang aku tgh pakai sekarang nie akan di hantar ke kota samarahan.
semalam aku tidur awal dari biasa. Lepas maghrib..ingatkan nak bangun tgh malam pastu buat keja..sebab masa tu jer yang aku rasa tenang dan relax kalu nak buat keja..takde orang nak ganggu..
mulai next week aku kna struggle sket sebab tarikh hantar assignment tinggal seminggu jer lagi. 13hb mac kami kena lapor diri di IPG..kuliah akan bermula lagi..arghhh..rasa malas nak pegi kelas tpi dalam masa yang sama best plak sebab dapat pegi jauh dari daerah nie..toksah pening kepala bila berdepan ngan orang2 kat umah nie.
Alhamdulillah, akhirnya jodoh abang sul sampai juga..hari valentine tu dorang bersanding, kalau cinta dah datang..biar 20 tahun beza umur sekalipun takkan jadi soal..hahaha..
sepanjang cuti CNY aku habiskan masa nonton dvd drama korea..kali nie citer Shining inheritance & Woman of The Sun.

Women Of The Sun...
Shin Do Young is an announcer who instigates the jealously of all women around her b'coz of her superior looks, great abilities, and great background. But Do Young has a deep, dark secret. She was actually abandoned at an orphanage when she was young but luckily she was adopted by a nice couple. The couple were unable to have their own children but were suprised when their biological daughter was born. Do Young, afraid that her parents would no longer love her anymore abandoned her 5 year old little sister at a train station. Years have passed and Do Young meets a joyful girl, Sa Weol, who becomes her personal shopper.
what happens when Do Young's terrible misdeed is revealed and that Sa Weol is actually the sister she abandoned at the train station all those years ago?

Bila start tgk drama..it is quite boring..tpi bila dah sampai part dia dapat tau Sa Weol tu adik pompuan yang dia buang 20 tahun yang lalu..br la rasanya drama nie menarik..tpi banyak part yang sedih..sorang struggle sembunyikan perbuatan dia semata2 dia takut akan dibuang oleh family dia..yang sorang plak struggle untuk buktikan identiti dia..sepanjang tgk drama nie..aku kesian gak ngan Do Young..tpi dalam masa yg sama sakit hati juga sebab dia kejam sangat ngan adik dia..pastu dua2 lelaki tu pun dia nak simpan untuk diri dia..selfish cam watak Park Ki Ja dalam drama STYLE..dah la tak tau nak ngaku salah..orang dah tau pun masi juga nak cover!!

8.42PM

Alhamdulillah, aku dah selamat sampai di kota belud. nampaknya kali nie aku berjaya memendekkan jangka masa pemanduan dari 2 jam ke 1 jam 40 minit..haha..mujur sempat sampai sebelum matahari terbenam..jalanraya bermula dr checkpoint Ulu Kukut kurang selamat sket sebab masi banyak part jalan yang masi dalam pembinaan dan baik pulih..dah la teda lampu jalan..nak harapkan lampu kereta jer..aduhai..bahaya..bahaya..silap site bule zuuuuusssssss..blum tentu bule survive lepas jatuh bawah...hish..Nauzubillah..

sebelum balik tadi, sempat lagi singgah kat restoran Tanjung Puteri..bungkus burger special 1..hahaha, kononnya buat bekal..mana tau lapar dalam perjalanan..tpi memandangkan hari dah semakin gelap..so, aku pun buat2 tak dgr perutku yang dah mula berlagu keroncong..hahaha..

aku rasa cam dah kena virus selesema la..asyik bersin jer dari tadi..pastu sorethroat lagi..selama 3 hari 2 malam nie aku minum susu aje ngan Nestum..

malam nie aku nak tgk dvd drama korea lagi..hehe..esok aku nak gi round kedai jual dvd..manatau ada yang menarik minat untuk dibeli..ekeke..
okay..caucincau..daaaaa

Tuesday, February 9, 2010

My Critical Moment

Posted by sapphire at 10:10 PM 0 comments
2.10pm..

Jadual aku sekarang nie masuk ke kelas tahun 6..ari nie subjek sirah, salah satu subjek kegemaran aku..selain tajweed..
semalam aku dah plan apa aku nak ajar hari nie..tpi nampaknya plan tu tak dapat dijalankan sekarang nie sebab murid2 tak ramai yang datang. kebanyakkan mereka terlibat ngan aktiviti ko-kum dan sukan kat sekolah melayu. aku bagi dorang masa untuk membaca tajuk baru yang bakal aku ajar petang nie sementara menunggu murid2 yang lain sampai. tak kisah la dorang lambat masuk kelas, sebab setahu aku kekadang kereta sewa dorang lambat jemput..dah memang jadi adat kat sini..kul 3pm pun masi ada lagi yang baru sampai ke sekolah..

Sejak semalam lagi aku dah fikir pasal hal laptop tu..takde cara lain selain daripada loan br..tpi kali nie aku minta pertolongan Mel untuk bagi cadangan..adik aku kata ACER tak boleh pakai sekarang nie..banyak problem..so aku fikir aku akan ikut jak apa yang dikatakan terbaik..
pagi tadi, lepas discuss ngan Mel..akhirnya aku buat keputusan untuk amik Toshiba..tgk kat website orait gak..specs cam memuaskan ati..hehehe

3.28pm

aku sambung semula menulis blog kat bilik guru..sekarang nie masa free aku..ingatkan nak siapkan saki baki jadual induk tu petang nie, tpi lupa plak bilik GB berkunci..dia takde ari nie..printer kna letak dalam bilik dia selama nie..takpe la..

sebelum masuk kelas tadi, aku dah bagitau ngan kak yati aku nak mohon EL esok..aku nak uruskan loan..nie citer btul!!! takde unsur2 tipu punya..hehehe..aku dah bincang ngan kak damia..malam nanti aku akan kol GB..bagitau dia pasal masalah aku nie..hopefully dia akan beri aku kebenaran..
bila loan dah approve..nampaknya aku kena btul2 buat budget perbelanjaan aku bermula ngan bulan Mac nie sehingg Mac tahun depan kalau nak survive..dah takde cara lain lagi..sebagai anak sulung sekarang nie..aku kna buat somting untuk tlg adik2 aku..tak boleh nak berharap sangat lagi ngan parents..dorang pun dah bersara..

3.35pm

dah hampir 48 jam aku memikirkan tindakan yang bakal aku lakukan bsuk..btul ker apa yang aku buat nie?? aku pasti ramai yang tak puas hati ngan tindakan aku..dan mungkin ada yang akan mengumpat kat belakang..tpi dorang tak faham masalah aku sekarang nie..dan aku pun takde sebarang nie atau keinginan pun untuk membuatkan dorang faham..tipu la kalau aku cakap aku langsung tak kisah tentang pendapat dorang..tpi kalau aku kisahkan pandangan orang lain pun tak bule menyelesaikan masalah aku nie..

Sunday, February 7, 2010

My 7th February..

Posted by sapphire at 4:47 AM 0 comments
Maldo Obshi - Park Shin Hye

hajimalgeol keuraesse

moreunchog haeborilgeol
anboineun gotcheorom bolsuobneun gotcheorom
neol aye bojimalgeol keuraetnabwa

domangchilgeol keuraesseo motdeureunchok geurolgol
deudjido mothaneunchok deureul su obneun gotcheorom aye
ne sarang deudji anheulgol

maldo obshi sarangeul algehago
maldo obshi sarangeul naege jugo
sumgyeor hanajocha neol damke
haenohgo irohge domangganikka

maldo obshi sarangi nareul ddona
maldo obshi sarangi nareul boryeo
museun mareul halji dameun ibi honjaseo nollangot gata
maldo obshi waso

wae irohge apeunji wae jakkuman apeunji
neol bolsu obdaneungo nega obdaneungo malgo
modu yejongwa ddokgateungonde

maldo obshi sarangeul algehago
maldo obshi sarangeul naege jugo
sumgyeor hanajocha neol damke haenohgo irohge domangganikka

maldo obshi sarangi nareul ddona
maldo obshi sarangi nareul boryeo
museun mareul halji dameun ibi honjaseo nollangot gata

maldo obshi nunmuri heullonaeryo
maldo obshi gaseumi munojyoga

maldo obneun sarangeul gidarigo
maldo obneun sarangeul apahago
nokshi nagaboryeo baboga dweboryeo haneulman bogo unikka

maldo obshi ibyeori nareul chaja
maldo obshi ibyeori naege waso
junbido mothago neol bonaeyahaneun nae nami
nollangot gata
maldo obshi waso

maldo obshi watdaga
maldo obshi ddonaneun
jinagan yeolbyeong cheorom jamshi apeumyon dwenabwa jakku hyungteoman namgedwenikka

Lagu ' Maldo Obshi' (Without words) antara lagu yang paling aku suka kebelakangan nie..lagu nie dinyanyikan oleh Park Shin hye (Go Mi Nam ) dalam drama You're Beautiful..kekuatan vokal PSH masa part chorus tu btul2 mantap!! hurmm..bila hayati btul2 lagu nie..maknanya agak mendalam..dan perasaan yang cuba dibendung melalui lagu nie bule terasa..hehe..dats wat i felt tiapkali aku dgr lagu nie..
i'll post the MV of tis song lainkali..

Sepanjang hari nie aku spent my whole day tgk drama korea STYLE..mula2 tgk memang boring and jalan citer too complicated!! aku tak sangka plak dat Chef Seo Woo Jin suka ngan Park ki Ja..pompuan yang selalu kena kutuk sebab terlalu angkuh dan sombong..haha, i wish dia akan couple ngan Lee Seo Jung..tpi kan dah namanya drama kan..tgk aje la..setakat nie aku dah tgk sampai episode 7 out of 16 episodes..

Well, aku agak suprised dalam episode 6 ada part yang mentioned pasal Kota Kinabalu,Sabah!!! hahaha..ingatkan aku silap dengar dan baca subtittle..sampaikan aku rewind balik part tu..dan memang btul pun pompuan tu sebut kota kinabalu. hahahah...dalam byk2 tpt percutian kat dunia nie tak sangka btul dia akan sebut 'went to Kota Kinabalu with her boyfriend??' hahaha...penulis skrip drama nie mesti pernah bercuti kat sabah ataupun mungkin berminat nak bercuti kat sabah..pasal tu dia bule mention nama kota kinabalu dalam skrip drama dia..
kalau dengar nama kuala lumpur,Malaysia di sebut dalam drama/movie Hong Kong ker..Taiwan ker..Bollywood ker atau Hollywood..aku tak rasa pelik sangat..sebab benda tu aku dah biasa dengar..tpi bila Kota kinabalu,Sabah di sebut dalam dialog drama korea..hahahah it is kinda weird!! mungkin sebab aku tak pernah dgr dalam mana2 drama/movie korea sblm nie..pasal tu la kot..

nie la makanan kegemaran aku..akhirnya pencarian aku petang tadi berhasil..aku jumpa cocopie dia Economi Marketing..hahahah..alahai senangnya dalam hati!!! i love it!!!..
Aku ingat mo makan burger special hari nie for my lunch tpi unfortunately..gerai burger tu tak buka plak masa aku pegi tadi..Kak Rubi sms aku 3 jam kemudian..dia kata gerai burger tu dah buka..tpi aku dah malas nak kuar lagi..lagipun tuan rumah nie ngan family dia kuar bersiar2..so aku tak nak terserempak ngan dorang kat luar..
kalau terserempak mesti pakcik akan tegur..'lebih baik buat burger sendiri kat umah lagi berbaloi daripada buang duit beli burger kat luar'..bukan sekali aje aku pernah dgr ayat nie..masalahnya bukan aku malas nak masak burger sendiri..tpi aku nak rasa buatan orang lain..kalau aku nak makan burger buatan sendiri takdelah aku nak menyusahkan diri beratur tunggu giliran beli burger..!! hurmmm..okay la..dah pukul 10 malam nie..aku nak tidur awal..esok pagi aku nak kuar ke pej.pos..byar bil elektrik,.dengar khabar esok gaji akan masuk..i hope so!!

oyasuminasai...

Saturday, February 6, 2010

Tell Me dat story...

Posted by sapphire at 7:41 AM 0 comments
bila aku bangun pagi nie..perasaan rindu ngan family di kampung tiba2 jer muncul..mungkin sebab dah 2 minggu aku tak balik..biasanya setiap minggu aku akan balik kampung..cuma kebelakangan nie ekonomi merosot sket...jadi emosi pun turut terganggu menyebabkan minda selalu berfikir..'penat la 2 jam drive balik KB'..tu otak aku yang cakap..kalau ikutkan hati, mau saja aku balik..

dalam minggu nie..asal waktu malam aje mesti internet down..tak pun slow!!! asyik nak putus aje..malam nie takde pulak berangin cam semalam..menakutkan aje..huhu
petang tadi, aku ke sekolah..memandangkan aku kena latih candidates untuk pertandingan bercerita bulan mac nanti..well, dari apa yang aku tengok bebudak nie masih perlu banyak berlatih..corak penceritaan tak banyak berbeza ngan cara dorang membaca teks dalam kelas..lontaran gaya dan intonasi masih lemah..ceh!! macam hakim pro la plak..hahahahha ;p
bila Nabila berdiri di depan dan menunjukkan hasil latihannya..dalam hati aku 'wow!! that is it the one i'm looking for'.. tpi aku tak bule la cakap straight forward camtu..kesian plak ngan bebudak lagi..kemain beria-ia lagi dorang nak berlatih..
so, sebelum sesi latihan tdi berakhir..aku bg sedikit pendapat aku tentang hasil latihan dorang..aku bagi dorang tempoh seminggu lagi untuk memperbaiki kelemahan dorang pada hari nie..and i'm expecting more than today on next week..

aku tak tau nak cakap apa tentang kehidupan aku hari nie..boring tu takde la level dewa sangat..sebab bila siang internet langsung takde problem..so aku dapat tgk drama jepun 'Mei-chan no shitsuji sampai ke final episode..hahahaha,, aku tak sangka sebenarnya plot final episode tu bule kelakar camtu..xpecially Kintaro oyaji-sama..!! sepanjang episode 1-9 kemain serius lagi..suma orang pun takutkan dia..tpi masa last episode tu..bule plak buat lawak bodoh ngan assistant dia yang kembar tu..drama nie aku bagi 7 bintang out of 10..sebab bila aku tgk citer nie..perasaan ingin tahu apa yang bakal berlaku dalam episode seterusnya takde la melonjak sangat..affection tu not strong enough omputih cakap..hahaha tpi apapun drama nie memang okay..
sekarang nie aku tgh tgk drama korea 'STYLE'..watak heroin dalam citer nie memang aku suka..lakonan dia dalam citer epik The Legend bergandingan ngan Bae Jung Yoon tu memang mantap..tpi dalam drama Beethoven virus tu aku tak suka sangat watak dia..sebab dia suka ngan lelaki tua..dia tolak cinta JGS sebab dia suka ngan seongsannim dia..
dalam drama STYLE nie plak dia bergandingan ngan Ryu Shi Won..tak tau la mantap ker tak lakonannya kat sini..aku baru aje start tgk..blum masuk pun episode 2..
ekekeke..suka bebenor ati engko mengomen yer!!! hahahaha..dah takde keja lain nak buat..
Plan asal aku nak tgk 'shining inheritance' memandangkan rating yang agak tinggi kat korea..tpi asal click aje videonya..mesti error..link yang lagi satu plak under VEOh..which is kat Malaysia memang dah kena block..2 tahun lepas Malaysia masih bule guna VEOH tpi tak tau pa kes..tetiba tak bule buka la plak..hanya terhad kepada beberapa negara asia aje..
dulu dgr kata..pasal ada orang Malaysia yang salah guna VEOH sampaikan kena block camni..hurrmm tak tau la sejauh mana kebenarannya..
Kat Youtube plak drama nie tak bule upload sebab under licenced..(btul ker ejaan aku tu?? hikhikhikhik..) akhirnya aku give up..pasal tula aku end up ngan drama STYLE nie..rkmax kata dia akan pinjamkan aku dvd citer shining inheritance tu bila kazen dia dah kembalikan ngan dia..tpi aku kata, bior la aku cari dlu hjung minggu depan nie..kebetulan aku turun kk nak cari beg laptop..so bule la gi survey dvd korea kat Speedy..npa la takde citer drama jepun yang best2 sket masuk pasaran kat sini..
tdi Fid sms, katanya citer DOWN TO LOVE..lakonan Jerry Yan ngan Ella (SHE) best..mungkin lepas abis tgk Autumn's Concerto nanti aku start tgk citer nie...kat channel Min, lepas dia setel ngan AC, dia kata akan sambung ngan Down To Love..can't wait!! hehe...
hurmm..okay la..aku nak sambung tgk drama STYLE..annyeong^^



Friday, February 5, 2010

Friday Evening....

Posted by sapphire at 6:41 AM 0 comments
Alhamdulillah, akhirnya jadual waktu induk dah 90% siap..tinggal nak letak satu benda aje lagi kat board tu..tadi, sekali lagi aku diingatkan oleh GB pasal latihan ko-kurikulum petang esok..aku bagitau dia, ada parents yang nakkan surat pemberitahuan daripada sekolah pasal latihan esok..tpi jawapan yang aku terima membuatkan aku btul2 terkejut..'kamurang buat la tu surat!!!' sebagai seorang GB..i dont think so dat is the proper answer..rite?? jawapan tu bule membuatkan subordinate akan rasa annoying..sepatutnya dia kena jawab yang dia akan let the person in-charge for co-curriculum do d letter..bukankah sepatutnya camtu?? kalau ikut prosedur pun..sesapa pun yang mengetuai ko-kurikulum dia yang sepatutnya mengeluarkan surat makluman tersebut dan dia yang menandatanganinya.Takkan itu pun nak kena bagitau..nak kena ajar??
sebelum nie aku diajar untuk tahu bertanggungjawab atas tugas sendiri dan tidak bertindak melepaskan batuk di tangga..jadi bila aku berada dalam situasi camni, aku btul2 rasa irritating ngan orang2 yang suka mengejar jawatan tinggi tapi tak tau camna nak handle keja sendiri..

lagi satu hal...dah pupus ker suma guru lelaki kat sekolah tu sampaikan nak arah aku handle perhimpunan?? alasannya?? 'dorang tu tak boleh diharap!!!' omigosh..adakah dia bule komen camtu...aku dah cakap dalam meeting last month..dont jump into a conclusion before u've done it!! seingat aku..masa tu aku cakap bahasa melayu..they should've clearly understood pa maksud kata-kata tu..
memandangkan petang tadi aku busy nak siapkan jadual induk tu so aku minta tolong ngan salah seorang guru lelaki kat situ untuk ganti aku handle perhimpunan..and without hesitate..he's agreed!! naaaa kan aku dah kata..kalau kita cakap baik2 mesti dorang setuju laaa..kalau camni baik aku aje yang jadi GB...wakakakakaka
eeeeeeehhhh...!!! hahahaha just kidding..tak terfikir pun!! tak nak aku jadi GB..tak terpikul tanggungjawab tu nanti..cukup la ngan jwtn yang aku pegang sekarang nie..tu pun aku dah rasa payah nak pikul..nie kan nak tambah level lagi..ish..ish..ish..
balik umahh air paip plak takde..tapi masi ada air kat bilik mandi, so bule juga la mandi ngan berwuduk..tu aje yang penting sebenarnya,..masa aku ke dapur, isteri tuan rumah baru lepas buat kuih untuk minum petang..tpi perut aku tak berapa berminat nak makan..sebab aku lapar nasi..
masuk hari nie dah dua minggu berturut2 dorang tanya aku 'napa tak balik kampung'? aiks..dah fed-up ker tgk muka aku kat umah nie 2 minggu berturut2?..tu br 2 minggu..blum lagi sebulan..ala jan risau la..next week konfem aku balik..and aku takkan bagitau korang bila aku nak balik...hahahaha..(devil torn dah up!!!) i dun care!!

uwaaaa....ari nie aku cari chocopie lagi..tapi dah 3 kedai aku masuk..chocopie TAKDE!!!! tapi nie la kan..bila dah namanya masuk supermarket..kalu tak bawa beg plastic berisi fastfood memang tak sah rasanya..aduiii...tpi takpe la..at least masa aku terperuk kat dalam bilik nie..takde la aku kebulur..ada juga makanan..hehehe

dulu masa mula2 bertugas kat sekolah tu..aku selalu simpan stok makanan kat dalam laci meja.tpi cik Ti selalu sangat curi..abis kucar kacir meja aku dibuatnya..dah la makan makanan aku..lepas tu dorang kotorkan lagi tempat aku..tak senonoh btul cik Ti nie..sejak tu aku tak nak lagi simpan makanan kat situ. dah serik!!! hehe

dah pukul 11.14pm..internet asyik putus aje..mungkin sebab keadaan kat luar agak berangin..hurmm..masa balik tadi,ada orang bagitau kat laut berhampiran perairan tpt nie ada lanun yang tgh cari tebusan..setakat nie dah 4 orang nelayan jadi tawanan..dan dorang minta RM1,000,000.00 sebagai wang tebusan..dgr khabar lagi sekarang nie orang ramai tidak dibenarkan untuk keluar memancing pada waktu malam bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini..hurmm..nampaknya lanun buat kacau lagi..aku tak tau la citer yang details sangat pasal aku nie jarang sangat dapat tgk tv..dan yang paling menyedihkan aku nie pemalas nak buka akhbar online..hahahahaha kalu tgk drama online tu memang rajin sesangat!!!

okay la, ada masa lagi nanti aku membebel lagi kat sini..daaaaa..

Thursday, February 4, 2010

Nowadays....

Posted by sapphire at 9:07 PM 0 comments



Hari nie kepala otak aku blurr lagi..tpi mujur aku masih boleh mengajar..,kebetulan tajuk yang aku ajar hari nie agak mudah dan aku sda agak mahir ngan tiap kaedahnya..jadi tak susah nak terangkan pada murid2 ku..fiuhh!!!

aku singgah ke milimewa hari nie, ingatkan nak beli Chocopie (chocolate pie with marshmallow) lagi sebab stock aku kat umah dah abis...sejak 2 minggu yang lalu aku mula ketagih ngan makanan yang satu nie..sedap!! aku bule habiskan 1 kotak in one go!! hahaha...

dah lama aku tak update blog nie, tpi malam nie aku semangat sket nak update memandangkan blog aku dah berubah wajah..hehehe, thanx By..pasal dah recommend kan barang cun ngan aku!!

sementara tunggu video Mei-chan no shitsuji loading, bule la aku menulis kejap kat sini, walaupun sebenarnya aku masi tak tau nak tulis apa..wakakaka..memang btul2 blurr nie..
o ya..sekarang nie aku tgh minat sangat ngan drama korea 'you're beautiful' nie..JGS ngan Park Shin Hye, Lee Hong Ki dan Shin woo (lupa plak real name shin woo oppa nie)..drama nie boleh dikatakan tgh hangat kat pasaran..hehe, ranking pun tinggi..tpi semalam aku terbaca satu artikel kat satu laman web nie..dgr khabar drama Shining Inheritance (Brilliant Legacy) lebih mendapat sambutan dan telah mengalahkan ranking penonton You're beautiful..aku tak tau la nak komen apa memandangkan aku tak tgk lagi drama shining inheritance nie..kalau You're beautiful tu memang best!! tak kering gusi dibuatnya..aku btul2 tak sngka penyanyi cam Lee Hong Ki tu bule bawa watak Jeremy tu..tabik spring aku ngan dia nie..
mula2..bila dengar jer park shin hye jadi heroin drama nie..memang aku tak minat sangat nak tgk walaupun aku memang minat giler ngan JGS..sbb aku masi ingat watak budak pompuan nie dalam drama Goong S tu...tak berkenan aku..tpi tulah kan..orang kata 'don't judge the book by its cover..' hujung minggu lepas aku start tgk drama nie..Fulamak!! memang lakonan Park Shin Hye btul2 outstanding..
bila dah abis tgk drama nie...aku tgk video behind the scene plak..hahaha JGS ngan PSH memang pasangan yg hebat..dan dgr khabar dorang nie tgh dating..dan mendapat restu dari ramai pihak memandangkan chemistry antara dorang pun bukan sket jer..hurrmm..whatever la yang penting bahagia!! hahahaha
watak heroin kat dalam drama Shining Legacy nie..memang aku minat sejak tgk drama dia 'spring waltz'...tpi bagi aku kan..dia lebih nampak cantik ngan rambut panjang..kat dlm drama baru nie dia rambut pendek..hehe apapun senyuman dia memang sweet!! aku ingat nak cari dvd drama nie kalau dah ada kat pasaran..citer pasal cinderalela di zaman moden..lepas tgk drama nie nanti baru bule komen lagi...hehe

nampaknya malam nie internet tak berapa okay..sloooooooooooooooooow & asyik putus aje..dah berapakali aku kna refresh window video Mei-chan no shitsuji tu..kopi pun dah sejuk...aduii...

beberapa hari nie aku tak bule nak tidur selagi belum pukul 3am..nak kata aku kna anemia, lepas pkul 3am bule plak mata aku terlelap..minum susu suam pun tak berkesan..cirit birit aje yang aku dapat..lat week aku tak balik kampung, bertapa aje kat sini..buat assignment dan nota yang berlambak..napa la kami kena masuk IPG bulan mac nie..kata bulan Mei..nasip baik blum beli tiket ke mana-mana, kalu tak memang jadi cam kes tahun lepas..tiket ke kuching tu burned camtu aje..frust!!!!!!!!!!!!!! sumanya gara-gara kna masuk IPG..mujur jugak aku fikir pasal masa depan..kalau ikutkan otak bengong aku nie..memang dah lama aku masuk kapal masa tu..isk..isk..isk..

memang internet connection malam nie btul2 menyakitkan hati..leeeeeeeeeeeeeeeeeembap!!!
baik aku gi tidur dlu sebelum tahap kegeraman aku melepasi tahap dewa!!!

daaaaa...oyasuminasai




















Friday Morning

Posted by sapphire at 6:54 PM 2 comments
Seperti biasa..menu bekfes aku mesti Hot Nescafe..tak kira la Nescafe 3 in 1 (red).@.Nescafe (menu : Neslo).@.Nescafe Body Partner 3 in 1 with Hi-Calcium Milk.@.Nescafe (menu : Teh Tarik) asalkan namanya nescafe..and yang penting packet..aku nie jenis pemalas sket nak buat manual..letak gula, then creamer..pastu nescafe..kalau boleh nak yg expresso jer..haha 3 in 1..tuang dalam cawan then masukkan hot water..done!! take a sip while its hot!! perasaan tu memang ada umpph..hahaha cam buat iklan la plak..
memandangkan chocopie aku dah abis..jadi hari nie bekfes ngan mister potato (original flavour) aje..mesti korang heran kan..'budak nie takde makanan lain ker nak makan??'
well, normally bila aku bangun aje..aku akan buat air aku pastu masuk bilik..sambil surf sambil bekfes..2 in 1..haha, kekadang pakcik aku bising juga sebenarnya..aku buat apa terperuk pagi petang kat dalam bilik..honestly, aku tak selesa duduk kat luar sebenarnya..sebab kekadang walaupun aku ada kat situ tpi cam tak wujud langsung..perbualan dorang suami isteri lebih kepada cerita pasal hal dorang aje ataupun pasal member2 dorang which is aku langsung tak boleh mencelah ataupun join sekali dalam perbualan dorang..so daripada aku dok jadi cam tunggul mati kat situ..y not aku masuk dalam bilik then buka internet..rasanya berfaedah lagi kan..
nak tgk tv pagi2 pun bukanya bule tgk benda lain..asyik cartoon jer..sama sekali tak menarik minat aku..lain la kalu channel animax..semangat juga nak tgk!! nie channel Ceria!! adedeh..

Cuaca pagi nie agak mendung, rasanya petang nanti hujan kot..agak berangin juga..takpe la asalkan bukan puting beliung dah la..hehehehe..ingatkan nak pegi sekolah awal pagi tadi siapkan jadual induk kat bilik guru tu, tapi bila aku fikir2 balik..tak nak pegi la..petang aje aku buat..sebab kalu aku muncul pagi nie kat sekolah..GB mesti ada kat sana..pastu mesti dia minta tolong buat itu ini dan in d end..keja aku yang terbengkalai...aku dah masak sangat ngan perangai GB..pantang nampak muka aku...ada saja benda dia nak suruh..
so...daripada aku stress kat sana..ada baiknya aku duduk aje kat umah dan update blog aku nie..hehehe baguskan idea aku!! wahuahuahua...

ishh..npa plak post yang aku tulis semalam tak kuar2 lagi nie..masi juga scheduled...dah lepas doblas jam..boring..boring, bunyi mesin pengaul simen kat bawah tu memang mencemarkan suasana btul la..bising aje dari pagi tadi..tak aman btul!!

tak terasa masa berlalu ngan bgitu cepat..rasanya cam baru aje ari isnin..tup2 hari nie dah hari jumaat..esok dah sabtu, tpi aku tak balik kampung lagi minggu nie..aku nak siapkan suma rancangan mengajar aku..lagipun esok petang kul 2, GB suruh latih budak2 untuk pertandingan bercerita tu..
aku rasa aku dah makin jahat la..y? sebab aku for d 1st time decline permintaan GB untuk bawa budak2 pegi studio MARA..tpi aku ada reason tau buat camtu..sapa suru dorang suka ati aje..
pandai buat appoinment..urus la sendiri..aku dah la tak kenal orang tu..studio tu aku tak tau kat mana..well, 2 benda nie bukan alasan kukuh sebenarnya..kalau nak bukan susah nak cari pun..tpi yang aku tak puas ati, dah buat janji ngan orang tu..teruskan ajelah napa nak suru aku take over plak..aku bukan tahu pun butir2 persetujuan @ perbincangan antara dorang..
aku paling pantang orang buat keja sekerat jalan aje..bila dah ada masalah trus tarik diri pastu pandai plak pass keja tu ngan orang lain..alasannya..takde kereta???? wth...??? ada ramai lagi yang ada keta kat sekolah tu..napa nak pilih aku??? well..lepas aje kak yati bagitau aku pesanan S/U ko-kurikulum tu..aku declined sekeras2nya..by hook or by crook..aku tak nak!! i dont care..kali nie suru dorang selesaikan sendiri masalah yang dorang dah buat..aku tak nak masuk campur daaa..
pastu semalam aku dibagitau GB sendiri yang bawa bebudak tu ke Studio..hahahaha..good...good..,ngam la tu, korang punya idea..korang la yang laksanakan..jangan tau plan aje..tpi nak orang lain yang handle on behalf..bila tak okay..trus blame..not fair la camtu..aku tau la korang nak jadi guru contoh..hehehe

arghhh!! internet slow lagi...hurmm..semalam bil elektrik dah sampai, tak banyak mana pun..syukur la..o ya nie lagi satu benda aku nak ngadu nie..aku faham sesangat yang aku cuma freeloader kat umah nie..tpi bukan sembangan freeloader tau..pasal aku byr bil elektrik ngan bil air..n sometimes aku beli groceries juga..well dat case doesnt count la..coz aku nie bukan suka sangat memasak memandangkan selera masakan kami yang agak jauh berbeza..so i rather shopping d groceries than cooking..hahaha aku paling pantang bila dah suru aku masak pastu suka plak banding2kan masakan aku ngan orang lain..yang tu bukan komen membina tapi komen yang buat orang feel down jer..
satu benda yang aku tak puas hati btul..aku byr bil elektrik tpi aku tak dapat nak tgk tv!!! satu2nya entertainment yang aku ada sekarang nie cuma laptop aku nie aje..mujur juga aku ada broadband..kalu tak memang mati akal aku dibuatnya..
asal dorang balik ke kampung ataupun kemana2..dorang akan bawa astro smartcard tu..abis tu camna aku nak tgk tv..adil ker camtu? dahlah kalu dorang ada kat umah nie..asyik kena ikut tgk channel dorang aje..pasal tu aku dah malas nak tgk tv ngan dorang..selera tak sama..ingatkan bila dorang takde kat umah nie bule la aku amik kesempatan tgk tv..tpi tau2 astro smart card pun kna angkut sekali..taaaaaaaaaaaaak adil btul!!!!
last year masa aku balik bercuti sepanjang bulan disember..baru balik bulan januari..ada ker patut dorang tak bayar bil elektrik,nak juga tunggu aku balik..sampaikan dah kena surat warning pun bule lagi buat 'dono' jer..weii..patutnya korang la yang bayar kan..sebab selama sebulan tu aku langsung takde pun pakai elektrik sebab aku takde pun kat umah tu..tpi akhirnya aku juga yg kna suru byr!!! adil ker camtu??
nasib baik la aku blum jahat sangat!! kalau tak, aku biarkan aje rumah nie takde elektriik..aku nak tgk camna korang nak tgk tv..pasang washing machine tu..buat itu ini..haaaa..
ish...tpi apakan daya aku cuma bule luahkan rasa tak adil tu kat sini aje..tak sampai ati plak aku nak terus terang ngan dorang..huhu