Wednesday, October 27, 2010 | By: sapphire

아픈 목소리 [Gumiho: Tale of the Fox's Child OST]



nie salah satu lagu favourite aku..drama nie pun bule tahan best jgk n menyayat hati..

My day...

8:55PM

2morrow aku akan pulang ke kampung..sbb hari jumaat aku perlu sign agreement d Bank Rakyat..ntah camna akuu bule bersetuju untuk jdi penjamin kawan aku nie pun aku tak tau..mungkin sebab aku percayakan dia kot..

hari isnin lalu..aku masi lagi berada di kk atas sebab2 tertentu...so awal pagi tu sepertimana yang aku dah plan ngan mabel..kami akan pi bekfes sama2..hampir pukul 7.30 pagi aku dah ada kat Gaya Street..lepas 2-3 kali tawaf keliling tempat tu..akhirnya aku jumpa jgk parking space walaupun illegal..harap2 sepanjang tempoh aku berada kat kawasan Gaya Street takde la penguatkuasa Dewan bandaraya pi buat spot check memandangkan sekrang nie dorang buat tgh buat bulan pengampunan..
so di ringkaskan citer..lepas jer call mabel untuk confirmkan tempat bekfes..tiba2 plak aku rasa nervous!! adrenalin dalam otak aku pun tak pasal2 terpaksa bekerja keras awal pagi lagi..camna aku bule terlupa yang hari tu adalah hari isnin..arghh!!! kalu bule aku tak nak terserempak ngan orang lain yang berstatus staff ATIC selain drpada mabel @ jue...but i'm so careless..dan padahnya..hohoho..tau2 la kan..
bila dah muncul kat depan ofis tu..malah di depan hampir separuh staff ATIC yang masa tu sedang tunggu gate kna buka..so mau tak mau aku kna la pi bertegur sapa ngan dorang..nanti kna cop 'lupa daratan + sombong' plak kan..mesti korang heran kan kenapa plak aku nak mengelak drpd jumpa ngan orang2 ATIC nie? aku dah buat salah ker?..tak..bukan aku ada buat salah ker atau apa2 yang sewaktu dengannya..cuma lepas dah resign nie..pastu jarang plak jumpa..so aku rasa segan la nak muncul kat depan ex-colleuge aku nie..lagipun aku tak tau nak cakap apa ngan dorang..so drpd rasa janggal..baik elak jer kan..tpi memandangkan keadaan masa tu..aku takde pilihan lain dah..1 step..2 step..3 step..n..last aku berdiri depan dorang..give them my best smile..n hi guys, morning!!
huh..gelabah jg..hahaha luckily mabel cepat2 dtg and we go to kopitiam..ala..bangunan sebelah jer..haha..
well..well..well...Ruby.., sempat lagi ko melirik tgk dia...hurmmm?? mata aku nie memang tak reti kna saman btul..dah otak aku kata..tak payah tgk..ko tgk jg..hah, sekarang sapa yang sakit ati????
jarak antara kami cuma beberapa langkah jer..tpi dia buat tak tau jer aku ada kat situ..tgk pun sekilas pandang jer, tegur pun tak..at least angkat tangan ker or say HI ker..nie takde reaksi pun..so untuk cover malu..aku borak ngn ruhaidah..mujur mabel dtg cepat..masa tu memang aku sakit ati...camtu dia layan orang yg pernah dia labelkan kawan baik & tangan kanan dia suatu ketika masa aku masih d ATIC?? so wat happen to those words now??

tpi apa yang berlaku beberapa minit kemudian selepas aku masuk ke kopitiam memang mengejutkan aku..takde la banyak tpi..hahahaha..dunno wat the right words to use to describe that..he call me and ask..'mana ko?' so aku control slumber aku jawab..'di Gaya street'..
then dia balas..'ya aku tau..tpi d mana ko sekarang nie?'
aku : 'di kopitiam..y? ko mau join us? come la..'
dia : ok..aku dtg jap lagi

hahaha..dunno la y my mouth so stupid kan..say those words invite him to join us...padahal br jer sakit ati tak kena layan tdi..adoiiii..Ruby..Ruby..
mabel just geleng kepala..tak tau nak cakap apa lagi..aku pun tersengih jelah..dia memang btul2 datang..bila aku suru dia abiskan telur separuh masak tu..dia kata dia dah bekfes ngan telur awal pagi tu..so dia tak nak makan telur lagi..theeeeeeeeeen..kalu dah bekfes..napa nak join kitorang bekfes?? n he order sandwich n tea ice again..huh, i really dont understand him..
and so slumber he mainkan aku depan alvin n mabel..huh!!! man!!!

nwei..lepas lepas jer bekfes n berjaya melarikan diri daripada terus menerus kna brainwash oleh marcus..aku ajak felcy go to Fong Ip..i dunno where else to kill time sementara menunggu Bank buka pukul 9.00..huhu..mujur jg felcy okay n dia tak berapa busy masa tu..so lebih kurang pukul 8 lebih..aku masuk guardian..windows shopping sementara felcy balik ofis..kelemahan aku kalu dompet masai berisi..memang susah nak pertahankan tittle 'JUST WINDOW SHOPPING' dalam hati aku..otak aku akan cepat2 erase the words n replace it with..'buy la..u still got budget..'...naaaaa..this is it!!! small devil in my mind..couldnt kill..huhu..so lastly..i buy this product..1. NIVEA VISAGE UV BLOCKER..& 2. Za True White Lotion..

lepas jer setelkan suma urusan...aku trus balik kg..lagipun keesokkan harinya aku kena balik mengajar daa...huhu penat drive long distance nie..

26 Oct 2010

bila aku sampai jer kat umah sewa nie..br aku perasan..rupanya hsemate aku pun tak balik lagi..so maknanya dah genap seminggu dia tak balik umah nie..yg kelakarnya..masa aku tgk drama cinta kirana..siaran tiba2 stop and..kat skrin tv kuar ayat nie..'your smart card is inactive, please call Astro Customer Service to activate..'
i just..wattttt?? hahah..kawan aku nie tak bayar bil astro kitorang ker?? lepas beberapa lama akhirnya dia reply jg sms aku..memang betul jangkaan aku..dia pegi kursus n lupa nak bagitau..dia kata akan uruskan hal astro tu esok..aku kata okay..lagipun aku not in mood untuk nonton tv memaandangkan episode sungkyunkwan scandal yang ditayangkan malam nie aku dah tgk kat online..siap download lagi..hehe so dont care la..pasal smart card tu..

27 Oct 2010 iaitu hari nie..which is bakal berakhir dalam 5 minit aje lagi..
aku balik lewat hari nie...bila jer sampai umah..kereta Viva Silver milik hsemate aku dah ada pun kat garaj..so aku agak kursus dia dah abis kot...alhamdulillah..
malam nie the fugitive plan B episode 3..gelagat Rain memang lucu..Ost drama nie pun memang best..the storyline so far menarik..tak membosankan..so bg aku..drama nie patut dilabelkan sebagai Hot Drama..sama ngan Sungkyunkwan Scandal..
okay la..aku nak stop kat sini jer..time to focus on my work..nite..
Sunday, October 24, 2010 | By: sapphire

Syukur...

11:52 PM

24 Oct 2010...

Alhamdulillah..dengan izin dan kurniaan rezeki dari-Nya..semalam dan hari nie aku mampu menyelesaikan hal berkenaan kereta aku dan juga benda yang aku hajati sudah pun aku perolehi..
takde idea langsung nak tulis apa kat blog nie..tpi oleh sebab nak test USB keyboard yang br jer aku beli kat karamunsing tdi..tangan aku pn automatik aje buka laptop n here i am..blogging..!! haha
1 hal yang dah jadi habit aku bila shopping..and aku rasa it is not good habit at all..hahaha..RAMBANG MATA!!! kesian la ngan orang yang selalu join aku shopping tu..tahan sabor aje la..haha..sebelum kuar umah tu memang dah set kat otak..nak beli itu..nak beli ini..tpi yg jdi masalah adalah bila dah sampai kat kedai tu..aku akan cepat rambang mata..tak tau nak pilih yang mana..nak yg tu ker nak yg nie?? untuk decide nak beli 1 benda aje kekadang aku amik masa lebih drpd 1 jam untuk berfikir..teruk kan...haha
dah agak lama jgk aku tak beli novel lagi. dlm tahun nie aku tak boleh nak concentrate ngan hobi aku yang 1 nie..masa lapang aku biasanya aku akan penuhi ngan on internet and nonton drama..hobi selebihnya i put aside..tpi bukan bermakna aku dah langsung tak berminat..kekadan tu rindu jgk nak baca novel lagi..tpi aku tak boleh concentrate..ada2 jer yang aku kna buat..hurmm..
last week..keta aku sakit lagi..kali nie..bunyinya lagi teruk drpada sebelumnya...buat aku risau jer..nak hantar servis..fulus 2 minggu lagi nak dapat..so i called my dad..dia kata kalu nak service keta auto nie..estimate cost..lebih kurang around RM800..mungkin ada lagi tanda ++ kat belakang kosong nie..aduii..
tpi saat aku kebuntuan..Allah menunjukkan jalan penyelesaian pada aku..aku betul2 bersyukur...so, tanggal 23 oct..keta aku pun selamat di hantar ke pusat servis..dan cost yang aku keluarkan untuk servis..lebih murah daripada yang aku bayangkan..Alhamdulillah..
petang tdi aku balik ke bandar sierra..paastu pegi shopping ngan kazen aku..hehe..borong 1 handbag kat parkson..hehe..lebih kurang pukul 11 mlm br la pulang ke rumah..penat!!!!
esok pagi aku dah janji bekfes ngan mabel..dah lama tak jumpa ngan kawan aaku yang sorang nie..nak ajak jue sekali..tpi amoi sorang nie susah nak ajak kuar sekarang..busy 24/7 day..kesian jg ngan dia..
boringkan...tpi nie la kisah hidup aku sepanjang bulan oktober nie..takde pun yang menarik..hahaha..cuma kegilaan aku ngan drama korea & KPOP aje yang makin menjadi2..kebelakangan nie aku excited sangat tgk drama korean 'my girlfriend is Gumiho' dan 1 laagi drama br yang masih di tayangkan kat korea..tjknya ' Sungkyunkwan Scandal'..haha yang nie memang best punya!! aku dah download sampai episode 15..and tis drama still on going..sumanya ada 20 episode..so aku tunggu 4 episode aje lagi..
drama MY GF IS GUMIHO nie..best jgk..walaupun rasanya tak masuk akal sket..tpi tak mustahil jg perkara camni berlaku dlm dunia nie..drama nie mengisahkan seekor musang yang menjelma jadi sorang gadis yang amat cantik..tpi oleh sebab ada rumours yg tersebar dikalangan manusia kononnya gadis nie suka memakan hati manusia..so takde sapa yang nak dekat ngan dia..mahupun berkahwin ngan dia..sedangkan dia sebenarnya hanya seekor musang jelmaan yang ingin menjadi manusia dan berkahwin sepertimana gadis2 manusia yang lain..oleh sebab rumours tu jgk la dia telah dikurung oleh Sam Shim Omonie dlm sebuah lukisan..dan stlh 500 thn secara tidak sengaja sorang pemuda telah melepaskan dia drpada sumpahan itu..dan mereka telah membuat perjanjian untuk bercinta selama 100 hari..dan disitu la bermula segala2nya..apapun drama nie memang happy ending..nice storyline..n romantic comedy also..
drama 'Sungkyunkwan Scandal' nie plak mengisahkan tentang sorang pompuan yang asalnya dr keluarga bangsawan tpi oleh sebab2 tertentu..keluarga mereka ditimpa musibah dan mereka hidup susah..ddan ada rahsia besar yang disembunyikan..oleh sbb desakan hidup dan ingin menyelamatkan adik lelakinya yang sedang sakit..dia menyamar sbg ssorang lelaki dan menduduki peperiksaan awam untuk memasuki sekolah ternama bernama Sungkyunkwan..sekolah hanya untuk golongan bangsawan Soron & Noron.....JALGEUM QUARTET...itulah daya tarikan drama nie...so dalam list must watch drama..sungkyunkwan scandal adalah no.1...hahaha..it is TOP & HOT...lols..
orait la..mata aku dah berat sangat..tak larat nak tongkat lagi..huhu..gud nite..
Tuesday, October 12, 2010 | By: sapphire

Aigoo...

11:40 PM...


Akhirnya aku kembali ke sini..hampir sepuluh hari aku kat kampung..sebab ditugaskan menjaga peperiksaan Sijil Rendah Ugama di salah sebuah sekolah agama di daerah kelahiranku...lucky me sebab dapat menyelam sambil minum air..hahah thanx to our penyelia..tis is my 1st time kna bertugas jadi penolong pengawas peperiksaan yang dikategorikan peperiksaan 'besar' di negeri sabah nie..nervous jgk masa 1st day tu..lebih2 lagi orang yang jadi ketua pengawas kami tu adalah orang yang paling aku malas mo berurusan..angin kus2nya lebih tinggi daripada fikirannya...hurrmm..takde apa yang menarik tentang dia yg perlu aku tulis di sini..sepanjang minggu tu memang memenatkan..lebih2 lagi masa paper AL-Quran..setiap kump. pengawas kna tasmi' 38 orang calon..huhu..lenguh pinggang duduk kat kerusi..nasi baik masa tu pihak sekolah sediakan minum pagi yang berat sket..so bule la bertahan sehingga ke tghri..paling tension bila berdepan ngan calon yang tak tau langsung baca Al-Quran..aku sebenarnya tertanya2..sekolah tu dah berapa kali dinobatkan sebagai sekolah contoh..but wat i saw in front of me was not as i thought or heard..suma calon adalah murid tahun 6 sekolah contoh..n kind of famous juga la..but how come masi wujud almost 60% murid yang tak tau membaca & mengeja..??
ada murid yang hanya tahu melukis dan menconteng kertas jawapan..ada pula yang mendakwa sda siap menjawab sedangkan masa menjawab baru 30 minit berlalu..bila diperiksa, rupanya dia menyalin semula suma soalan dalam kertas soalan..kami clueless..
salah seorang pengawas bertanya..knapa salin semula soalan? tak tau nak jawab ker? atau tak faham arahan soalan??
murid tu dengan slumber menjawb..'saya budak tahun 5..yg nie pelajaran tahun 6..jdi saya tak tau jawab.'
wth????..masa tu rasa nak ketawa pun ada..haha so wats the point dia duduk kat dlm dewan peperiksaan tu? i'm even more curious tentang syarat kemasukan pelajar sekolah tu..hurrmm..

12: 14 AM
13 Oct 2010

kat sekolah sekarang nie..pengurusan agak kucar kacir..since GB selalu kuar masuk wad..ada orang tetiba lantik diri dia sendiri jadi pemangku GB..suma keputusan berkaitan ngan pengurusan sekolah dia nak masuk campur..GB pula jadi pak turut jer sepanjang masa..menyebabkan suma guru rasa menyampah dan malas nak bekerjasama..masing2 buat hal sendiri..termasuk la aku sendiri..honestly..aku tak nak terima apa2 arahan dari orang yang memandai aje kejanya..aku cuma akan laksanakan mana2 arahan yang aku terima sendiri secara langsung daripada GB..tpi orang yang kemaruk jdi GB tu ada saja helahnya nak masuk campur..aigoo..headache!!...headache..!!

Exam penggal ke-2 dah semakin dekat..kertas soalan tak siap lagi..jadual guru untuk thn 2011 tak buat lagi..kalendar takwim..assignment IPG..arghhhh!!! tension..tension...
tak sabar nak habis cepat kat IPG..tpi sebelum tu ada cabaran yang perlu dilalui..PRAKTIKUM & FINAL EXAM!!! oh nooooooooo...!!!...

errrmmm..untuk release tension aku layan citer indonesia 'cinta kirana' dan drama korea..hehe..buat masa sekarang nie aku tgk kdrama 'playful kiss'..drama nie adaptasi dari anime jepun 'itazura no kiss'..kalu dalam versi taiwan plak ..drama nie tajuknya 'its start with a kiss..pastu part 2..'they kissed again'..lakonan mantap joe cheng ngan ariel lin..versi korea nie dilakonkan oleh kim hyun joong dan jung so min..bule tahan mantap juga gandingan dorang dalam drama nie..sebelum nie aku tgk lakonan JSM dalam drama Bad Guy..huh!! watak dia memang btul2 buat orang geram..tpi bila tgk dia berlakon plak dlm drama PK nie..hurmm bule tahan juga..not bad..^^
bagi aku ketiga2 versi pun memang best..tpi versi jepun tu aku lebih suka tgk anime nya berbanding ngan dramanya..korean version is more similar to d original version..pa pun suma versi pun best!! hehe..dan ketiga2nya ada dalam koleksi aku..kih..kih..kih..
pasni abis tgk citer nie aku nak tgk 'my girlfriend is gumiho' lakonan Seunggi dan Shin Mi Na..dua2 pun pelakon yang aku minat..hehe

pernah dengar lagu nie??

'Fly Me to the moon..let me sing among those stars..
Let Me see what spring is like on jupiter and mars..
In other words, hold my hand..
In other words..Baby kiss me..
Fill my heart with song..Let Me song for ever more..
You are all I long for all i worship and adore..
In Other words, please be true..
In other words, I LOVE YOU...'


lagu nie dinyanyikan oleh Frank Sinatra..salah sorang penyanyi veteran yg aku minat..lepas aku dgr JGS nyanyi lagu nie dlm drama you're beautiful..memang terus melekat la dalam kepala otak aku..haha..

12:55AM

 Love & Marriage...aku teringin untuk tahu sudut pandangan kaum adam..bagi kaum hawa tentu sekali 2 perkara nie adalah hal yang suci dan tak patut dicemari. tpi kenapa ada diantara kaum adam yang sanggup mempersoalkan hukum dan tanggungjawab seorang isteri yang setia dan mencurahkan setiap saat hidupnya untuk menjaga kehormatan diri, suami, anak2 dan keluarga??
salah sorang teman yang aku kenali kini menjalani hidup berpoligami..apa yang lebih mengejutkan adalah calon isteri kedua suaminya itu adalah bekas anak muridnya sendiri..aku sendiri tak dapat bayangkan bagaimana perasaannya..sekalipun dia mencurahkan segalanya padaku tpi aku tahu apa yang keluar dari mulutnya tak mampu mengambarkan kepedihan yang dirasainya..bukan payung emas yang dikejar..tpi maruah & kehormatan yang ingin dipelihara..demi maruah seorang suami..dia sendiri menghulurkan tangan merisik dan meminang gadis itu buat suaminya..malah menguruskan segala urusan perkahwinan tersebut..
dan gadis itu?? langsung tidak ada rasa bersalah..biarpun orang sekeliling mengata..dia tetap berkeras ingin diijabkabulkan dengan sang suami itu..dimanakah letaknya rasa malu gadis itu?? tanpa rasa kesal atau bersalah..dia berpesta diatas kedukaan seorang isteri..
aku sama sekali tak menyangka isteri sebaik dia diduakan..malah sang suami yang bergelar ustaz..kelihatan begitu 'desperate'..inginkan pucuk muda..
memang btul jodoh itu ditangan Allah..tpi poligami dalam keadaan seperti ini..memedihkan..bila aku balik ke sini, aku dapat tahu sang suami telah selamat bernikah..memang aku terperanjat..sebab dari apa yang aku diberitahu dia tidak dibenarkan bernikah disebabkan dia masih belum mendapat kelulusan menjadi penduduk tetap di malaysia..dan masih berada dibawah jaminan isteri..rupanya kerana ke 'desperate' tan nya sda tak bule ditahan lagi..sang isteri telah membuat rayuan di Jabatan Agama Islam supaya pihak berkenaan memberi kelulusan pada suaminya untuk bernikah..Masyaallah..tidakkah dia merasa bgitu beruntung memiliki sorang isteri sebaik itu??
semalam dia jatuh sakit..Ya Allah..berikan kekuatan pada sahabatku ini..

Wednesday, October 27, 2010

아픈 목소리 [Gumiho: Tale of the Fox's Child OST]

Posted by sapphire at 9:02 AM 0 comments


nie salah satu lagu favourite aku..drama nie pun bule tahan best jgk n menyayat hati..

My day...

Posted by sapphire at 9:01 AM 0 comments
8:55PM

2morrow aku akan pulang ke kampung..sbb hari jumaat aku perlu sign agreement d Bank Rakyat..ntah camna akuu bule bersetuju untuk jdi penjamin kawan aku nie pun aku tak tau..mungkin sebab aku percayakan dia kot..

hari isnin lalu..aku masi lagi berada di kk atas sebab2 tertentu...so awal pagi tu sepertimana yang aku dah plan ngan mabel..kami akan pi bekfes sama2..hampir pukul 7.30 pagi aku dah ada kat Gaya Street..lepas 2-3 kali tawaf keliling tempat tu..akhirnya aku jumpa jgk parking space walaupun illegal..harap2 sepanjang tempoh aku berada kat kawasan Gaya Street takde la penguatkuasa Dewan bandaraya pi buat spot check memandangkan sekrang nie dorang buat tgh buat bulan pengampunan..
so di ringkaskan citer..lepas jer call mabel untuk confirmkan tempat bekfes..tiba2 plak aku rasa nervous!! adrenalin dalam otak aku pun tak pasal2 terpaksa bekerja keras awal pagi lagi..camna aku bule terlupa yang hari tu adalah hari isnin..arghh!!! kalu bule aku tak nak terserempak ngan orang lain yang berstatus staff ATIC selain drpada mabel @ jue...but i'm so careless..dan padahnya..hohoho..tau2 la kan..
bila dah muncul kat depan ofis tu..malah di depan hampir separuh staff ATIC yang masa tu sedang tunggu gate kna buka..so mau tak mau aku kna la pi bertegur sapa ngan dorang..nanti kna cop 'lupa daratan + sombong' plak kan..mesti korang heran kan kenapa plak aku nak mengelak drpd jumpa ngan orang2 ATIC nie? aku dah buat salah ker?..tak..bukan aku ada buat salah ker atau apa2 yang sewaktu dengannya..cuma lepas dah resign nie..pastu jarang plak jumpa..so aku rasa segan la nak muncul kat depan ex-colleuge aku nie..lagipun aku tak tau nak cakap apa ngan dorang..so drpd rasa janggal..baik elak jer kan..tpi memandangkan keadaan masa tu..aku takde pilihan lain dah..1 step..2 step..3 step..n..last aku berdiri depan dorang..give them my best smile..n hi guys, morning!!
huh..gelabah jg..hahaha luckily mabel cepat2 dtg and we go to kopitiam..ala..bangunan sebelah jer..haha..
well..well..well...Ruby.., sempat lagi ko melirik tgk dia...hurmmm?? mata aku nie memang tak reti kna saman btul..dah otak aku kata..tak payah tgk..ko tgk jg..hah, sekarang sapa yang sakit ati????
jarak antara kami cuma beberapa langkah jer..tpi dia buat tak tau jer aku ada kat situ..tgk pun sekilas pandang jer, tegur pun tak..at least angkat tangan ker or say HI ker..nie takde reaksi pun..so untuk cover malu..aku borak ngn ruhaidah..mujur mabel dtg cepat..masa tu memang aku sakit ati...camtu dia layan orang yg pernah dia labelkan kawan baik & tangan kanan dia suatu ketika masa aku masih d ATIC?? so wat happen to those words now??

tpi apa yang berlaku beberapa minit kemudian selepas aku masuk ke kopitiam memang mengejutkan aku..takde la banyak tpi..hahahaha..dunno wat the right words to use to describe that..he call me and ask..'mana ko?' so aku control slumber aku jawab..'di Gaya street'..
then dia balas..'ya aku tau..tpi d mana ko sekarang nie?'
aku : 'di kopitiam..y? ko mau join us? come la..'
dia : ok..aku dtg jap lagi

hahaha..dunno la y my mouth so stupid kan..say those words invite him to join us...padahal br jer sakit ati tak kena layan tdi..adoiiii..Ruby..Ruby..
mabel just geleng kepala..tak tau nak cakap apa lagi..aku pun tersengih jelah..dia memang btul2 datang..bila aku suru dia abiskan telur separuh masak tu..dia kata dia dah bekfes ngan telur awal pagi tu..so dia tak nak makan telur lagi..theeeeeeeeeen..kalu dah bekfes..napa nak join kitorang bekfes?? n he order sandwich n tea ice again..huh, i really dont understand him..
and so slumber he mainkan aku depan alvin n mabel..huh!!! man!!!

nwei..lepas lepas jer bekfes n berjaya melarikan diri daripada terus menerus kna brainwash oleh marcus..aku ajak felcy go to Fong Ip..i dunno where else to kill time sementara menunggu Bank buka pukul 9.00..huhu..mujur jg felcy okay n dia tak berapa busy masa tu..so lebih kurang pukul 8 lebih..aku masuk guardian..windows shopping sementara felcy balik ofis..kelemahan aku kalu dompet masai berisi..memang susah nak pertahankan tittle 'JUST WINDOW SHOPPING' dalam hati aku..otak aku akan cepat2 erase the words n replace it with..'buy la..u still got budget..'...naaaaa..this is it!!! small devil in my mind..couldnt kill..huhu..so lastly..i buy this product..1. NIVEA VISAGE UV BLOCKER..& 2. Za True White Lotion..

lepas jer setelkan suma urusan...aku trus balik kg..lagipun keesokkan harinya aku kena balik mengajar daa...huhu penat drive long distance nie..

26 Oct 2010

bila aku sampai jer kat umah sewa nie..br aku perasan..rupanya hsemate aku pun tak balik lagi..so maknanya dah genap seminggu dia tak balik umah nie..yg kelakarnya..masa aku tgk drama cinta kirana..siaran tiba2 stop and..kat skrin tv kuar ayat nie..'your smart card is inactive, please call Astro Customer Service to activate..'
i just..wattttt?? hahah..kawan aku nie tak bayar bil astro kitorang ker?? lepas beberapa lama akhirnya dia reply jg sms aku..memang betul jangkaan aku..dia pegi kursus n lupa nak bagitau..dia kata akan uruskan hal astro tu esok..aku kata okay..lagipun aku not in mood untuk nonton tv memaandangkan episode sungkyunkwan scandal yang ditayangkan malam nie aku dah tgk kat online..siap download lagi..hehe so dont care la..pasal smart card tu..

27 Oct 2010 iaitu hari nie..which is bakal berakhir dalam 5 minit aje lagi..
aku balik lewat hari nie...bila jer sampai umah..kereta Viva Silver milik hsemate aku dah ada pun kat garaj..so aku agak kursus dia dah abis kot...alhamdulillah..
malam nie the fugitive plan B episode 3..gelagat Rain memang lucu..Ost drama nie pun memang best..the storyline so far menarik..tak membosankan..so bg aku..drama nie patut dilabelkan sebagai Hot Drama..sama ngan Sungkyunkwan Scandal..
okay la..aku nak stop kat sini jer..time to focus on my work..nite..

Sunday, October 24, 2010

Syukur...

Posted by sapphire at 9:41 AM 0 comments
11:52 PM

24 Oct 2010...

Alhamdulillah..dengan izin dan kurniaan rezeki dari-Nya..semalam dan hari nie aku mampu menyelesaikan hal berkenaan kereta aku dan juga benda yang aku hajati sudah pun aku perolehi..
takde idea langsung nak tulis apa kat blog nie..tpi oleh sebab nak test USB keyboard yang br jer aku beli kat karamunsing tdi..tangan aku pn automatik aje buka laptop n here i am..blogging..!! haha
1 hal yang dah jadi habit aku bila shopping..and aku rasa it is not good habit at all..hahaha..RAMBANG MATA!!! kesian la ngan orang yang selalu join aku shopping tu..tahan sabor aje la..haha..sebelum kuar umah tu memang dah set kat otak..nak beli itu..nak beli ini..tpi yg jdi masalah adalah bila dah sampai kat kedai tu..aku akan cepat rambang mata..tak tau nak pilih yang mana..nak yg tu ker nak yg nie?? untuk decide nak beli 1 benda aje kekadang aku amik masa lebih drpd 1 jam untuk berfikir..teruk kan...haha
dah agak lama jgk aku tak beli novel lagi. dlm tahun nie aku tak boleh nak concentrate ngan hobi aku yang 1 nie..masa lapang aku biasanya aku akan penuhi ngan on internet and nonton drama..hobi selebihnya i put aside..tpi bukan bermakna aku dah langsung tak berminat..kekadan tu rindu jgk nak baca novel lagi..tpi aku tak boleh concentrate..ada2 jer yang aku kna buat..hurmm..
last week..keta aku sakit lagi..kali nie..bunyinya lagi teruk drpada sebelumnya...buat aku risau jer..nak hantar servis..fulus 2 minggu lagi nak dapat..so i called my dad..dia kata kalu nak service keta auto nie..estimate cost..lebih kurang around RM800..mungkin ada lagi tanda ++ kat belakang kosong nie..aduii..
tpi saat aku kebuntuan..Allah menunjukkan jalan penyelesaian pada aku..aku betul2 bersyukur...so, tanggal 23 oct..keta aku pun selamat di hantar ke pusat servis..dan cost yang aku keluarkan untuk servis..lebih murah daripada yang aku bayangkan..Alhamdulillah..
petang tdi aku balik ke bandar sierra..paastu pegi shopping ngan kazen aku..hehe..borong 1 handbag kat parkson..hehe..lebih kurang pukul 11 mlm br la pulang ke rumah..penat!!!!
esok pagi aku dah janji bekfes ngan mabel..dah lama tak jumpa ngan kawan aaku yang sorang nie..nak ajak jue sekali..tpi amoi sorang nie susah nak ajak kuar sekarang..busy 24/7 day..kesian jg ngan dia..
boringkan...tpi nie la kisah hidup aku sepanjang bulan oktober nie..takde pun yang menarik..hahaha..cuma kegilaan aku ngan drama korea & KPOP aje yang makin menjadi2..kebelakangan nie aku excited sangat tgk drama korean 'my girlfriend is Gumiho' dan 1 laagi drama br yang masih di tayangkan kat korea..tjknya ' Sungkyunkwan Scandal'..haha yang nie memang best punya!! aku dah download sampai episode 15..and tis drama still on going..sumanya ada 20 episode..so aku tunggu 4 episode aje lagi..
drama MY GF IS GUMIHO nie..best jgk..walaupun rasanya tak masuk akal sket..tpi tak mustahil jg perkara camni berlaku dlm dunia nie..drama nie mengisahkan seekor musang yang menjelma jadi sorang gadis yang amat cantik..tpi oleh sebab ada rumours yg tersebar dikalangan manusia kononnya gadis nie suka memakan hati manusia..so takde sapa yang nak dekat ngan dia..mahupun berkahwin ngan dia..sedangkan dia sebenarnya hanya seekor musang jelmaan yang ingin menjadi manusia dan berkahwin sepertimana gadis2 manusia yang lain..oleh sebab rumours tu jgk la dia telah dikurung oleh Sam Shim Omonie dlm sebuah lukisan..dan stlh 500 thn secara tidak sengaja sorang pemuda telah melepaskan dia drpada sumpahan itu..dan mereka telah membuat perjanjian untuk bercinta selama 100 hari..dan disitu la bermula segala2nya..apapun drama nie memang happy ending..nice storyline..n romantic comedy also..
drama 'Sungkyunkwan Scandal' nie plak mengisahkan tentang sorang pompuan yang asalnya dr keluarga bangsawan tpi oleh sebab2 tertentu..keluarga mereka ditimpa musibah dan mereka hidup susah..ddan ada rahsia besar yang disembunyikan..oleh sbb desakan hidup dan ingin menyelamatkan adik lelakinya yang sedang sakit..dia menyamar sbg ssorang lelaki dan menduduki peperiksaan awam untuk memasuki sekolah ternama bernama Sungkyunkwan..sekolah hanya untuk golongan bangsawan Soron & Noron.....JALGEUM QUARTET...itulah daya tarikan drama nie...so dalam list must watch drama..sungkyunkwan scandal adalah no.1...hahaha..it is TOP & HOT...lols..
orait la..mata aku dah berat sangat..tak larat nak tongkat lagi..huhu..gud nite..

Tuesday, October 12, 2010

Aigoo...

Posted by sapphire at 10:05 AM 2 comments
11:40 PM...


Akhirnya aku kembali ke sini..hampir sepuluh hari aku kat kampung..sebab ditugaskan menjaga peperiksaan Sijil Rendah Ugama di salah sebuah sekolah agama di daerah kelahiranku...lucky me sebab dapat menyelam sambil minum air..hahah thanx to our penyelia..tis is my 1st time kna bertugas jadi penolong pengawas peperiksaan yang dikategorikan peperiksaan 'besar' di negeri sabah nie..nervous jgk masa 1st day tu..lebih2 lagi orang yang jadi ketua pengawas kami tu adalah orang yang paling aku malas mo berurusan..angin kus2nya lebih tinggi daripada fikirannya...hurrmm..takde apa yang menarik tentang dia yg perlu aku tulis di sini..sepanjang minggu tu memang memenatkan..lebih2 lagi masa paper AL-Quran..setiap kump. pengawas kna tasmi' 38 orang calon..huhu..lenguh pinggang duduk kat kerusi..nasi baik masa tu pihak sekolah sediakan minum pagi yang berat sket..so bule la bertahan sehingga ke tghri..paling tension bila berdepan ngan calon yang tak tau langsung baca Al-Quran..aku sebenarnya tertanya2..sekolah tu dah berapa kali dinobatkan sebagai sekolah contoh..but wat i saw in front of me was not as i thought or heard..suma calon adalah murid tahun 6 sekolah contoh..n kind of famous juga la..but how come masi wujud almost 60% murid yang tak tau membaca & mengeja..??
ada murid yang hanya tahu melukis dan menconteng kertas jawapan..ada pula yang mendakwa sda siap menjawab sedangkan masa menjawab baru 30 minit berlalu..bila diperiksa, rupanya dia menyalin semula suma soalan dalam kertas soalan..kami clueless..
salah seorang pengawas bertanya..knapa salin semula soalan? tak tau nak jawab ker? atau tak faham arahan soalan??
murid tu dengan slumber menjawb..'saya budak tahun 5..yg nie pelajaran tahun 6..jdi saya tak tau jawab.'
wth????..masa tu rasa nak ketawa pun ada..haha so wats the point dia duduk kat dlm dewan peperiksaan tu? i'm even more curious tentang syarat kemasukan pelajar sekolah tu..hurrmm..

12: 14 AM
13 Oct 2010

kat sekolah sekarang nie..pengurusan agak kucar kacir..since GB selalu kuar masuk wad..ada orang tetiba lantik diri dia sendiri jadi pemangku GB..suma keputusan berkaitan ngan pengurusan sekolah dia nak masuk campur..GB pula jadi pak turut jer sepanjang masa..menyebabkan suma guru rasa menyampah dan malas nak bekerjasama..masing2 buat hal sendiri..termasuk la aku sendiri..honestly..aku tak nak terima apa2 arahan dari orang yang memandai aje kejanya..aku cuma akan laksanakan mana2 arahan yang aku terima sendiri secara langsung daripada GB..tpi orang yang kemaruk jdi GB tu ada saja helahnya nak masuk campur..aigoo..headache!!...headache..!!

Exam penggal ke-2 dah semakin dekat..kertas soalan tak siap lagi..jadual guru untuk thn 2011 tak buat lagi..kalendar takwim..assignment IPG..arghhhh!!! tension..tension...
tak sabar nak habis cepat kat IPG..tpi sebelum tu ada cabaran yang perlu dilalui..PRAKTIKUM & FINAL EXAM!!! oh nooooooooo...!!!...

errrmmm..untuk release tension aku layan citer indonesia 'cinta kirana' dan drama korea..hehe..buat masa sekarang nie aku tgk kdrama 'playful kiss'..drama nie adaptasi dari anime jepun 'itazura no kiss'..kalu dalam versi taiwan plak ..drama nie tajuknya 'its start with a kiss..pastu part 2..'they kissed again'..lakonan mantap joe cheng ngan ariel lin..versi korea nie dilakonkan oleh kim hyun joong dan jung so min..bule tahan mantap juga gandingan dorang dalam drama nie..sebelum nie aku tgk lakonan JSM dalam drama Bad Guy..huh!! watak dia memang btul2 buat orang geram..tpi bila tgk dia berlakon plak dlm drama PK nie..hurmm bule tahan juga..not bad..^^
bagi aku ketiga2 versi pun memang best..tpi versi jepun tu aku lebih suka tgk anime nya berbanding ngan dramanya..korean version is more similar to d original version..pa pun suma versi pun best!! hehe..dan ketiga2nya ada dalam koleksi aku..kih..kih..kih..
pasni abis tgk citer nie aku nak tgk 'my girlfriend is gumiho' lakonan Seunggi dan Shin Mi Na..dua2 pun pelakon yang aku minat..hehe

pernah dengar lagu nie??

'Fly Me to the moon..let me sing among those stars..
Let Me see what spring is like on jupiter and mars..
In other words, hold my hand..
In other words..Baby kiss me..
Fill my heart with song..Let Me song for ever more..
You are all I long for all i worship and adore..
In Other words, please be true..
In other words, I LOVE YOU...'


lagu nie dinyanyikan oleh Frank Sinatra..salah sorang penyanyi veteran yg aku minat..lepas aku dgr JGS nyanyi lagu nie dlm drama you're beautiful..memang terus melekat la dalam kepala otak aku..haha..

12:55AM

 Love & Marriage...aku teringin untuk tahu sudut pandangan kaum adam..bagi kaum hawa tentu sekali 2 perkara nie adalah hal yang suci dan tak patut dicemari. tpi kenapa ada diantara kaum adam yang sanggup mempersoalkan hukum dan tanggungjawab seorang isteri yang setia dan mencurahkan setiap saat hidupnya untuk menjaga kehormatan diri, suami, anak2 dan keluarga??
salah sorang teman yang aku kenali kini menjalani hidup berpoligami..apa yang lebih mengejutkan adalah calon isteri kedua suaminya itu adalah bekas anak muridnya sendiri..aku sendiri tak dapat bayangkan bagaimana perasaannya..sekalipun dia mencurahkan segalanya padaku tpi aku tahu apa yang keluar dari mulutnya tak mampu mengambarkan kepedihan yang dirasainya..bukan payung emas yang dikejar..tpi maruah & kehormatan yang ingin dipelihara..demi maruah seorang suami..dia sendiri menghulurkan tangan merisik dan meminang gadis itu buat suaminya..malah menguruskan segala urusan perkahwinan tersebut..
dan gadis itu?? langsung tidak ada rasa bersalah..biarpun orang sekeliling mengata..dia tetap berkeras ingin diijabkabulkan dengan sang suami itu..dimanakah letaknya rasa malu gadis itu?? tanpa rasa kesal atau bersalah..dia berpesta diatas kedukaan seorang isteri..
aku sama sekali tak menyangka isteri sebaik dia diduakan..malah sang suami yang bergelar ustaz..kelihatan begitu 'desperate'..inginkan pucuk muda..
memang btul jodoh itu ditangan Allah..tpi poligami dalam keadaan seperti ini..memedihkan..bila aku balik ke sini, aku dapat tahu sang suami telah selamat bernikah..memang aku terperanjat..sebab dari apa yang aku diberitahu dia tidak dibenarkan bernikah disebabkan dia masih belum mendapat kelulusan menjadi penduduk tetap di malaysia..dan masih berada dibawah jaminan isteri..rupanya kerana ke 'desperate' tan nya sda tak bule ditahan lagi..sang isteri telah membuat rayuan di Jabatan Agama Islam supaya pihak berkenaan memberi kelulusan pada suaminya untuk bernikah..Masyaallah..tidakkah dia merasa bgitu beruntung memiliki sorang isteri sebaik itu??
semalam dia jatuh sakit..Ya Allah..berikan kekuatan pada sahabatku ini..