Wednesday, July 21, 2010 | By: sapphire

My life on July...

6:51 PM


Taman Orkid..


Hujung minggu nie aku stuck kat sini lagi..wat to do..my budget very low this month..my mom said..biar susah camna pun..jangan lupa buat saving..hurmm..tula yg aku buat mulai bulan nie..takpe la..orang kata biar bersusah dahulu bersenang kemudian..memang la perit..tpi tiapkali fikir pasal future..terubat jg rasa tu..hehe insyaallah, next year..beban aku dah kurang sedikit..sebab 2 orang adik aku dah pun abis bljr april 2011..insyaallah..

sedar tak sedar dah hampir 3 bulan aku duduk menyewa kat sini...dah selama itulah aku langsung tak pernah pegi ke flat tu lagi..walaupun aku pernah tinggal bersama mereka selama 1 thn tapi kami tak pernah jadi rapat..dan myb atas sebab tulah aku pun tak rasa nak pegi ke sana..

lepas jer balik dari maktab..memang susah jugak nak get back on teaching track again..haha...3 hari aku rasa lemas aje tiapkali nak pegi mengajar..tpi kena kuatkan semangat juga..sebab tu dah jadi tanggungjawab kan..dah kena bagi amanah tu..kena la jalankan dengan baik..dan jangan sesekali amik kesempatan atas kelebihan yang ada..

P & P tis week..alhamdulillah bule la dikatakan berjalan ngan lancar..tpi aku kena tingkatkan lagi usaha..aku selalu risau tiapkali aku mengajar subjek tajweed, aku risau murid2 tak bule faham kaedah P&P yg aku gunakan..sebab tu aku selalu bertukar method setiap minggu..ada pelajar yang sda mula menerima kaedah yang aku gunakan dalam 3 minggu nie..tpi ada pulak 2-3 orang murid yg agak membantah..dorang kata aku dah berubah..sebelum aku mengakhiri kelas..aku bagitau tujuan aku menggunakan kaedah P & P (sesi soal jawab) sebelum memulakan kelas untuk tajuk pelajaran yang baru..aku nak dorang berusaha sedikit..buat ulangkaji..bukan hanya mengharapkan guru menyuapkan sumanya..dan bila time exam..guru bagitau soalan in advance..method tu dah berkurun lama digunakan..seingat aku masa aku mula2 masuk sekolah agama dulu..method nie dah pun diguna pakai..kalau bule aku tak nak murid2 aku camtu..kalu thn 4 aku tak kisah sangat..tpi nie dah masuk tahun 5..tahun depan dah nak SRU..so aku nak biasakan mereka ngan kaedah tu sblm masuk thn 6..sebab bila dah tahun 6..aku akan guna method yang berlainan..

aku dah bagitau in advance cara aku mengajar untuk penggal nie..terpulang ngan dorang nak terima atau tak..tpi aku memang harap sangat dorang bule bagi kerjasama ngan aku..kalu dorang tak nak bagi kerjasama..camna aku nak tau method tu berjaya atau tak..alhamdulillah, untuk tahun 6..setakat nie P & P penggal II yg aku guna pkai dalam tempoh 3 minggu nie..memberikan kesan positif..

bila ada murid yg lemah mula menunjukkan kesan positif ngan pengajaran kita..memang happy..nak nangis pun ada..hahha


o ya..sekolah kami menerima guru br bulan lepas..dia adalah junior aku masa high sch dlu..

July 3, 2010


1:10 am




tadi..lepas jak tgk perlawanan antara brazil & Belanda..then kemenangan tlh berpihak pada belanda tus aku rasa cam nak tdo jer..tpi tup2 masa nak solat isyak tu..ada la sum1 tu pi buzz aku..hahaha..then kitorang borak sampai la sekarang..ngantuk pun cam dah hilang sket..tpi rasa lapar laaa plak..tula gatal mulut citer pasal nasi beriani..


lepas jer balik ke kudat nie..aku amik masa sket nak adjust semula rutin hidup aku..kunun2 cuti sekolah tpi dalam erti kata lain..aku jdi pelajar sbnrnya..so,selama 2 minggu aku 100% jdi pelajar..then dgn hanya beberapa jam rehat..aku dah kna balik mengajar..penat bljr pun tak hilang lagi dah kna mengajar pulak..mujur juga stgh guru2 kat sekolah tu faham situasi aku..jdi, takde la aku stress sangat!! terkejar2 siapkan keja kat sekolah..

alhamdulillah..sekarang nie suma sda setel kecuali ada 1 paper aje lagi yg aku tunggu dr GB..

esok..aku tak balik kg..mungkin aku bule siapkan keja tu dalam tempoh nie..lagipun ada 2 hari cuti kan..insyaallah..mohon dikuatkan semngat dan diberikan kesihatan yg baik..


ermm..pengalaman masuk kelas semester nie mmg sukar untuk dilupakan..xpecially masa program BIG tu..mula2 tu memang aku agak risau jgk..sbb dah lama tak gi camping kat dalam hutan..pulak tu..ramai sok sek sok sek..tpt kitorang nak pegi tu 'keras' level komander..tpi coach tu kata toksah risau pasal dorang dah buat preparation kalau2 ada apa2 kejadian yg tak diingini terjadi..katanya..dorang pun ada 'tok guru' juga yg sentiasa dalam mode standby..haha buat lawak plak dia..but we trust him..lagipun dia org kuat kat tpt tu..so kalu tak percayakan dia nak percaya ngan sapa lagi kan..

sebaik tiba kat tapak perkhemahan..aku terkejut sebenarnya..aku btul2 sangka tapak tu kat tgh2 hutan belantara..yg takde apa2 selain pokok kayu..anak sungai dan sebatang jalan..hahaha aku bersyukur sebab malanggang kiulu tu dah byk kena upgrade..kemudahan pun sumanya okay..kami sangat berpuas hati..

byk program kami yg dibatalkan sbnrnya spjg 4 hari 3 mlm kat sna..disebabkan keadaan cuaca yg kurang mengizinkan..tpi takpe la..at least aktiviti kembara, flying fox ngan water rafting tu masi bule dijalankan..penat tahap gaban..but we all btul2 enjoyed it and menganggap itu salah satu pengalaman yg terbaik dalam susur galur perjalanan hidup kami sbgai warga pendidik.


bila balik ke maktab pulak..dah kena buli time PJK..tak sesuwei btul la..1st time aku dgr ada guru panggil murid dia 'bloodyfull'..wth????? bila kami menuntut di situ..kami diajar bagaimana untuk menjadi warga pendidik yg bermoral dan bermaruah..tpi apa yg berlaku di depan mata kami sendiri..Gosh..cant believe dat..dah la dia tu suka sangat meninggi diri..tak abis2 nak sebut pengalaman mengajar dia selama 30 thn...so wat?? aiyyo..no use la ur teaching experience if u teach ur student like they're animal..no feeling..or no brain..u call them bloodyfull...who u think u are??..sampaikan ada kawan yg hampir pengsan gara2 meluat ngan 'ceramah bebas' promote diri sendiri..huhu~~


12: 47 AM

Taman Orkid..

Seharusnya waktu ini, aku sudah lena dibuai mimpi barangkali..kelopak mataku mulai terasa berat..akhirnya aku temui juga lagu 'NELL-Time of Walking Memories(Gieogeul geonneun shigan)'..melodi lagu nie btul2 menarik perhatian aku..

Ya Tuhan..bisakah aku mempersoalkan takdir? aku hanya hamba biasa..yang punyai banyak kelemahan..hati aku tidak kuat untuk menerima semua ujian dari-MU Ya Allah..aku takut, aku bakal tersungkur dek bisikan iblis yang sering menghasut di saat aku kebuntuan..Nauzubillahi min zaliq..

Kita, manusia..hanya mampu merancang..tpi yang menentukannya adalah Allah..sehebat mana sekalipun masa depan yang ingin kita gapai..dan setinggi mana sekalipun angan untuk mengecapi kebahagian tersemat di hati..namun yang Maha Berkuasa hanyalah Allah..sesekali di dalam sujudku..hati aku berdetik.."Ya Allah..kenapa aku dan keluargaku di uji sedemikian rupa??" 5 tahun lalu, kami pernah mengalami satu kehilangan..betapa perit kami menghadapinya sehingga kini..dan sekarang, kami bakal diuji lagi??"
petang tdi, adik pompuan aku mengkhabarkan satu berita yang menyentap ketenanganku..menurutnya, next week dia akan memperolehi keputusan ujian darahnya.. dan yang membuat aku tersentak..bila dia menyatakan dia perlu menjalani Imbasan Otak..MRI & yang sewaktu dengannya..Ya Allah..kuatkanlah hati kedua orang tuaku..sekiranya kami perlu menghadapi satu keputusan yang tidak diduga..aku cuba untuk tidak memikirkan yang negatif..tpi kenapa perlu Imbasan Otak??? 2 kalimah ini asyik bermain di fikiran ku sehingga kini..

Minggu lepas...keretaku dilanggar orang..mujur juga takde kerosakan yang teruk..sekadar calar saja..beberapa hari sebelumnya..aku seringkali merasa penat dan adakalanya sesak nafas..seolah ada beban yang menghimpit dadaku..semalam, seawal pukul 6.35am..aku terkunci diluar rumah..hampir 3 jam aku menunggu..mujur teman serumahku cepat sampai membawa kunci rumah..aku masi punya masa untuk bersiap..kerana aku perlu menjemput sorang murid dari sekolahnya untuk menduduki peperiksaan bertulis pertandingan Lalu Lintas yang dianjur oleh Shell..haha..aku hampir tersesat semasa menjemputnya..mujur daerah nie tak sebesar mana..aku masi sempat berpatah balik dan akhirnya menjumpai destinasi yg sepatutnya. Dugaan yang aku hadapi blum berakhir disitu..pada sebelah petangnya..sewaktu aku tiba di sekolah..aku dapati tayar kereta aku pancit...Ya Allah..macam mana aku tak perasan kelainan keretaku..mujur workshop tidak jauh dari situ..di saat aku hampir kebuntuan..Allah menunjukkan jalan penyelesaian padaku..Alhamdulillah..

Apa yang harus aku lakukan sekarang ini?? aku binggung..persoalan Bagaimana....? sudah menjadi soalan wajib diminda ku kebelakangan ini..satu persatu masalah datang..wahai hati, tabahlah engkau..aku rasa terlalu kerdil..sebab aku tidak mampu membahagiakan keluargaku..aku rasa bersalah tiapkali ibu meluahkan kerisauannya tentang pengajian kedua adikku yang masih di IPT..aku tidak mampu melakukan apa2 untuk meringankan beban mereka..dan seandainya telahanku benar tentang keputusan medical check-up adik perempuanku..apa yang harus aku lakukan?? kuatkah aku untuk menempuhinya??

Pagi tadi aku mendapat satu berita yang mengembirakan..teman yang selama ini tersasar dari jalan yang benar kini telah kembali ke pangkal jalan..malah telah pun menutup auratnya sebagaimana selayaknya bagi seorang wanita islam..berkali2 aku mengucapkan syukur..doaku dimakbulkan..Alhamdulillah..mudah-mudahan dia akan terus berusaha untuk berubah..

hujung minggu nie..aku akan pulang ke kampung..ikutkan hati, ingin saja aku pulang setiap minggu..tpi apakan daya..semenjak aku tinggal menyewa..aku perlu mempertimbangkan banyak perkara sebelum membuat sesuatu keputusan..apatah lagi jika melibatkan kewangan..aku tidak boleh lagi mementingkan diri sendiri seperti dulu..ada amanah yang perlu aku galas dan tunaikan..kerana kini aku adalah anak sulung perempuan ayah & ibu..

hurmm..next week, on July 29..ada event sambutan hari guru akan diadakan di Wisma Muis..dan kami perlu menghadirinya...sekolah diberi cuti selama 3 hari pda minggu itu..nampaknya aku semakin kesuntukkan masa untuk menjalankan RPH aku untuk murid2 tahun 6..

Wednesday, July 21, 2010

My life on July...

Posted by sapphire at 10:43 AM 0 comments
6:51 PM


Taman Orkid..


Hujung minggu nie aku stuck kat sini lagi..wat to do..my budget very low this month..my mom said..biar susah camna pun..jangan lupa buat saving..hurmm..tula yg aku buat mulai bulan nie..takpe la..orang kata biar bersusah dahulu bersenang kemudian..memang la perit..tpi tiapkali fikir pasal future..terubat jg rasa tu..hehe insyaallah, next year..beban aku dah kurang sedikit..sebab 2 orang adik aku dah pun abis bljr april 2011..insyaallah..

sedar tak sedar dah hampir 3 bulan aku duduk menyewa kat sini...dah selama itulah aku langsung tak pernah pegi ke flat tu lagi..walaupun aku pernah tinggal bersama mereka selama 1 thn tapi kami tak pernah jadi rapat..dan myb atas sebab tulah aku pun tak rasa nak pegi ke sana..

lepas jer balik dari maktab..memang susah jugak nak get back on teaching track again..haha...3 hari aku rasa lemas aje tiapkali nak pegi mengajar..tpi kena kuatkan semangat juga..sebab tu dah jadi tanggungjawab kan..dah kena bagi amanah tu..kena la jalankan dengan baik..dan jangan sesekali amik kesempatan atas kelebihan yang ada..

P & P tis week..alhamdulillah bule la dikatakan berjalan ngan lancar..tpi aku kena tingkatkan lagi usaha..aku selalu risau tiapkali aku mengajar subjek tajweed, aku risau murid2 tak bule faham kaedah P&P yg aku gunakan..sebab tu aku selalu bertukar method setiap minggu..ada pelajar yang sda mula menerima kaedah yang aku gunakan dalam 3 minggu nie..tpi ada pulak 2-3 orang murid yg agak membantah..dorang kata aku dah berubah..sebelum aku mengakhiri kelas..aku bagitau tujuan aku menggunakan kaedah P & P (sesi soal jawab) sebelum memulakan kelas untuk tajuk pelajaran yang baru..aku nak dorang berusaha sedikit..buat ulangkaji..bukan hanya mengharapkan guru menyuapkan sumanya..dan bila time exam..guru bagitau soalan in advance..method tu dah berkurun lama digunakan..seingat aku masa aku mula2 masuk sekolah agama dulu..method nie dah pun diguna pakai..kalau bule aku tak nak murid2 aku camtu..kalu thn 4 aku tak kisah sangat..tpi nie dah masuk tahun 5..tahun depan dah nak SRU..so aku nak biasakan mereka ngan kaedah tu sblm masuk thn 6..sebab bila dah tahun 6..aku akan guna method yang berlainan..

aku dah bagitau in advance cara aku mengajar untuk penggal nie..terpulang ngan dorang nak terima atau tak..tpi aku memang harap sangat dorang bule bagi kerjasama ngan aku..kalu dorang tak nak bagi kerjasama..camna aku nak tau method tu berjaya atau tak..alhamdulillah, untuk tahun 6..setakat nie P & P penggal II yg aku guna pkai dalam tempoh 3 minggu nie..memberikan kesan positif..

bila ada murid yg lemah mula menunjukkan kesan positif ngan pengajaran kita..memang happy..nak nangis pun ada..hahha


o ya..sekolah kami menerima guru br bulan lepas..dia adalah junior aku masa high sch dlu..

Posted by sapphire at 10:41 AM 0 comments
July 3, 2010


1:10 am




tadi..lepas jak tgk perlawanan antara brazil & Belanda..then kemenangan tlh berpihak pada belanda tus aku rasa cam nak tdo jer..tpi tup2 masa nak solat isyak tu..ada la sum1 tu pi buzz aku..hahaha..then kitorang borak sampai la sekarang..ngantuk pun cam dah hilang sket..tpi rasa lapar laaa plak..tula gatal mulut citer pasal nasi beriani..


lepas jer balik ke kudat nie..aku amik masa sket nak adjust semula rutin hidup aku..kunun2 cuti sekolah tpi dalam erti kata lain..aku jdi pelajar sbnrnya..so,selama 2 minggu aku 100% jdi pelajar..then dgn hanya beberapa jam rehat..aku dah kna balik mengajar..penat bljr pun tak hilang lagi dah kna mengajar pulak..mujur juga stgh guru2 kat sekolah tu faham situasi aku..jdi, takde la aku stress sangat!! terkejar2 siapkan keja kat sekolah..

alhamdulillah..sekarang nie suma sda setel kecuali ada 1 paper aje lagi yg aku tunggu dr GB..

esok..aku tak balik kg..mungkin aku bule siapkan keja tu dalam tempoh nie..lagipun ada 2 hari cuti kan..insyaallah..mohon dikuatkan semngat dan diberikan kesihatan yg baik..


ermm..pengalaman masuk kelas semester nie mmg sukar untuk dilupakan..xpecially masa program BIG tu..mula2 tu memang aku agak risau jgk..sbb dah lama tak gi camping kat dalam hutan..pulak tu..ramai sok sek sok sek..tpt kitorang nak pegi tu 'keras' level komander..tpi coach tu kata toksah risau pasal dorang dah buat preparation kalau2 ada apa2 kejadian yg tak diingini terjadi..katanya..dorang pun ada 'tok guru' juga yg sentiasa dalam mode standby..haha buat lawak plak dia..but we trust him..lagipun dia org kuat kat tpt tu..so kalu tak percayakan dia nak percaya ngan sapa lagi kan..

sebaik tiba kat tapak perkhemahan..aku terkejut sebenarnya..aku btul2 sangka tapak tu kat tgh2 hutan belantara..yg takde apa2 selain pokok kayu..anak sungai dan sebatang jalan..hahaha aku bersyukur sebab malanggang kiulu tu dah byk kena upgrade..kemudahan pun sumanya okay..kami sangat berpuas hati..

byk program kami yg dibatalkan sbnrnya spjg 4 hari 3 mlm kat sna..disebabkan keadaan cuaca yg kurang mengizinkan..tpi takpe la..at least aktiviti kembara, flying fox ngan water rafting tu masi bule dijalankan..penat tahap gaban..but we all btul2 enjoyed it and menganggap itu salah satu pengalaman yg terbaik dalam susur galur perjalanan hidup kami sbgai warga pendidik.


bila balik ke maktab pulak..dah kena buli time PJK..tak sesuwei btul la..1st time aku dgr ada guru panggil murid dia 'bloodyfull'..wth????? bila kami menuntut di situ..kami diajar bagaimana untuk menjadi warga pendidik yg bermoral dan bermaruah..tpi apa yg berlaku di depan mata kami sendiri..Gosh..cant believe dat..dah la dia tu suka sangat meninggi diri..tak abis2 nak sebut pengalaman mengajar dia selama 30 thn...so wat?? aiyyo..no use la ur teaching experience if u teach ur student like they're animal..no feeling..or no brain..u call them bloodyfull...who u think u are??..sampaikan ada kawan yg hampir pengsan gara2 meluat ngan 'ceramah bebas' promote diri sendiri..huhu~~


Posted by sapphire at 10:39 AM 0 comments
12: 47 AM

Taman Orkid..

Seharusnya waktu ini, aku sudah lena dibuai mimpi barangkali..kelopak mataku mulai terasa berat..akhirnya aku temui juga lagu 'NELL-Time of Walking Memories(Gieogeul geonneun shigan)'..melodi lagu nie btul2 menarik perhatian aku..

Ya Tuhan..bisakah aku mempersoalkan takdir? aku hanya hamba biasa..yang punyai banyak kelemahan..hati aku tidak kuat untuk menerima semua ujian dari-MU Ya Allah..aku takut, aku bakal tersungkur dek bisikan iblis yang sering menghasut di saat aku kebuntuan..Nauzubillahi min zaliq..

Kita, manusia..hanya mampu merancang..tpi yang menentukannya adalah Allah..sehebat mana sekalipun masa depan yang ingin kita gapai..dan setinggi mana sekalipun angan untuk mengecapi kebahagian tersemat di hati..namun yang Maha Berkuasa hanyalah Allah..sesekali di dalam sujudku..hati aku berdetik.."Ya Allah..kenapa aku dan keluargaku di uji sedemikian rupa??" 5 tahun lalu, kami pernah mengalami satu kehilangan..betapa perit kami menghadapinya sehingga kini..dan sekarang, kami bakal diuji lagi??"
petang tdi, adik pompuan aku mengkhabarkan satu berita yang menyentap ketenanganku..menurutnya, next week dia akan memperolehi keputusan ujian darahnya.. dan yang membuat aku tersentak..bila dia menyatakan dia perlu menjalani Imbasan Otak..MRI & yang sewaktu dengannya..Ya Allah..kuatkanlah hati kedua orang tuaku..sekiranya kami perlu menghadapi satu keputusan yang tidak diduga..aku cuba untuk tidak memikirkan yang negatif..tpi kenapa perlu Imbasan Otak??? 2 kalimah ini asyik bermain di fikiran ku sehingga kini..

Minggu lepas...keretaku dilanggar orang..mujur juga takde kerosakan yang teruk..sekadar calar saja..beberapa hari sebelumnya..aku seringkali merasa penat dan adakalanya sesak nafas..seolah ada beban yang menghimpit dadaku..semalam, seawal pukul 6.35am..aku terkunci diluar rumah..hampir 3 jam aku menunggu..mujur teman serumahku cepat sampai membawa kunci rumah..aku masi punya masa untuk bersiap..kerana aku perlu menjemput sorang murid dari sekolahnya untuk menduduki peperiksaan bertulis pertandingan Lalu Lintas yang dianjur oleh Shell..haha..aku hampir tersesat semasa menjemputnya..mujur daerah nie tak sebesar mana..aku masi sempat berpatah balik dan akhirnya menjumpai destinasi yg sepatutnya. Dugaan yang aku hadapi blum berakhir disitu..pada sebelah petangnya..sewaktu aku tiba di sekolah..aku dapati tayar kereta aku pancit...Ya Allah..macam mana aku tak perasan kelainan keretaku..mujur workshop tidak jauh dari situ..di saat aku hampir kebuntuan..Allah menunjukkan jalan penyelesaian padaku..Alhamdulillah..

Apa yang harus aku lakukan sekarang ini?? aku binggung..persoalan Bagaimana....? sudah menjadi soalan wajib diminda ku kebelakangan ini..satu persatu masalah datang..wahai hati, tabahlah engkau..aku rasa terlalu kerdil..sebab aku tidak mampu membahagiakan keluargaku..aku rasa bersalah tiapkali ibu meluahkan kerisauannya tentang pengajian kedua adikku yang masih di IPT..aku tidak mampu melakukan apa2 untuk meringankan beban mereka..dan seandainya telahanku benar tentang keputusan medical check-up adik perempuanku..apa yang harus aku lakukan?? kuatkah aku untuk menempuhinya??

Pagi tadi aku mendapat satu berita yang mengembirakan..teman yang selama ini tersasar dari jalan yang benar kini telah kembali ke pangkal jalan..malah telah pun menutup auratnya sebagaimana selayaknya bagi seorang wanita islam..berkali2 aku mengucapkan syukur..doaku dimakbulkan..Alhamdulillah..mudah-mudahan dia akan terus berusaha untuk berubah..

hujung minggu nie..aku akan pulang ke kampung..ikutkan hati, ingin saja aku pulang setiap minggu..tpi apakan daya..semenjak aku tinggal menyewa..aku perlu mempertimbangkan banyak perkara sebelum membuat sesuatu keputusan..apatah lagi jika melibatkan kewangan..aku tidak boleh lagi mementingkan diri sendiri seperti dulu..ada amanah yang perlu aku galas dan tunaikan..kerana kini aku adalah anak sulung perempuan ayah & ibu..

hurmm..next week, on July 29..ada event sambutan hari guru akan diadakan di Wisma Muis..dan kami perlu menghadirinya...sekolah diberi cuti selama 3 hari pda minggu itu..nampaknya aku semakin kesuntukkan masa untuk menjalankan RPH aku untuk murid2 tahun 6..