Sunday, July 19, 2009 | By: sapphire

LOVE..

Love?? Love is cinta..hahaha..terlalu banyak pengertiannya..cinta pada Maha Pencipta..cinta pada teman2..cinta pada keluarga..dan banyak lagi.. sapa yang tak pernah ingin untuk dilamun cinta..tpi takdir cinta setiap orang itu tak semestinya sama..ada yang berakhir dengan kenyataan yang indah..ada pula yang berakhir dengan ilusi semata-mata. Kisah cinta Romeo & Juliet..Puteri Jasmine & Aladdin..Shah Jehan & Taj Mahalnya..& etc..sering dijadikan legenda cinta bagi setiap pasangan..tapi berapa ramai pasangan yang mencontohi cinta Muhammad & Khadijah?? kita hanya la manusia biasa..teda sapa pun yang sempurna..begitu juga la dengan Cinta...mudah untuk diluahkan tetapi amat susah untuk dijelaskan. Malah kekadang amat sukar untuk dilupakan..ia hadir tanpa dipinta...terlalu halus untuk dirasai..malah kekadang setengah orang..hampir2 kehilangannya pada saat dia menyedari akan kehadiran cinta itu dihatinya..it is complex rite?? hurrmm..i'm about to forget it..

sorang kawan pernah menulis..'Let's try to remember that love means keeping in touch with each others..thoughts and feeling. Listening not just to words, but to the emotions behind them. Seeing, not just the smiles and frowns, but the hurts and pleasures that causes them..'

'accept the things to which fate binds you..and love people with whom fate bringd you together, but do so with all your heart...'

aku benar2 kagum ngan frasa yang dia tulis nie..and i believe he's really in love rite now..coz sometimes only the person who felt love can write like this..atau mungkin juga dia mempunyai bakat untuk menjadi sorang pujanggan cinta???hahaha..no wonder people call him Dr.Cinta..haha

1 hour 33 minutes past midnight..cam banyak plak idea sekrang nie..cuma tak tau nak mula kat mana..hurrmm..petang tadi angin kuat, lewat petang aku kuar ke bandar..ingatkan nak ke Tai Fong supermarket tpi nampaknya aku terlambat..the moment aku sampai kat situ..supermarket dah pun tutup. Aku takde pilihan lain..selain Milimewa..kat kudat..d option too limited..walaupun tempat nie besar tpi kebanyyakkannya still old fashion..hanya setgh tempat aje yang membangun..tpi tetap tak bule mengubah persepsi orang ramai mengatakan kudat is a dead town..tarikan pelancong pulak..bule dikira ngan jari..
tpi yang menariknya..tinggal kat sini bule berjimat...purata belanja petrol kereta aku hanya RM20.00 sebulan..just imagine dat!!! haha..dalam masa 6 bulan i probably can b a rich person..hahaha ;p just kidding!!!

tinggal menumpang nie memang banyak dugaannya..aku terasa sedikit bila pakcik tanya aku pasal pintu umah dipecahkan tu..walaupun dia tak blame aku pasal kunci umah tu..tpi serba sedikit aku terasa kecik ati..selama nie dia tak pernah pun beri kebenaran untuk duplicate kunci umah nie..dan selalunya, bila dorang keluar ketika aku keja..pasti kunci akan ditinggalkan di tempat rahsia..tak pernah pulak dia minta aku pegang kunci umah sendiri..sebab tula aku tak pernah bertanya tentang duplicate kunci..tapi tak sangka plak gini jadinya..
hanya kerana sebatang kunci..kami jadi seperti saling menyalahkan..aku hanya menerima tiap patah perkataan yang diluahkan..'ko pun 1..napa dari dlu tak buat kunci sendiri? nasib baik Lie ada kat umah masa tu..kalau takde camna ko nak masuk umah?? nak minta tlg ngan sapa?..ingatkan ko dah amik kunci umah masa nak kuar gi keja..!! napa tak amik?

aku btul tak tau nak jawab apa..sebab memang takde guna nak bagi alasan apapun..takkan dia nak salahkan isteri dia 100% kan..suma orang pun sayang bini oiii..

ingatkan nak stay kat kuar lama sket..aku lum pernah lepak kat esplanade selama aku tinggal kat tempat nie..tapi nampaknya, cuaca tak mengizinkan..angin bertiup makin kencang..so aku decide untuk trus baliik umah aje..tpi aku dah takde mood nak stay kat living room..so aku memerap aje kat dalam bilik..lagipun perut aku tak berapa selesa..aku cuma menggalas perut aku ngan minuman yogurt n chocolat cadburry..esok aje aku makan nasi..tu pun kalu selera aku dah okay..tak sabar rasanya nak balik kg ujung minggu nie...

sepanjang dua hari nie, aku memerap aje kat umah..tak brani nak tinggalkan umah sebab dah tak bule kunci..nasib baik ada laptop dan broadband nie..takde la bushan sangat kat umah..kat astro plak takde citer yang best..lepas tgk citer Nur Kasih & Inikah cinta..i'm not interested with the rest..at last aku dengar radio aje sampai ke malam..lagi best!!

okay lah..dah lewat nie..aku nak tidur dlu..gud nite, sweet dream everybody ^-^
Friday, July 17, 2009 | By: sapphire

Bushan....

Nampaknya hujan lebat dah berhenti..tapi masi renyai lagi..aku sorang diri aje kat umah..banyak hal berlaku hari nie..laptop aku plak kekadang buat hal..IE tak nak loading..mentang2 la IE 6..orang suma dah guna IE 8..out dated btul laptop nie..hahaha..tak bersyukur btul aku nie..hurmm

awal pagi lagi aku dah bangun..sebab kul 8.00am ada meeting kat sekolah..ada ker patut aku kena lantik jadi setiusaha 2..pastu jadi guru kurikulum lagi..means..starting next year my 1st job would b do timetable guru2 Sekolah tu..uwaaaaa..lum sempat aku nak bernafas...aku di kejutkan lagi ngan berita lantikan aku sebagai AJK program motivasi yang akan diadakan pada bulan Ogos nanti..tak abis2!! gila...

perut aku kemain lapar lagi masa tu..perut kosong sejak semalam..gastrik aku dah naik..migrain aku datang tak berjemput..bila GB dah bagi green light suru makan..ada pulak orang lain marah..ikutkan hati mau saja aku kuar dari bilik mesyuarat tu..dia nak halang orang makan semata2 nak kitorang dengar agenda dia..sedangkan agenda tu khas untuk guru2 tahap 1 saja..aku pulak guru tahap 2..dia tak tau ker aku dah kebulur tahap dewa masa tu?? aku dah tak larat nak dengar apa2 agenda lagi...asyik nak orang dengar cakap dia aje...tak faham tul ngan masalah orang lain..pastu siap nak arah2kan orang lagi..suka ati dia jer..nasib baik aku masi ada kesabaran..walaupun tgh kelaparan!! duuuuuuiiii...

balik umah jer..level migrain aku tak bule di tahan2 lagi..nak tidur tak bule..so aku surf internet..hehehe..sampai kat sekolah..mujur Ust.Mahit dah balik bertugas hari nie..aku btul2 tak larat nak jg dua2 kelas tahun 4 tu hari nie..nakal..masyaallah..mati akal aku!!! tak makan saman btul..dah di denda pun masi lagi buat hal..di ugut pun dah..suma tak jalan langsung!! berdenyutnya kepala aku..tuhan saja yang tahu..aku dah tak larat nak berteriak lagi..huhu

sebelum balik umah..aku sempat singgah kat milimewa beli sedikit barang keperluan harian aku..lagipun tis weekend aku tinggal sorang aje kat umah..jdi aku lebih suka makanan yg agak lite sedikit..tak payah nak masak byk..lagipun selera makan tu tak besar mana pun..

tapi tak sangka bila aku balik umah...pck lupa tinggalkan kunci umah untukku..uwaaaaaaaa!!! bila mck bagi kebenaran untuk pecahkan aje pintu umah tu..aku trus dapatkan pertolongan dari jiran di tingkt 3..besfren pck aku jugak!!! setelah lebih kurang hampir 2 jam mencuba..akhir pintu berjaya dibuka..syukur alhamdulillah...kalau dia takde, aku tak tau nak minta tlg ngan sapa..family dia aje yang aku kenal kat neighbourhood nie..dah la masa tu hujan lebat sangat..sakit kepala pun..aduiiii...

punya laaaaa...

malam semalam aku tak dapat tengok citer Inikah Cinta..orang umah nie tgk citer kelliwon pastu tgk gusti..so frustrated!! walaupun Denise dah mati..tpi aku tetap nak tgk kesudahan citer nie..walaupun memang dah tak best watak denise dah takde..!!! huhu..kesian Moza..
hurrmm...malam nie konfem la aku dapat tgk..sebab aku sorang aje yang tgk tv..hehehehe..dah masuk episode 30..lagi 2 episode..abis dah!! Moza bertemu ngan cowok baru..namanya?? hahaha..aku lupa..tak amik perhatian pun..sebab sibuk berTnet kat depan tv..adedeh..
apapun..denise still the best!!

dah pukul 12.31am..takde satu pun citer yg best..so aku tuning channel to 303 KBSW..sekarang nie ada rancangan MusicBank..suma lagu2 korea yang aku dah ada kat dalam media library..tpi best jugak laa..hehe

heran plak..mata aku langsung tak mengantuk..cam tau2 aje esok hari sabtu..takpe bangun lambat sebab orang umah takde!!! hehe..opss!!! nak tgk cartoons plak esok pagi..pastu kat astro aruna ada movie yg best!! 'double love'...haha..nie jelah peluang aku kalu nak tgk tv..kalu tak 12 jam..click ngan laptop ajelah keja aku..abis dah takde can nak tgk tv!!!!

uwaaaaaaa...bila la gaji aku mo masuk nie..??????? telapak tangan aku nie asyik gatal aje..tpi bila aku check acc..masi gak jumlah yang sama..takde perubahan pun...huhu..sabar...sabar....

Next week giliran aku plak balik kampung..aku br aje plan nak balik 1st august..skaligus celebrate Friendship day ngan kengkawan kat KK..tpi malangnya aku terlibat plak ngan pendaftaran pelajar baru...jadi nampaknya next week aku kna balik kampung..trus gi bayar keta....lepas nie aku save budget la..til August!! hopefully bulan 8 nanti gaji dah masuk..sebab masa tu dah genap 3 bulan aku keja..amiin...
Thursday, July 16, 2009 | By: sapphire

gw kangen...



nie la citer yang aku suka tgk setiap hari...sinetron adaptasi dari citer Meteor Garden (Taiwan) & Hana Yori Dango ( Jepun)..hehe almost 90% jalan citer lebih kurang aje..anak jutawan terkenal jatuh cinta pada gadis biasa..tentangan & dugaan..adat la tu...tpi yang membezakan sinetron nie ngan kedua2 versi taiwan & jepun..Hero mati!! (tu yang aku baca kat youtube) adoooiii..mati kena langgar keta kunun..hasad dengki punya pasal..so sad!! and aku tertanya2 (memandangkan aku belum tgk final episode lagi..hehe) sempat ker dorang bahagia??? so kesian Moza & Denis..percintaan dorang berdua mendapat tentangan hebat..hurrmm..but dorang kata citer nie happy ending..sbb in d end Moza dpt merelakan pemergian Denis (1st love tuuu..) dan mulakan hidup baru bersama ??????? i dunno his name yet..!!! ^^.. but he's good looking..ganteng!! :p hehehe..

hehehe..ada bakat ker aku jadi pengulas citer??? hahaha..takde keja lain daaa..terlampau free..kalau dulu mungkin sekarang nie aku dah menguap2 kat depan PC sambil buat keja..dan tak lupa jugak secawan hot Nescafe 3+1 kat sebelah..hehe..takyah kuar lunch asalkan ada Nescafe & bread yang dibeli dari Mr.bake..dah cukup!! no wonder badan aku cam di pam2 aje..tapi tu suma citer dlu..sekarang nie dah kembali normal..less 1 and a half kg..hehehehe

diet??? takde laa..cuma selera makan berkurangan jer..lagipun kat cnie susah kalu nak cari bun sedap cam kat gaya street..huhu..but okay la..at least, bisa membantu aku mengurangkan berat badan ku yang hehehehe..bukan gemuk arr..comel aje..tinggi 1.51 pastu berat 59kg..orait la tu..

opss!! dah dekat kul 1.00pm..got to go..sebab nak ready gi keja..chaooo..

another tough day

owh..perkenalkan..ini la minuman kegemaran aku selama nie..selain hot chocolate..and mango juice & oso avocado ice-blended..hehe
i always start my day with secawan hot Nescafe..or cold for hot day!! hehe..life without it felt so empty..addicted oready..cuma pernah bertahan selama a month tak minum nescafe..tu pun atas nasihat doktor sebab my kidney disyaki ada batu karang..aduii..okay sket aje aku trus minum lagi..without hesitate!! hahah..cari nahas betul!! fiuuhh..

seperti dua hari yang lepas..hari nie merupakan hari yg sangat tough buat aku..aku terpaksa handle 2 kelas pada masa yang sama..nak gabung tak dapat sebab terlalu ramai..kelas pulak bukannya besar sangat pun..so GB decided let them stay in their own class..tpi aku kena berulang alik between dua kelas nie..i'm so tired!! luckily bebudak tahun 6A tak buat hal sangat..senang aje nak handle..but i have a problem wit bebudak tahun 6B..terutamanya budak yang bernama Ikhwan nie..kes ngan budak Shahrizwan tu tak setel lagi..dah muncul pulak 1 satu..sakit kepala!! adusss...

aku hampir mengalirkan airmata sebab menahan marah!! tapi demi maruah sorang guru..aku bertahan!! dan akhirnya aku menang..esok, aku akan mengadakan perhitungan dengannya..he still owe me..dia kena minta maaf!! by hook or by crook..tula, never assume and jump to conclusion..aku bukannya sorang yang kejam ataupun tak bertimbang rasa..ketegasan aku adalah demi kebaikkan dorang jugak..tak lama lagi dorang dah nak menduduki peperiksaan SRU.. kelalaian dorang cuma akan menyusahkan dorang di masa depan..

remaja..remaja...!! aku pun pernah melalui zaman remaja..sikap memberontak adalah perkara biasa pada usia sebegini..tapi kena ada batasnya..dan kena pada tempatnya..

omigosh..i'm so tired today..bila balik umah air pulak takde..pakcik kata orang tingkat 1 tak bertimbang rasa btul..suis pam air dekat aje, tu pun tak bule nak tekan..biarkan aje tangki tu kosong..orang tingkat atas jugak yg kena turun ke bawah dan ON d suis..punya laa!! so selfish!!i dunno how they can live in neighbourhood area ngan perangai camtu..suka sangat kena kutuk..mujur gak keta aku tak parking kat bawah tingkat dorang..huhu..

ingatkan panas hingga ke petang rupanya hujan di tghari..tpi kejap aje..ingatkan hujan akan berterusan tapi tup2 berhenti..aku baru aje harap2 biar la hujan lebat..bersih gak keta aku..bukan malas nak cuci tapi kat flat nie tak boleh cuci keta..kna hantar gi car wash..aduii! lagipun aku blum pecaya sangat nak tinggalkan keta aku kat car wash d kudat nie..insiden pecah keta aku dlu tu masi jelas lagi d ingatan aku..perasaan fobia tu masi ada lagi..

sekarang nie aku tgh dengar mix.fm secara online..bersyukur sangat ada broadband nie..banyak membantu aku bila aku tak bule tgk TV..errmmm..hujung minggu nie nampaknya aku bakal keseorangan sebab pakcik & family dia nak balik kg..takpe..at least i got privacy sket..hehe
with tis broadband...my life more easy..thanx dad coz help me..^^

lebih kurang kul 10pm tadi..air dah ada..alhamdulillah!! masyaallah mengantuknya mata..tpi keja aku masi banyak lagi..nyesal plak aku bgtau aku dah ada laptop sendiri..cepat plak orang tu amik kesempatan minta aku tlg dia buat itu ini..gosh!! alasannya dia sibuk sediakan minit mesyuarat..stau aku nak siapkan minit mesyuarat bukan la susa sangat..sehari 2 dah bule siap..yg penting ada buat catatan masa mesyuarat lepas..kalu takde buat memang la susa cik kak oii..aku tau sebab dulu aku selalu tgk mrs.kang buat minutes meeting..so kalau nak buat2 citer pun cari la yang aku tak tau..hish..

aku dah tak larat nak bertahan lagi..mata aku dah berat sangat nie..aku rasa nak tidur jap pastu nanti bangun balik..sambung buat keja..nie suma gara2 meeting ditukar ke hari jumaat..

nite everybody..^^
Tuesday, July 14, 2009 | By: sapphire

New again...

Dah dekat pukul 10:46PM..baru la aku puashati sket ngan keja aku..bayangkan sejak kul 8.00PM tadi aku buat suma nie..kejap create..pastu edit..tak puashati DELETE la jawabnya..hahaha

Aku nak mulakan hidup baru sebenarnya..pasal tu aku delete blog yang lama..tapi takde la aku bermaksud nak buang suma kenangan aku yang dulu tu..kawan tetap kawan..FRIENDS ARE 4EVER..rite??
ish.lenguh plak pinggang aku asyik duduk aje dari tadi..al-maklum la kat dalam bilik nie takde meja tulis..gaji tak dapat lagi..jadi takde sen nak beli meja tulis ngan kerusi..meja ala jepun tu adalah..tpi mula2 tu okay la..lama2 jadi lenguh rasanya..nak bersandar kat dinding plak..hampeh!! berhabuk!!

untuk pengetahuan korang, aku tinggal kat Flat Persekutuan..tingkat 4..pemandangan memang best..ngan laut yang terbentang luas..pastu kompleks sukan..kat belakang bangunan nie Marina GOlf & Resort..hehe kekdang skodeng orang tgk main Golf..tapi kebanyyakkannya perut dah buncit..kepala plak separuh botak..wakakaka..aduii jahat mulut aku nie...

Lapar plak rasanya..nak cari makanan jap..nanti aku sambung balik story aku nie..bye

Me..Mine & Myself...

Dah tengah malam..tapi idea aku untuk terus menulis blog nie makin mencurah2 pulak..padahal aku dah plan nak tidur lebih awal malam nie..

selama 4 hari berturut2 Ustaz Mahit takde sebab kena pergi berkursus di KK..jadi aku kena handle 2 kelas dalam masa yang sama sehingga hari jumaat nie..aku tak banyak masalah nak gabungkan kedua2 kelas tahun 5 & 6..tapi tahun 4 benar2 menguji tahap kesabaran aku..pelajar2 tahun 4 terlalu nakal & degil..petang tadi kemarahan aku hampir2 meletus gara2 sorang pelajar yang asyik bermain dan memperlekehkan ajaran aku..mujur aku dapat mengawalnya..kalu tak silap haribulan dah kuar BULETIN UTAMA 'GURU DERA PELAJAR'hahahahaha..dussssh

Sejak 2 minggu lepas dia lebih suka mengambil langkah berdiam diri..membuat aku banyak berfikir..dah akhirnya petang tadi aku membuat keputusan untuk melupakannya dan anggap suma itu tidak pernah berlaku..dia tetap kawan aku buat selamanya..JATUH CINTA tak semestinya bersatu..serasi tak semestinya bercinta..persahabatan kami lebih bernilai daripada itu..CINTA pasti akan datang lagi...tapi sahabat takde galang gantinya..

Citer 'inikah cinta' banyak kali menyentuh perasaan aku..pengorbanan Denis memang mengharukan..dia terlalu cintakan Moza..dan kerana itu dia lebih rela lepaskan Moza daripada terus disakiti oleh ibunya.Baginya kebahagiaan lebih penting daripada keagungan cintanya..walaupun dia terasa pedih..tapi senyuman tulus Moza yang sedang gembira begitu membahagiakannya...

Aku tak pernah terfikir berkorban ke tahap itu..coz honestly he doesnt deserve it..he just playing a game wit my heart..samada dia sedar tentang itu atau tak..terlalu sukar untuk aku maafkannya..tapi jauh disudut hati aku..dia tetap kawan baik aku..dan aku tidak sanggup menyingkirkan dia terus kuar dari hidup aku..akhirnya aku membuat keputusan untuk memilih persahatan kami..dan aku sentiasa berdoa agar dia cepat kembali ke jalan yang benar..jangan pernah sia-siakan peluang yang telah diberikan Allah..kerana aku sayangkan dia..dia, sahabatku..!!

Dugaan...

Kuss semangat..tetiba laptop aku buat hal..takkan dah kena virus kot..aduiii..tpi bils scan tadi takde apa2 pulak..sepa la yang buat dajal tgh2 malam camni?? buat tambah dosa aje..nescafe yang aku tinggal kan kat atas meja tadi..tertumpah tanpa disengajakan..memang DUGAAN!!

okay..jom kita continue my story...tis is NEW about me..

Early May..aku resigned from ATIC..dapat offer keja dari kerajaan negeri?? My friends sibuk congrats me..tak kurang ada jugak yg jeles sebab aku dah termasuk dalam senarai orang2 yang bernasib baik dapat keja ngan GOV!! best ker?? dalam gembira ada sedihnya juga..sepa tak sedih oiii..bila dah bertahun keja kat situ..dah serasi..kawan pun ramai..tup2 kena berpisah..Izwan kata i should grab the change and hold it tight..sebab nie kiranya dah rezeki baik punya!!

dulu asal stress aje..trus buka newpapers or Jobmalaysia..cari keja kosong!! nak apply keja tempat lain..kunun dah tak tahan keja ngan ATIC..banyak sangat songeh itu ini..tapi bila dah dapat tawaran..kalu boleh tak nak resign la pulak..berat hati la tu!! hish..siap tekanan lagi..mujur aje takde penyakit jantung or highblood..Nauzubillah..

Aku tender notice underspot pada hari yg sama aku trima surat tawaran keja baru. Senyum kunun..its all fake!! hati kat dalam meraung..cis buat malu aje bila difikirkan balik..hahahaha tak matang!!
Dalam tempoh sebulan aku handover everything to ejue..siap ngan buku nota lagi..pasal keja aku nie kompleks sket..tapi aku yakin dorang pasti bule buat punya..cuma they need time to major..aku amik masa 3 tahun untuk major all my work..

seminggu sebelum aku officially kuar dari ATIC..i've got a lot of suprises..termasuk la my farewell party kat Fish & Co Warisan Square..eniwei..thanx to all my friend..u guys so sweet and i appreciate wat you've done for me..dat 'big gift'..i cant keep it ..so let it be my sweet memory 4ever..i know after i walk out from KK..some things will not be the same again..so i leave everything to God..setiap yang terbaik itu datangnya dari Allah..teda sepa yang sempurna di antara kita..but FRIENDS ARE 4EVER..

walaupun aku ketawa..tersenyum..kununnya i'm a strong lady..jangan terpedaya!! itu cuma lakonan semata2..di awal status aku sebagai sorang penganggur bertauliah..(untuk tempoh 3 minggu sahaja) aku agak terumbang ambing sket..nak setel down everything..my medical check-up..report duty kat jabatan..then have to prepare physically + mentally b4 bertolak ke utara tanahair..[kudat]..
well..rasa berat hati tu makin lama makin membebankan aku...aku jadi tak selesa..kalau bule aku nak lari jauh..sembunyikan diri..

Aku pernah terfikir nak luahkan perasaan aku ngan seseorang nie tapi..bila difikirkan balik..buat malu diri sendiri aje..baik tak payah buat..tapi aku tak bule pulak nak mulakan hidup baru kalau sentiasa dalam keadaan tanda tanya sepanjang masa..hal nie menyebabkan jadi sorang yang murung dan kurang berfikiran waras!! bahaya jugak rupanya kes cintan cintun nie..hehe baru sedar ;p

Bila aku mula tinggal kat Kudat..aku rasa tak ikhlas nak menggalas tanggungjawab yang baru aku pikul di bahu aku..dalam masa yyang sama aku masi risaukan seseorang yang aku tinggalkan kat KK..adakah patut???
Bila aku diuji dengan insiden kereta aku dipecah masuk..Aku hampir2 hilang kawalan diri..aku hampir2 menyalahkan takdir..sebab sejak aku kuar dari ATIC bermacam hal berlaku..Kesabaran aku teruji!! Mujur aku bertemu ngan sorang kawan nie..dia banyak menenangkan aku dah memberi kata2 nasihat..Masyaallah keegoan dan kekerasan hati aku sedikit demi sedikit mulai runtuh..aku mulai sedar betapa aku hidup dalam serba kekurangan..CINTA itu hanyalah ujian pada hati aku..sedikit saja aku digoda cinta..aku suda lupa pada Tuhanku..aku lalai dalam menunaikan tanggungjawabku sebagai seorang hamba..Ya Allah...pada saat itu aku menangis..

Bila aku diuji lagi dengan insiden langgar tembok baru di country height penampang..aku makin sedar, CINTA ini..bule membinasakan aku..aku menangis dalam sujudku..aku berdoa andai CINTA ini tidak harus aku pelihara..maka tabahkanlah hati aku untuk melepaskannya pergi..aku redha!!
Setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya..kehadiran aku diKudat menyedarkan aku pada banyak hal..aku mula dapat melihat hala tuju hidupku..bukan bermaksud aku akan menyingkirkan segala2nya dari hidupku kemudian mulakan hidup baru..AKU TETAP AKU..cuma aku kini masih yakin dengan diriku dan juga hatiku..Ya Tuhan terima kasih kerana tunjukkan aku jalan ini..

Setiap ujian yang datang membantu mematangkan aku sebagai sorang muslimah..hidup aku kini lebih tenang walaupun dah keja 2 bulan tapi gaji tak masuk2 lagi..hahahaha...kini, aku bersyukur kerana sering mendapat penyelesaian pada setiap kesulitan yang aku hadapi..alhamdulillah..

Saat aku dalam kesusahan mencari tempat tinggal..tanpa di duga out of nowhere..sepupu ibuku muncul menawarkan tempat tinggal untukku!! waaaaaaaaa...walaupun di tingkat 4 tapi aku amat bersyukur..di bilik sederhana kecil ini aku membina dunia kecilku..dah di sini la aku akan mula membina hidup baru..
kedua2 anak pakcik Addin yang berumur 2 setgh tahun dan 1 stgh tahun menjadi penyeri hariku..walaupun kekdang menyebabkan aku stress sebab asyik tgk pergaduhan anak2 kecil..hahahaha but so far I'M STILL ALIVE!!!

aku sda mula dapat membiasakan diri ngan profession baru nie..cuma aku tak sangka akaan mengajar subjek KHAT & Tajweed..satu cabaran bagiku..dalam masa yang sama aku kena deal ngan budak2 yang baru nak meneroka dunia..terlalu bnyk pertanyaan..kenapa..kenapa dan kenapa??? biar sekecil hama sekalipun benda itu..bule menjadi satu persoalan yang hebat dikalangan mereka..pada masa inilah keupayaan aku benar2 teruji..

Sunday, July 19, 2009

LOVE..

Posted by sapphire at 1:53 AM 1 comments
Love?? Love is cinta..hahaha..terlalu banyak pengertiannya..cinta pada Maha Pencipta..cinta pada teman2..cinta pada keluarga..dan banyak lagi.. sapa yang tak pernah ingin untuk dilamun cinta..tpi takdir cinta setiap orang itu tak semestinya sama..ada yang berakhir dengan kenyataan yang indah..ada pula yang berakhir dengan ilusi semata-mata. Kisah cinta Romeo & Juliet..Puteri Jasmine & Aladdin..Shah Jehan & Taj Mahalnya..& etc..sering dijadikan legenda cinta bagi setiap pasangan..tapi berapa ramai pasangan yang mencontohi cinta Muhammad & Khadijah?? kita hanya la manusia biasa..teda sapa pun yang sempurna..begitu juga la dengan Cinta...mudah untuk diluahkan tetapi amat susah untuk dijelaskan. Malah kekadang amat sukar untuk dilupakan..ia hadir tanpa dipinta...terlalu halus untuk dirasai..malah kekadang setengah orang..hampir2 kehilangannya pada saat dia menyedari akan kehadiran cinta itu dihatinya..it is complex rite?? hurrmm..i'm about to forget it..

sorang kawan pernah menulis..'Let's try to remember that love means keeping in touch with each others..thoughts and feeling. Listening not just to words, but to the emotions behind them. Seeing, not just the smiles and frowns, but the hurts and pleasures that causes them..'

'accept the things to which fate binds you..and love people with whom fate bringd you together, but do so with all your heart...'

aku benar2 kagum ngan frasa yang dia tulis nie..and i believe he's really in love rite now..coz sometimes only the person who felt love can write like this..atau mungkin juga dia mempunyai bakat untuk menjadi sorang pujanggan cinta???hahaha..no wonder people call him Dr.Cinta..haha

1 hour 33 minutes past midnight..cam banyak plak idea sekrang nie..cuma tak tau nak mula kat mana..hurrmm..petang tadi angin kuat, lewat petang aku kuar ke bandar..ingatkan nak ke Tai Fong supermarket tpi nampaknya aku terlambat..the moment aku sampai kat situ..supermarket dah pun tutup. Aku takde pilihan lain..selain Milimewa..kat kudat..d option too limited..walaupun tempat nie besar tpi kebanyyakkannya still old fashion..hanya setgh tempat aje yang membangun..tpi tetap tak bule mengubah persepsi orang ramai mengatakan kudat is a dead town..tarikan pelancong pulak..bule dikira ngan jari..
tpi yang menariknya..tinggal kat sini bule berjimat...purata belanja petrol kereta aku hanya RM20.00 sebulan..just imagine dat!!! haha..dalam masa 6 bulan i probably can b a rich person..hahaha ;p just kidding!!!

tinggal menumpang nie memang banyak dugaannya..aku terasa sedikit bila pakcik tanya aku pasal pintu umah dipecahkan tu..walaupun dia tak blame aku pasal kunci umah tu..tpi serba sedikit aku terasa kecik ati..selama nie dia tak pernah pun beri kebenaran untuk duplicate kunci umah nie..dan selalunya, bila dorang keluar ketika aku keja..pasti kunci akan ditinggalkan di tempat rahsia..tak pernah pulak dia minta aku pegang kunci umah sendiri..sebab tula aku tak pernah bertanya tentang duplicate kunci..tapi tak sangka plak gini jadinya..
hanya kerana sebatang kunci..kami jadi seperti saling menyalahkan..aku hanya menerima tiap patah perkataan yang diluahkan..'ko pun 1..napa dari dlu tak buat kunci sendiri? nasib baik Lie ada kat umah masa tu..kalau takde camna ko nak masuk umah?? nak minta tlg ngan sapa?..ingatkan ko dah amik kunci umah masa nak kuar gi keja..!! napa tak amik?

aku btul tak tau nak jawab apa..sebab memang takde guna nak bagi alasan apapun..takkan dia nak salahkan isteri dia 100% kan..suma orang pun sayang bini oiii..

ingatkan nak stay kat kuar lama sket..aku lum pernah lepak kat esplanade selama aku tinggal kat tempat nie..tapi nampaknya, cuaca tak mengizinkan..angin bertiup makin kencang..so aku decide untuk trus baliik umah aje..tpi aku dah takde mood nak stay kat living room..so aku memerap aje kat dalam bilik..lagipun perut aku tak berapa selesa..aku cuma menggalas perut aku ngan minuman yogurt n chocolat cadburry..esok aje aku makan nasi..tu pun kalu selera aku dah okay..tak sabar rasanya nak balik kg ujung minggu nie...

sepanjang dua hari nie, aku memerap aje kat umah..tak brani nak tinggalkan umah sebab dah tak bule kunci..nasib baik ada laptop dan broadband nie..takde la bushan sangat kat umah..kat astro plak takde citer yang best..lepas tgk citer Nur Kasih & Inikah cinta..i'm not interested with the rest..at last aku dengar radio aje sampai ke malam..lagi best!!

okay lah..dah lewat nie..aku nak tidur dlu..gud nite, sweet dream everybody ^-^

Friday, July 17, 2009

Bushan....

Posted by sapphire at 8:54 AM 0 comments
Nampaknya hujan lebat dah berhenti..tapi masi renyai lagi..aku sorang diri aje kat umah..banyak hal berlaku hari nie..laptop aku plak kekadang buat hal..IE tak nak loading..mentang2 la IE 6..orang suma dah guna IE 8..out dated btul laptop nie..hahaha..tak bersyukur btul aku nie..hurmm

awal pagi lagi aku dah bangun..sebab kul 8.00am ada meeting kat sekolah..ada ker patut aku kena lantik jadi setiusaha 2..pastu jadi guru kurikulum lagi..means..starting next year my 1st job would b do timetable guru2 Sekolah tu..uwaaaaa..lum sempat aku nak bernafas...aku di kejutkan lagi ngan berita lantikan aku sebagai AJK program motivasi yang akan diadakan pada bulan Ogos nanti..tak abis2!! gila...

perut aku kemain lapar lagi masa tu..perut kosong sejak semalam..gastrik aku dah naik..migrain aku datang tak berjemput..bila GB dah bagi green light suru makan..ada pulak orang lain marah..ikutkan hati mau saja aku kuar dari bilik mesyuarat tu..dia nak halang orang makan semata2 nak kitorang dengar agenda dia..sedangkan agenda tu khas untuk guru2 tahap 1 saja..aku pulak guru tahap 2..dia tak tau ker aku dah kebulur tahap dewa masa tu?? aku dah tak larat nak dengar apa2 agenda lagi...asyik nak orang dengar cakap dia aje...tak faham tul ngan masalah orang lain..pastu siap nak arah2kan orang lagi..suka ati dia jer..nasib baik aku masi ada kesabaran..walaupun tgh kelaparan!! duuuuuuiiii...

balik umah jer..level migrain aku tak bule di tahan2 lagi..nak tidur tak bule..so aku surf internet..hehehe..sampai kat sekolah..mujur Ust.Mahit dah balik bertugas hari nie..aku btul2 tak larat nak jg dua2 kelas tahun 4 tu hari nie..nakal..masyaallah..mati akal aku!!! tak makan saman btul..dah di denda pun masi lagi buat hal..di ugut pun dah..suma tak jalan langsung!! berdenyutnya kepala aku..tuhan saja yang tahu..aku dah tak larat nak berteriak lagi..huhu

sebelum balik umah..aku sempat singgah kat milimewa beli sedikit barang keperluan harian aku..lagipun tis weekend aku tinggal sorang aje kat umah..jdi aku lebih suka makanan yg agak lite sedikit..tak payah nak masak byk..lagipun selera makan tu tak besar mana pun..

tapi tak sangka bila aku balik umah...pck lupa tinggalkan kunci umah untukku..uwaaaaaaaa!!! bila mck bagi kebenaran untuk pecahkan aje pintu umah tu..aku trus dapatkan pertolongan dari jiran di tingkt 3..besfren pck aku jugak!!! setelah lebih kurang hampir 2 jam mencuba..akhir pintu berjaya dibuka..syukur alhamdulillah...kalau dia takde, aku tak tau nak minta tlg ngan sapa..family dia aje yang aku kenal kat neighbourhood nie..dah la masa tu hujan lebat sangat..sakit kepala pun..aduiiii...

punya laaaaa...

malam semalam aku tak dapat tengok citer Inikah Cinta..orang umah nie tgk citer kelliwon pastu tgk gusti..so frustrated!! walaupun Denise dah mati..tpi aku tetap nak tgk kesudahan citer nie..walaupun memang dah tak best watak denise dah takde..!!! huhu..kesian Moza..
hurrmm...malam nie konfem la aku dapat tgk..sebab aku sorang aje yang tgk tv..hehehehe..dah masuk episode 30..lagi 2 episode..abis dah!! Moza bertemu ngan cowok baru..namanya?? hahaha..aku lupa..tak amik perhatian pun..sebab sibuk berTnet kat depan tv..adedeh..
apapun..denise still the best!!

dah pukul 12.31am..takde satu pun citer yg best..so aku tuning channel to 303 KBSW..sekarang nie ada rancangan MusicBank..suma lagu2 korea yang aku dah ada kat dalam media library..tpi best jugak laa..hehe

heran plak..mata aku langsung tak mengantuk..cam tau2 aje esok hari sabtu..takpe bangun lambat sebab orang umah takde!!! hehe..opss!!! nak tgk cartoons plak esok pagi..pastu kat astro aruna ada movie yg best!! 'double love'...haha..nie jelah peluang aku kalu nak tgk tv..kalu tak 12 jam..click ngan laptop ajelah keja aku..abis dah takde can nak tgk tv!!!!

uwaaaaaaa...bila la gaji aku mo masuk nie..??????? telapak tangan aku nie asyik gatal aje..tpi bila aku check acc..masi gak jumlah yang sama..takde perubahan pun...huhu..sabar...sabar....

Next week giliran aku plak balik kampung..aku br aje plan nak balik 1st august..skaligus celebrate Friendship day ngan kengkawan kat KK..tpi malangnya aku terlibat plak ngan pendaftaran pelajar baru...jadi nampaknya next week aku kna balik kampung..trus gi bayar keta....lepas nie aku save budget la..til August!! hopefully bulan 8 nanti gaji dah masuk..sebab masa tu dah genap 3 bulan aku keja..amiin...

Thursday, July 16, 2009

gw kangen...

Posted by sapphire at 11:20 PM 0 comments


nie la citer yang aku suka tgk setiap hari...sinetron adaptasi dari citer Meteor Garden (Taiwan) & Hana Yori Dango ( Jepun)..hehe almost 90% jalan citer lebih kurang aje..anak jutawan terkenal jatuh cinta pada gadis biasa..tentangan & dugaan..adat la tu...tpi yang membezakan sinetron nie ngan kedua2 versi taiwan & jepun..Hero mati!! (tu yang aku baca kat youtube) adoooiii..mati kena langgar keta kunun..hasad dengki punya pasal..so sad!! and aku tertanya2 (memandangkan aku belum tgk final episode lagi..hehe) sempat ker dorang bahagia??? so kesian Moza & Denis..percintaan dorang berdua mendapat tentangan hebat..hurrmm..but dorang kata citer nie happy ending..sbb in d end Moza dpt merelakan pemergian Denis (1st love tuuu..) dan mulakan hidup baru bersama ??????? i dunno his name yet..!!! ^^.. but he's good looking..ganteng!! :p hehehe..

hehehe..ada bakat ker aku jadi pengulas citer??? hahaha..takde keja lain daaa..terlampau free..kalau dulu mungkin sekarang nie aku dah menguap2 kat depan PC sambil buat keja..dan tak lupa jugak secawan hot Nescafe 3+1 kat sebelah..hehe..takyah kuar lunch asalkan ada Nescafe & bread yang dibeli dari Mr.bake..dah cukup!! no wonder badan aku cam di pam2 aje..tapi tu suma citer dlu..sekarang nie dah kembali normal..less 1 and a half kg..hehehehe

diet??? takde laa..cuma selera makan berkurangan jer..lagipun kat cnie susah kalu nak cari bun sedap cam kat gaya street..huhu..but okay la..at least, bisa membantu aku mengurangkan berat badan ku yang hehehehe..bukan gemuk arr..comel aje..tinggi 1.51 pastu berat 59kg..orait la tu..

opss!! dah dekat kul 1.00pm..got to go..sebab nak ready gi keja..chaooo..

another tough day

Posted by sapphire at 12:09 AM 2 comments
owh..perkenalkan..ini la minuman kegemaran aku selama nie..selain hot chocolate..and mango juice & oso avocado ice-blended..hehe
i always start my day with secawan hot Nescafe..or cold for hot day!! hehe..life without it felt so empty..addicted oready..cuma pernah bertahan selama a month tak minum nescafe..tu pun atas nasihat doktor sebab my kidney disyaki ada batu karang..aduii..okay sket aje aku trus minum lagi..without hesitate!! hahah..cari nahas betul!! fiuuhh..

seperti dua hari yang lepas..hari nie merupakan hari yg sangat tough buat aku..aku terpaksa handle 2 kelas pada masa yang sama..nak gabung tak dapat sebab terlalu ramai..kelas pulak bukannya besar sangat pun..so GB decided let them stay in their own class..tpi aku kena berulang alik between dua kelas nie..i'm so tired!! luckily bebudak tahun 6A tak buat hal sangat..senang aje nak handle..but i have a problem wit bebudak tahun 6B..terutamanya budak yang bernama Ikhwan nie..kes ngan budak Shahrizwan tu tak setel lagi..dah muncul pulak 1 satu..sakit kepala!! adusss...

aku hampir mengalirkan airmata sebab menahan marah!! tapi demi maruah sorang guru..aku bertahan!! dan akhirnya aku menang..esok, aku akan mengadakan perhitungan dengannya..he still owe me..dia kena minta maaf!! by hook or by crook..tula, never assume and jump to conclusion..aku bukannya sorang yang kejam ataupun tak bertimbang rasa..ketegasan aku adalah demi kebaikkan dorang jugak..tak lama lagi dorang dah nak menduduki peperiksaan SRU.. kelalaian dorang cuma akan menyusahkan dorang di masa depan..

remaja..remaja...!! aku pun pernah melalui zaman remaja..sikap memberontak adalah perkara biasa pada usia sebegini..tapi kena ada batasnya..dan kena pada tempatnya..

omigosh..i'm so tired today..bila balik umah air pulak takde..pakcik kata orang tingkat 1 tak bertimbang rasa btul..suis pam air dekat aje, tu pun tak bule nak tekan..biarkan aje tangki tu kosong..orang tingkat atas jugak yg kena turun ke bawah dan ON d suis..punya laa!! so selfish!!i dunno how they can live in neighbourhood area ngan perangai camtu..suka sangat kena kutuk..mujur gak keta aku tak parking kat bawah tingkat dorang..huhu..

ingatkan panas hingga ke petang rupanya hujan di tghari..tpi kejap aje..ingatkan hujan akan berterusan tapi tup2 berhenti..aku baru aje harap2 biar la hujan lebat..bersih gak keta aku..bukan malas nak cuci tapi kat flat nie tak boleh cuci keta..kna hantar gi car wash..aduii! lagipun aku blum pecaya sangat nak tinggalkan keta aku kat car wash d kudat nie..insiden pecah keta aku dlu tu masi jelas lagi d ingatan aku..perasaan fobia tu masi ada lagi..

sekarang nie aku tgh dengar mix.fm secara online..bersyukur sangat ada broadband nie..banyak membantu aku bila aku tak bule tgk TV..errmmm..hujung minggu nie nampaknya aku bakal keseorangan sebab pakcik & family dia nak balik kg..takpe..at least i got privacy sket..hehe
with tis broadband...my life more easy..thanx dad coz help me..^^

lebih kurang kul 10pm tadi..air dah ada..alhamdulillah!! masyaallah mengantuknya mata..tpi keja aku masi banyak lagi..nyesal plak aku bgtau aku dah ada laptop sendiri..cepat plak orang tu amik kesempatan minta aku tlg dia buat itu ini..gosh!! alasannya dia sibuk sediakan minit mesyuarat..stau aku nak siapkan minit mesyuarat bukan la susa sangat..sehari 2 dah bule siap..yg penting ada buat catatan masa mesyuarat lepas..kalu takde buat memang la susa cik kak oii..aku tau sebab dulu aku selalu tgk mrs.kang buat minutes meeting..so kalau nak buat2 citer pun cari la yang aku tak tau..hish..

aku dah tak larat nak bertahan lagi..mata aku dah berat sangat nie..aku rasa nak tidur jap pastu nanti bangun balik..sambung buat keja..nie suma gara2 meeting ditukar ke hari jumaat..

nite everybody..^^

Tuesday, July 14, 2009

New again...

Posted by sapphire at 10:53 AM 2 comments
Dah dekat pukul 10:46PM..baru la aku puashati sket ngan keja aku..bayangkan sejak kul 8.00PM tadi aku buat suma nie..kejap create..pastu edit..tak puashati DELETE la jawabnya..hahaha

Aku nak mulakan hidup baru sebenarnya..pasal tu aku delete blog yang lama..tapi takde la aku bermaksud nak buang suma kenangan aku yang dulu tu..kawan tetap kawan..FRIENDS ARE 4EVER..rite??
ish.lenguh plak pinggang aku asyik duduk aje dari tadi..al-maklum la kat dalam bilik nie takde meja tulis..gaji tak dapat lagi..jadi takde sen nak beli meja tulis ngan kerusi..meja ala jepun tu adalah..tpi mula2 tu okay la..lama2 jadi lenguh rasanya..nak bersandar kat dinding plak..hampeh!! berhabuk!!

untuk pengetahuan korang, aku tinggal kat Flat Persekutuan..tingkat 4..pemandangan memang best..ngan laut yang terbentang luas..pastu kompleks sukan..kat belakang bangunan nie Marina GOlf & Resort..hehe kekdang skodeng orang tgk main Golf..tapi kebanyyakkannya perut dah buncit..kepala plak separuh botak..wakakaka..aduii jahat mulut aku nie...

Lapar plak rasanya..nak cari makanan jap..nanti aku sambung balik story aku nie..bye

Me..Mine & Myself...

Posted by sapphire at 12:13 AM 0 comments
Dah tengah malam..tapi idea aku untuk terus menulis blog nie makin mencurah2 pulak..padahal aku dah plan nak tidur lebih awal malam nie..

selama 4 hari berturut2 Ustaz Mahit takde sebab kena pergi berkursus di KK..jadi aku kena handle 2 kelas dalam masa yang sama sehingga hari jumaat nie..aku tak banyak masalah nak gabungkan kedua2 kelas tahun 5 & 6..tapi tahun 4 benar2 menguji tahap kesabaran aku..pelajar2 tahun 4 terlalu nakal & degil..petang tadi kemarahan aku hampir2 meletus gara2 sorang pelajar yang asyik bermain dan memperlekehkan ajaran aku..mujur aku dapat mengawalnya..kalu tak silap haribulan dah kuar BULETIN UTAMA 'GURU DERA PELAJAR'hahahahaha..dussssh

Sejak 2 minggu lepas dia lebih suka mengambil langkah berdiam diri..membuat aku banyak berfikir..dah akhirnya petang tadi aku membuat keputusan untuk melupakannya dan anggap suma itu tidak pernah berlaku..dia tetap kawan aku buat selamanya..JATUH CINTA tak semestinya bersatu..serasi tak semestinya bercinta..persahabatan kami lebih bernilai daripada itu..CINTA pasti akan datang lagi...tapi sahabat takde galang gantinya..

Citer 'inikah cinta' banyak kali menyentuh perasaan aku..pengorbanan Denis memang mengharukan..dia terlalu cintakan Moza..dan kerana itu dia lebih rela lepaskan Moza daripada terus disakiti oleh ibunya.Baginya kebahagiaan lebih penting daripada keagungan cintanya..walaupun dia terasa pedih..tapi senyuman tulus Moza yang sedang gembira begitu membahagiakannya...

Aku tak pernah terfikir berkorban ke tahap itu..coz honestly he doesnt deserve it..he just playing a game wit my heart..samada dia sedar tentang itu atau tak..terlalu sukar untuk aku maafkannya..tapi jauh disudut hati aku..dia tetap kawan baik aku..dan aku tidak sanggup menyingkirkan dia terus kuar dari hidup aku..akhirnya aku membuat keputusan untuk memilih persahatan kami..dan aku sentiasa berdoa agar dia cepat kembali ke jalan yang benar..jangan pernah sia-siakan peluang yang telah diberikan Allah..kerana aku sayangkan dia..dia, sahabatku..!!

Dugaan...

Posted by sapphire at 12:09 AM 1 comments
Kuss semangat..tetiba laptop aku buat hal..takkan dah kena virus kot..aduiii..tpi bils scan tadi takde apa2 pulak..sepa la yang buat dajal tgh2 malam camni?? buat tambah dosa aje..nescafe yang aku tinggal kan kat atas meja tadi..tertumpah tanpa disengajakan..memang DUGAAN!!

okay..jom kita continue my story...tis is NEW about me..

Early May..aku resigned from ATIC..dapat offer keja dari kerajaan negeri?? My friends sibuk congrats me..tak kurang ada jugak yg jeles sebab aku dah termasuk dalam senarai orang2 yang bernasib baik dapat keja ngan GOV!! best ker?? dalam gembira ada sedihnya juga..sepa tak sedih oiii..bila dah bertahun keja kat situ..dah serasi..kawan pun ramai..tup2 kena berpisah..Izwan kata i should grab the change and hold it tight..sebab nie kiranya dah rezeki baik punya!!

dulu asal stress aje..trus buka newpapers or Jobmalaysia..cari keja kosong!! nak apply keja tempat lain..kunun dah tak tahan keja ngan ATIC..banyak sangat songeh itu ini..tapi bila dah dapat tawaran..kalu boleh tak nak resign la pulak..berat hati la tu!! hish..siap tekanan lagi..mujur aje takde penyakit jantung or highblood..Nauzubillah..

Aku tender notice underspot pada hari yg sama aku trima surat tawaran keja baru. Senyum kunun..its all fake!! hati kat dalam meraung..cis buat malu aje bila difikirkan balik..hahahaha tak matang!!
Dalam tempoh sebulan aku handover everything to ejue..siap ngan buku nota lagi..pasal keja aku nie kompleks sket..tapi aku yakin dorang pasti bule buat punya..cuma they need time to major..aku amik masa 3 tahun untuk major all my work..

seminggu sebelum aku officially kuar dari ATIC..i've got a lot of suprises..termasuk la my farewell party kat Fish & Co Warisan Square..eniwei..thanx to all my friend..u guys so sweet and i appreciate wat you've done for me..dat 'big gift'..i cant keep it ..so let it be my sweet memory 4ever..i know after i walk out from KK..some things will not be the same again..so i leave everything to God..setiap yang terbaik itu datangnya dari Allah..teda sepa yang sempurna di antara kita..but FRIENDS ARE 4EVER..

walaupun aku ketawa..tersenyum..kununnya i'm a strong lady..jangan terpedaya!! itu cuma lakonan semata2..di awal status aku sebagai sorang penganggur bertauliah..(untuk tempoh 3 minggu sahaja) aku agak terumbang ambing sket..nak setel down everything..my medical check-up..report duty kat jabatan..then have to prepare physically + mentally b4 bertolak ke utara tanahair..[kudat]..
well..rasa berat hati tu makin lama makin membebankan aku...aku jadi tak selesa..kalau bule aku nak lari jauh..sembunyikan diri..

Aku pernah terfikir nak luahkan perasaan aku ngan seseorang nie tapi..bila difikirkan balik..buat malu diri sendiri aje..baik tak payah buat..tapi aku tak bule pulak nak mulakan hidup baru kalau sentiasa dalam keadaan tanda tanya sepanjang masa..hal nie menyebabkan jadi sorang yang murung dan kurang berfikiran waras!! bahaya jugak rupanya kes cintan cintun nie..hehe baru sedar ;p

Bila aku mula tinggal kat Kudat..aku rasa tak ikhlas nak menggalas tanggungjawab yang baru aku pikul di bahu aku..dalam masa yyang sama aku masi risaukan seseorang yang aku tinggalkan kat KK..adakah patut???
Bila aku diuji dengan insiden kereta aku dipecah masuk..Aku hampir2 hilang kawalan diri..aku hampir2 menyalahkan takdir..sebab sejak aku kuar dari ATIC bermacam hal berlaku..Kesabaran aku teruji!! Mujur aku bertemu ngan sorang kawan nie..dia banyak menenangkan aku dah memberi kata2 nasihat..Masyaallah keegoan dan kekerasan hati aku sedikit demi sedikit mulai runtuh..aku mulai sedar betapa aku hidup dalam serba kekurangan..CINTA itu hanyalah ujian pada hati aku..sedikit saja aku digoda cinta..aku suda lupa pada Tuhanku..aku lalai dalam menunaikan tanggungjawabku sebagai seorang hamba..Ya Allah...pada saat itu aku menangis..

Bila aku diuji lagi dengan insiden langgar tembok baru di country height penampang..aku makin sedar, CINTA ini..bule membinasakan aku..aku menangis dalam sujudku..aku berdoa andai CINTA ini tidak harus aku pelihara..maka tabahkanlah hati aku untuk melepaskannya pergi..aku redha!!
Setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya..kehadiran aku diKudat menyedarkan aku pada banyak hal..aku mula dapat melihat hala tuju hidupku..bukan bermaksud aku akan menyingkirkan segala2nya dari hidupku kemudian mulakan hidup baru..AKU TETAP AKU..cuma aku kini masih yakin dengan diriku dan juga hatiku..Ya Tuhan terima kasih kerana tunjukkan aku jalan ini..

Setiap ujian yang datang membantu mematangkan aku sebagai sorang muslimah..hidup aku kini lebih tenang walaupun dah keja 2 bulan tapi gaji tak masuk2 lagi..hahahaha...kini, aku bersyukur kerana sering mendapat penyelesaian pada setiap kesulitan yang aku hadapi..alhamdulillah..

Saat aku dalam kesusahan mencari tempat tinggal..tanpa di duga out of nowhere..sepupu ibuku muncul menawarkan tempat tinggal untukku!! waaaaaaaaa...walaupun di tingkat 4 tapi aku amat bersyukur..di bilik sederhana kecil ini aku membina dunia kecilku..dah di sini la aku akan mula membina hidup baru..
kedua2 anak pakcik Addin yang berumur 2 setgh tahun dan 1 stgh tahun menjadi penyeri hariku..walaupun kekdang menyebabkan aku stress sebab asyik tgk pergaduhan anak2 kecil..hahahaha but so far I'M STILL ALIVE!!!

aku sda mula dapat membiasakan diri ngan profession baru nie..cuma aku tak sangka akaan mengajar subjek KHAT & Tajweed..satu cabaran bagiku..dalam masa yang sama aku kena deal ngan budak2 yang baru nak meneroka dunia..terlalu bnyk pertanyaan..kenapa..kenapa dan kenapa??? biar sekecil hama sekalipun benda itu..bule menjadi satu persoalan yang hebat dikalangan mereka..pada masa inilah keupayaan aku benar2 teruji..