Monday, August 9, 2010 | By: sapphire

Ya Ramadhan..

11:34AM..

tinggal lbh kurang stgh jam saja lagi..perhitungan 24 jam menyambut kedatangan Ramadhan akan bermula..dan aku tak mampu nak mengambarkan perasaan aku msa nie..hati aku mula merasa bahang rindu pada bulan Ramadhan..bukan aku tak pernah bangun sahur dibulan selain ramadhan..bukan aku tak pernah membaca ayat2 suci AL-Quran dikala abis solat mahupun diwaktu terluang..bukan aku tak pernah berbuka posa dihari selain hari puasa Ramadhan..tapi..berpuasa dibulan al-mubarak ini...mengalunkan ayat2 suci diwaktu2 usai solat dan tahajjud..berbuka di penghujung waktu..kenikmatan dan ketenangan yang diperolehi itu amat jauh berbeza dan ketara jika dibandingkan dengan bulan2 yg lain..bila mengingatkan akan ketibaan Ramadhan..airmata aku bergenang malah tanpa sedar..aku menangis dalam sujudku..Ya Allah, terima kasih kerana masih memberi aku peluang untuk beribadat kepada-Mu dan merasai kenikmatan rahmat-Mu dan memperolehi ketenangan anugerah Ramadhan..

Di daerah nie..rasanya penduduknya suma loaded kot..semakin ramdhan nak dekat kemain lagi ghairah dorang gi shopping..tak lebih dan tak kurang sama ngan shopping masa nak raya..ah, aku pernah terbaca tajuk nie kat salah satu majalah ilmiah my mom..'Ramadhan..pengurangan @ Pembaziran??'..kalu tak silap aku camni la tajuknya..
bg aku sepatutnya bila dah posa nie..mesti orang terutamanya surirumah bule save budget kan..sebab cost untuk sarapan & lunch dah tak digunakan..tpi masa sekarang nie..bila ke bazaar Ramadhan jer..mula la rambang mata..nak beli itu nak beli ini..nak makan itu..nak makan ini..muat dlm perut ker tak..yg tu belakang kira..yg penting meja penuh ngan hidangan..budget dah pakai budget sarapan ngan lunch..malah lebih lagi..tu blum kira masa nak dekat raya...alahai..sekarang nie plak kebetulan MegaSale..lagi la..waka waka eh eh..lol..
owh..dah masuk 10hb Ogos..tak sedar pun..well, hari nie adalah hari terakhir bule makan siang sebelum berposa..tiba2 plak teringat kenangan masa kecik2 dlu..hari nie la mem akan beli makanan favourite kami suma adik beradik..atau dia akan bg kami peluang untuk beli makanan yg kami nak makan..katanya, supaya nanti bila dah posa tu takde la asyik terliur jer sepanjang hari..haha..n bila dah posa tu..yg paling best, mem akan sediakan juadah berbuka yang memang sedap2..sampaikan kekadang buat kami beradik hampir tak larat nak bangun dari meja tu akibat kekenyangan yang melampau..Gosh!! mengingatkan suma kenangan nie..memang buat aku tersengih sepanjang menghadap laptop nie..
hurrmm..dan 1 perkara yang tak mungkin akan berubah hingga ke akhirnya..saat2 camni la..kami sentiasa merasakan kehilangan seseorang dikalangan kami..dan tiapkali itulah aku cuba berlagak ego dihadapan mereka..aku faham kerinduaan mereka..tpi aku tau aku tak bule melayan rasa kehilangan tu..sebagai anak sulung pompuan aku kna kuat..andai aku lemah..mereka pasti akan rasa lebih lagi..itu pesanan terakhir arwah masa d ICU dlu..kehangatan tangannya menggenggam tanganku..suaranya yang lembut menyuarakan pesanan terakhirnya menyerahkan tanggungjawab anak sulung pompuan yang tak mungkin dapat dia teruskan lagi..sehingga kini masi jelas diingatanku..
well..apapun..life must go on..kechi?? aja aja fighting..
annyeong..\^^/
3:31PM

@School..

aku rasa cam nak menulis jer..tpi bila dah buka laptop cam takde idea plak...sekarang nie aku free. tiba2 plak perut rasa lapar..adoii..

dah 2 malam pendajal tu tak buat kacau kat umah..alhamdulillah..memang bersyukur sesangat tpi blum masanya untuk happy sakan..mungkin juga dia tunggu peluang untuk kenakan kami lagi..oh pls..aku dah takde duit nak beli tayar lagi..huhu~~
semalam nina panjat keta..gara2 nak pasang lampu kat garaj!! nasib la ada kawan yg kuat determination cam nina tu..so at least takde la aku rasa takut sangat tinggal kat umah tu..kalu ikutkan hati, mimang aku nak cabut jer kuar dari tpt yang MENGERUNKAN nie..mana2 pun tak selamat..tpi mengenangkan murid2 yang cuma tinggal sebulan aje nak SRU..aku terpaksalah sedapkan hati sendiri..'everything will gonna b okay'..tawakal dan berdoa bebanyak..mohon perlindungan dari-Nya yang Maha Esa..
Sekarang kat umah sewa tu cuma tinggal kami ber'2 jer..budak semenanjung tu dah pindah ikut kawan dia..dgr2 kat taman orkid juga..cuma blok yg berlainan..
hurrmm..masa sambutan hari guru last week..aku jumpa si dia..hehe..cam berjanji plak..warna baju kami matched!! kih3x ;p..suma rasa stress trus hilang sebaik saja nampak pandangan dan senyumannya..hahahaha..majlis tu x lama..n kehadiran guru2 pun tak seramai sambutan tahun lepas..well, bgs juga majlis tu berakhir awal memandangkan cuaca kebelakangan nie selalu jer ujan..so sebelum berlaku banjir..memang ada baiknya ambil langkah2 keselamatan terlebih awal sebelum tak dapat pulang ke rumah kan..hehe
Alhamdulillah..last week tu adalah peluang yg jarang aku perolehi..selalunya, asal aje cuti mesti ke maktab la larinya..masuk kelas!! takde rest..takde makna langsung cuti sekolah..tpi kali nie aku dapat peluang bercuti d kampung selama 4 hari berturut2..i'm so..so..bersyukur..
bila fikir aku akan pulang semula ke daerah nie..memang hati tak bule duduk diam..otak pun busy fikir macam2..selamat ker bila balik sna nanti?? Allah makbulkan doa aku ker??

Monday, August 9, 2010

Ya Ramadhan..

Posted by sapphire at 9:42 AM 3 comments
11:34AM..

tinggal lbh kurang stgh jam saja lagi..perhitungan 24 jam menyambut kedatangan Ramadhan akan bermula..dan aku tak mampu nak mengambarkan perasaan aku msa nie..hati aku mula merasa bahang rindu pada bulan Ramadhan..bukan aku tak pernah bangun sahur dibulan selain ramadhan..bukan aku tak pernah membaca ayat2 suci AL-Quran dikala abis solat mahupun diwaktu terluang..bukan aku tak pernah berbuka posa dihari selain hari puasa Ramadhan..tapi..berpuasa dibulan al-mubarak ini...mengalunkan ayat2 suci diwaktu2 usai solat dan tahajjud..berbuka di penghujung waktu..kenikmatan dan ketenangan yang diperolehi itu amat jauh berbeza dan ketara jika dibandingkan dengan bulan2 yg lain..bila mengingatkan akan ketibaan Ramadhan..airmata aku bergenang malah tanpa sedar..aku menangis dalam sujudku..Ya Allah, terima kasih kerana masih memberi aku peluang untuk beribadat kepada-Mu dan merasai kenikmatan rahmat-Mu dan memperolehi ketenangan anugerah Ramadhan..

Di daerah nie..rasanya penduduknya suma loaded kot..semakin ramdhan nak dekat kemain lagi ghairah dorang gi shopping..tak lebih dan tak kurang sama ngan shopping masa nak raya..ah, aku pernah terbaca tajuk nie kat salah satu majalah ilmiah my mom..'Ramadhan..pengurangan @ Pembaziran??'..kalu tak silap aku camni la tajuknya..
bg aku sepatutnya bila dah posa nie..mesti orang terutamanya surirumah bule save budget kan..sebab cost untuk sarapan & lunch dah tak digunakan..tpi masa sekarang nie..bila ke bazaar Ramadhan jer..mula la rambang mata..nak beli itu nak beli ini..nak makan itu..nak makan ini..muat dlm perut ker tak..yg tu belakang kira..yg penting meja penuh ngan hidangan..budget dah pakai budget sarapan ngan lunch..malah lebih lagi..tu blum kira masa nak dekat raya...alahai..sekarang nie plak kebetulan MegaSale..lagi la..waka waka eh eh..lol..
owh..dah masuk 10hb Ogos..tak sedar pun..well, hari nie adalah hari terakhir bule makan siang sebelum berposa..tiba2 plak teringat kenangan masa kecik2 dlu..hari nie la mem akan beli makanan favourite kami suma adik beradik..atau dia akan bg kami peluang untuk beli makanan yg kami nak makan..katanya, supaya nanti bila dah posa tu takde la asyik terliur jer sepanjang hari..haha..n bila dah posa tu..yg paling best, mem akan sediakan juadah berbuka yang memang sedap2..sampaikan kekadang buat kami beradik hampir tak larat nak bangun dari meja tu akibat kekenyangan yang melampau..Gosh!! mengingatkan suma kenangan nie..memang buat aku tersengih sepanjang menghadap laptop nie..
hurrmm..dan 1 perkara yang tak mungkin akan berubah hingga ke akhirnya..saat2 camni la..kami sentiasa merasakan kehilangan seseorang dikalangan kami..dan tiapkali itulah aku cuba berlagak ego dihadapan mereka..aku faham kerinduaan mereka..tpi aku tau aku tak bule melayan rasa kehilangan tu..sebagai anak sulung pompuan aku kna kuat..andai aku lemah..mereka pasti akan rasa lebih lagi..itu pesanan terakhir arwah masa d ICU dlu..kehangatan tangannya menggenggam tanganku..suaranya yang lembut menyuarakan pesanan terakhirnya menyerahkan tanggungjawab anak sulung pompuan yang tak mungkin dapat dia teruskan lagi..sehingga kini masi jelas diingatanku..
well..apapun..life must go on..kechi?? aja aja fighting..
annyeong..\^^/
Posted by sapphire at 8:33 AM 0 comments
3:31PM

@School..

aku rasa cam nak menulis jer..tpi bila dah buka laptop cam takde idea plak...sekarang nie aku free. tiba2 plak perut rasa lapar..adoii..

dah 2 malam pendajal tu tak buat kacau kat umah..alhamdulillah..memang bersyukur sesangat tpi blum masanya untuk happy sakan..mungkin juga dia tunggu peluang untuk kenakan kami lagi..oh pls..aku dah takde duit nak beli tayar lagi..huhu~~
semalam nina panjat keta..gara2 nak pasang lampu kat garaj!! nasib la ada kawan yg kuat determination cam nina tu..so at least takde la aku rasa takut sangat tinggal kat umah tu..kalu ikutkan hati, mimang aku nak cabut jer kuar dari tpt yang MENGERUNKAN nie..mana2 pun tak selamat..tpi mengenangkan murid2 yang cuma tinggal sebulan aje nak SRU..aku terpaksalah sedapkan hati sendiri..'everything will gonna b okay'..tawakal dan berdoa bebanyak..mohon perlindungan dari-Nya yang Maha Esa..
Sekarang kat umah sewa tu cuma tinggal kami ber'2 jer..budak semenanjung tu dah pindah ikut kawan dia..dgr2 kat taman orkid juga..cuma blok yg berlainan..
hurrmm..masa sambutan hari guru last week..aku jumpa si dia..hehe..cam berjanji plak..warna baju kami matched!! kih3x ;p..suma rasa stress trus hilang sebaik saja nampak pandangan dan senyumannya..hahahaha..majlis tu x lama..n kehadiran guru2 pun tak seramai sambutan tahun lepas..well, bgs juga majlis tu berakhir awal memandangkan cuaca kebelakangan nie selalu jer ujan..so sebelum berlaku banjir..memang ada baiknya ambil langkah2 keselamatan terlebih awal sebelum tak dapat pulang ke rumah kan..hehe
Alhamdulillah..last week tu adalah peluang yg jarang aku perolehi..selalunya, asal aje cuti mesti ke maktab la larinya..masuk kelas!! takde rest..takde makna langsung cuti sekolah..tpi kali nie aku dapat peluang bercuti d kampung selama 4 hari berturut2..i'm so..so..bersyukur..
bila fikir aku akan pulang semula ke daerah nie..memang hati tak bule duduk diam..otak pun busy fikir macam2..selamat ker bila balik sna nanti?? Allah makbulkan doa aku ker??